Primul bebelus regal a venit pe lume prin nastere naturala. Atat Kate, cat si medicul sau ginecolog, au ales aceasta procedura in detrimentul nasterii prin cezariana.
O alegere foarte buna, avand in vedere faptul ca intre un bebelus nascut prin cezariana, fara travaliu si unul nascut pe cale vaginala exista diferente fiziologice semnificative. Nivelul de glucoza este mai scazut, reflexele imunitare sunt diferite, la fel si nivelul enzimelor hepatice. Nivelul de eritro-poietina este mult mai scazut la bebelusii nascuti prin operatie de cezariana, la fel si nivelul de progesteron, hormonul care regleaza activitatea tiroidei si aciditatea gastrica. Studiile au aratat ca riscul de astm este de 3,23 ori mai mare la copiii nascuti prin cezariana.
De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca prin nasterea prin cezariana, sunt taiate atat peretele abdominat, cat si uterul, riscul infectiilor fiind mult mai ridicat. Imediat dupa cezariana, proaspata mamica poate bea doar lichide, iar durerile dupa nastere sunt mult mai mari, ele necesitand tratament cu analgezic. Se pierde de doua ori mai mult sange decat la nasterea naturala, iar in primele zile vor exista dificultati in ceea ce priveste ridicarea din pat.
Dupa o nastere naturala recuperarea are loc mult mai usor si mai rapid, uterul nu este afectat, iar durerile de dupa nastere sunt mult mai mici. In mod normal o proaspata mamica se poate ridica din pat la 1-2 ore dupa nastere. Totodata, alaptarea este mult mai usoara, iar bebelusul poate fi tinut in brate din primele ore de viata.
Desi avantajele nasterii naturale sunt nenumarate, in Romania, 50% dintre mame aleg nasterea prin cezariana, principalele motive fiind atat durerea cat si o eventuala laxitate vaginala, un subiect despre care nu foarte multa lume indrazneste sa vorbeasca.
In ceea ce priveste durerile din timpul nasterii naturale, in prezent exista anestezia epidurala ce blocheaza durerea in anumite zone ale corpului, expulzia copilului fiind mult mai usoara.
Pentru cea de-a doua problema, eventuala laxitate vaginala ce poate afecta viata de cuplu,exista cateva remedii printre care Exercitiile Kegel sau revuvenarea vaginala pe cale chirurgicala.
Doctorul Ginecolog Dan Raica vorbeste pe larg despre aceste doua remedii:
Recomand efectuarea a 10 serii de exercitii Kegel, de minimum 3 ori pe zi, prin contractarea si relaxarea musculaturii perineului.
In ceea ce priveste metoda chirurgicala de revuvenare vaginala, aceasta interventie este una de rezectie partiala a excesului de mucoasa vaginala, de indepartare a cicatricilor incomode si de sutura, moderna, minim-invaziva a peretilor vaginali. Se practica o ridicare (suspensie) a vezicii urinare, a uterului sau a rectului in functie de gradul de prolaps, urmata de o recalibrare a vaginului in functie de necesitati. Suturile se realizeaza cu fire resorbabile, iar vindecarea vaginala apare practic dupa aproximativ 4-5 saptamani. Reluarea vietii sexuale poate avea loc dupa 6 saptamani.