Ce este rezonanta magnetica nucleara?

Rezonanta magnetica nucleara, pe scurt RMN, este o metoda de imagistica medicala ce utilizeaza campuri magnetice si unde radio pentru a ajuta la vizualizarea organelor si tesuturilor organismului uman. Prin aceasta investigatie se obtin imagini clare si fidele ale diferitelor regiuni ale corpului, indeplinind un rol important in diagnostic si in evaluarea evolutiei unei boli sau a eficacitatii unui tratament.

Examinarea prin rezonanta magnetica nucleara este nedureroasa, non-invaziva, rapida si atraumatica pentru pacient. Aceasta difera de tomografia computerizata prin faptul ca nu utilizeaza radiatii X sau radiatii ionizante.

Rezonanta magnetica nucleara reprezinta un fenom fizic ce presupune crearea unui camp magnetic puternic in jurul pacientul, care impreuma cu undele radio va modifica modul in care sunt aliniati atomii de hidrogen in organism. Cand atomii de hidrogen revin la pozitiile initiale, ei vor trimite semnale radio pe care un computer specializat le capteaza si le analizeaza. Computerul va transforma semnalele in imagini 2D sau 3D prin intermediul unei formule matematice, iar pe ecranul aparatului va aparea imaginea fidela a regiunii corpului ce este supusa analizei.

La ce va poate ajuta aceasta investigatie?

Rezonanta magnetica nucleara reprezinta o tehnica frecvent folosita in spitale si clinici medicale pentru despistarea a numeroase boli, dar si pentru urmarirea evolutiei lor, prezentand o gama larga de utilizari. Aceasta se utilizeaza in special pentru:

  • Afectiunile sistemului nervos;
  • Afectiunile oncologice (cancer), pentru depistarea tumorilor;
  • Afectiunile sistemului cardiovascular – precum ischemiile miocardice, cardiomiopatiile, miocarditele, boli ale vasculaturii;
  • Afectiunile sistemului musculo-scheletic – rupturi de ligamente, rupturi de menisc, artrita si alte boli articulare, probleme ale coloanei vertebrale, tumori formate la nivelul tesuturilor moi.

Cum va puteti pregati pentru o examinare prin rezonanta magnetica nucleara?

Inainte de examinare, medicul specialist va poate solicita sa nu consumati alimente cu cel putin 3 ore inainte. In plus, veti fi nevoit sa va dati jos toate obiectele metalice pe care le aveti asupra dumneavoastra, precum agrafele, ochelarii de vedere, bijuteriile sau ceasul.

In anumite cazuri, este posibil ca medicul sa recomande administrarea unei substante de contrast pentru a obtine imagini mai clare ale structurilor interne de interes. Daca medicul specialist nu va face recomandari suplimentare, va veti putea urma rutina obisnuita fara nicio problema.

rezonanta magnetica nucleara