Ca in multe alte situatii, si gleznele noastre nu vor fi, mereu, de aceeasi marime, nici cand ne comparam cu alte persoane si, uneori, nici cand ne comparam cu noi insine de acum 10 ani, spre exemplu.
Cu toate acestea, unele persoane au glezne suficient de groase incat distinctia tipica intre grosimea gleznei si cea a gambei nu mai este vizibila. In general, pentru sanatatea noastra mintala este cel mai sanatos sa ne acceptam corpul asa cum este, mai ales deoarece gleznele groase nu sunt – asa cum ne transmit anumite standarde de frumusete – inestetice, ci pur si simplu un alt mod in care pot arata gleznele umane.
Acestea fiind spuse, este bine sa acordam acestui aspect putina atentie deoarece, in unele cazuri, gleznele groase pot semnala anumite probleme medicale.
Daca gleznele tale sunt mai umflate decat de obicei, poate fi rezultatul unor fluctuatii hormonale, a unei sarcini, sau pur si simplu a statului jos pentru o perioada indelungata.
De asemenea, gleznele umflate pot fi cauzate de anumite medicamente sau pot aparea dupa anumite interventii chirurgicale.
Insa umflarea gleznelor poate indica si probleme mai grave precum o circulatie greoaie, un cheag de sange, sau afectiuni ale ficatului, inimii sau ale rinichilor. Daca problema persista sau se inrautateste este recomandat sa vorbesti cu medicul tau. Daca gleznele umflate sunt acompaniate de dureri in piept sau dificultati de respiratie este necesar sa ceri atentia imediata a medicului.
Daca gleznele groase nu indica o problema medicala insa sunt rezultatul sarcinii, sedentarismului sau fluctuatiilor hormonale, probabil te intrebi daca poti reduce, totusi, grosimea gleznelor tale prin exercitii fizice.
Iata, mai jos, cateva exercitii care pot creste circulatia la nivelul picioarelor, dezvolta musculatura și diminua aspectul de glezne umflate:
1. Mersul pe jos
Mersul pe jos este un exercitiu grozav pe oricine, dar mai ales pentru cei cu probleme de circulatie la nivelul picioarelor. Mersul pe jos imbunatateste circulatia si dezvolta musculatura gambelor, creand un efect vizual ce face gleznele sa para mai subtiri. Bineinteles, acelasi efect il poti obtine si mergand sau alergand pe o banda de alergat, sau pedaland pe o bicicleta eliptica, spre exemplu.
2. Ridicari pe varfuri
Asa cum spune si denumirea exercitiului, trebuie sa te ridici pe varfuri, sa mentii aceasta pozitie cateva secunde, apoi sa revii cu intreaga talpa pe sol. Repeta de 10 ori si sprijina-te de un scaun sau de un perete daca nu iti poti mentine echilibrul.
3. Plié
Pentru a executa un plié vei începe în picioare, cu calcaiele apropiate si degetele indreptate in laterale, formand litera V. Indoaie genunchii usor si ridica-te in pozitia initiala. Repeta aceasta miscare de 10-12 ori, incordandu-ti muschii abdominali.
4. Sarituri cu coarda
La inceput, concentreaza-te pe o saritura simpla: de fiecare data cand sari, coarda trebuie sa iti treaca pe sub picioare. Atunci cand aterizezi, nu atinge solul cu calcaiele. Nu uita sa respiri – va trebui sa gasesti ritmul propriu astfel incat respiratia ta sa fie cat mai apropiata de normal.