Dinții rupți nu afectează doar zâmbetul. Lăsați necontrolați, pot provoca daune sănătății bucale, da, dar pot avea și repercusiuni asupra sănătății generale a persoanei care a suferit această traumă, mare sau mică. În acest articol, vei afla când trebuie să iei în considerare extracția dinților și când să înlocuiești un dinte rupt cu un implant dentar fast & fixed.

Cum se diagnostichează un dinte rupt?

Diagnosticul unui dinte rupt se face într-un cabinet stomatologic prin radiologie. Utilizarea radiologiei dentare îți permite să vezi dacă rădăcina dintelui a suferit o fractură. De asemenea, face posibilă verificarea dacă există vreo implicare a zonei pulpare.

Cum se înlocuiește sau se tratează un dinte rupt?

Când pulpa dentară nu este afectată, se poate spera destul de simplu să se reconstituie dintele cu o rășină adezivă, o „umplutură albă”. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare alte soluții dacă pulpa dentară este afectată sau dacă rădăcina dintelui rupt este crăpată sau fracturată.

Coroana dentară la implant

Coroana este o soluție care permite acoperirea unui dinte rupt. Acesta ia forma unui dinte artificial gol, personalizat, adesea din compozit sau porțelan, care acoperă complet dintele rupt. Se folosește de obicei atunci când fractura a ajuns la pulpa dentară și dintele este mort. Ca parte a acestei proceduri, dintele este devitalizat și reconstituit folosind o rășină. Apoi îl este protejat cu o coroană.

Puntea fixă ​​și proteza detașabilă

Puntea fixă ​​și proteza amovibilă sunt soluții care sunt folosite atunci când fractura a ajuns la rădăcina dintelui și nu este de dorit sau posibil să se păstreze dintele. În acest caz, este necesar să se procedeze la extracția dinților și să se înlocuiască dintele rupt cu o soluție protetică.

Puntea fixă, care este atașată permanent de dinții vecini care sunt sănătoși și proteza detașabilă sunt restaurări dentare care înlocuiesc unul sau mai mulți dinți lipsă. Aceste restaurări sunt de obicei alcătuite din unul sau mai mulți dinți artificiali, după caz.

Implantul dentar fast & fixed și puntea pe implanturi

Un implant dentar fast & fixed este o altă soluție pentru a înlocui un dinte rupt atunci când rădăcina dintelui este deteriorată. Un implant dentar fast & fixed este în general luat în considerare atunci când dintele care trebuie restaurat este atât de deteriorat încât trebuie extras complet.

Avantajele implanturilor dentare fast & fixed sunt numeroase: estetice, confortabile, rezistente etc. Durata de viață a implantului dentar fast & fixed este, de asemenea, foarte lungă, cu condiția, desigur, de a adopta obiceiurile bune după instalarea implantului.

Puntea implantului, pe de altă parte, nu este fixată pe dinții vecini. Mai degrabă, stabilitatea sa este asigurată de implanturile dentare fast & fixed care acționează ca rădăcini dentare artificiale.