Daca ai o carie sau un dinte deteriorat inseamna ca ai nevoie de o   odontoterapie – restaurare dentara. Printre posibilele materiale de reconstructie, medicul dentist iti poate oferi compozitul. Inainte de a opta pentru aceasta solutie, afla tot ce trebuie sa stii despre restaurarea dentara cu compozit!

Ce este compozitul?

Ai mici probleme de aspect cu dintii care te impiedica sa zambesti corect? Sunt ciobiti, colorati sau cu unele gauri in locuri foarte vizibile?

Restaurarea dintilor cu fatete dentare din portelan este o metoda dovedita care a fost utilizata de zeci de ani, dar necesita o pregatire indelungata pentru a-ti modifica permanent dintii, iar costurile sunt foarte mari.

Cu toate acestea, exista o optiune populara, mai putin intruziva si foarte accesibila, care este utilizarea rasinii compozite.

O restaurare din compozit dentar este cel mai adesea denumita „umplutura alba”. Acest material este un polimer compus din particule de plastic (monomer rasinos) care include umpluturi minerale (sticla, silice, cuart) si se intareste la lumina albastra. Se foloseste pentru umplerea si refacerea unui dinte afectat. De asemenea, denumit „rasina compozita”, este mai recent decat amalgamul traditional format din metale (umplutura traditionala).

In practica, compozitul se gaseste in 3 formate principale:

  • In pasta: compozitul este aplicat si modelat cu instrumente specifice.
  • In minidoza: dentistul foloseste un pistol special pentru prelucrarea compozitului.
  • Fluid: aceasta rasina aproape lichida este utilizata pentru etansare.

Daca doresti sa beneficiezi de o restaurare compozita, trebuie sa apelezi la un dentist specializat in stomatologie generala, odontoterapie si de urgenta.

Avantajele restaurarii dentare compozite

Marele avantaj al compozitului este culoarea albicioasa, care se apropie cel mai bine de culoarea dintelui. In plus, umplutura alba ofera si un aspect vizual apropiat de smalt, din punct de vedere al texturii. In acest fel, reconstructia nu este foarte vizibila si, prin urmare, mult mai estetica decat cu o umplutura traditionala.

In cele din urma, deoarece compozitul este fabricat din plastic, nu poate elibera mercur, spre deosebire de amalgamul conventional care contine intre 40 si 50%.

Dezavantajele compozitului pentru reconstructia dentara

In ciuda avantajelor sale, compozitul are si dezavantajele sale:

  • O umplutura alba necesita utilizarea unui baraj dentar in timpul plasarii pentru a evita contaminarea. Interventia este, prin urmare, mai complicata.
  • Gravarea (aplicarea acidului fosforic) este adesea preferabila pentru a creste aderenta compozitului la smalt.
  • Compozitul este mai putin durabil decat amalgamul, astfel incat pacientul trebuie sa fie si mai atent.
  • Riscurile de intoleranta sau inflamatie ale gingiilor sunt mai mari.
  • Etansarea este mai mica, deoarece compozitul se micsoreaza usor pe masura ce se intareste, ceea ce creste riscul aparitiei cariilor.
  • Deoarece suprafata compozitului este dificil de lustruit, poate fi deranjanta pentru pacient.