Consiliul Judetean Ilfov, in parteneriat cu Consiliul Judetean Calarasi, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa, Asociatia „Laboratorul de solidaritate” si Asociatia „Viitorul lor depinde de tine” au lansat in data de 04.12.2014 proiectul SOCEC.NET – reteaua economiei sociale”, in cadrul conferintei „Actionam responsabil pentru promovarea economiei sociale!”. Acesta are ca scop promovarea economiei sociale ca instrument flexibil pentru dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca si incurajarea marilor companii, IMM-urilor, ONG-urilor si administratiei publice sa realizeze investitii in domeniul economiei sociale. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 si implementat in perioada septembrie 2014 – august 2015 in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Muntenia.

 

La eveniment au participat peste 80 de specialisti, experti si reprezentati ai corporatiilor, organizatiilor neguvernamentale, asociatiilor de IMM-uri, patronatelor, sindicatelor, comitetelor sectoriale, camerelor de comert si industrie si ai administratiei publice.

 

[…] este unul dintre cele mai relevante exemple a faptului ca se poate face si ca Romania nu este o exceptie din practica internationala a responsabilitatii sociale. Vorbim de crearea unor locuri de munca, dar important este faptul ca are loc prin promovarea responsabilitatii sociale. ”, a declarat Serghei MESAROS, Director Directia Dialog Social, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

 

Gala a fost moderata de Rodica LUPU, Presedinte CRCA si in deschidere au vorbit George BREZOI – Secretar de Stat, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Serghei MESAROS, Director Directia Dialog Social, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dar si reprezentantii beneficiarilor proiectului – Stefan RADULESCU, Vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marius FULGA, Manager Public Consiliul Judetean Calarasi, Cristina BARNA, Asociatia „Laboratorul de Solidaritate”.

 

Printre rezultatele concrete ale proiectului, se vor numara urmatoarele: dezvoltarea competentelor, cunostintelor si stimei de sine pentru un numar de 145 de  persoane vulnerabile (din regiunile Bucuresti – Ilfov si Sud – Muntenia) ce vor participa la un program de formare in domeniul antreprenoriatului social; dezvoltarea a 11 structuri de economie sociala in cele doua regiuni si crearea unui numar total de 80 de locuri de munca (atat in mediul urban, cat si in mediul rural), dintre care 59 vor fi ocupate de persoane apartinand grupurilor vulnerabile.

 

Educatia, in anumite locuri lipseste cu desavarsire. Conform raportului UNICEF privind abandonul scolar, situatia este absolut ingrijoratoare, in special in mediul rural si mai ales in randul persoanelor de etnie roma. De ce este cu atat mai important proiectul SOCEC.NET: pentru ca incurajati acest tip de persoane si le sustineti, iar cele 80 de locuri de munca sunt create special pentru aceste categorii defavorizate. ”, a declarat George BREZOI – Secretar de Stat, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

 

Conferinta „Actionam responsabil pentru promovarea economiei sociale!” face parte dintr-o campanie mai ampla de promovare a economiei sociale ce urmeaza a fi derulata in cadrul proiectului de catre Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa la nivel national, in cadrul careia vor fi realizate diferite cercetari, studii si publicatii, dar si dezbateri pe teme specifice cu actorii cheie in domeniu.

 

Tema propusa spre dezbatere in cadrul acestei prime conferinte a fost „Dificultati si oportunitati pentru dezvoltarea initiativelor de economie sociala”, principalele subiecte relevante rezultate in urma evenimentului urmand a fi aprofundate in cadrul unei serii de zece mese rotunde ce vor avea loc in mai multe judete din cele doua regiuni de implementare.

 

La finele dezbaterilor din cadrul evenimentului au fost identificate barierele si limitarile existente in dezvoltarea initiativelor de economie sociala, dar si propunerile si oportunitatile din acest domeniu. Printre barierele existente pot fi enumerate: lipsa transparentei, dificultati in relationarea cu autoritatile, necesitatea simplificarii procedurilor de lucru si economia nefiscalizata care  afecteaza structurile de economie sociala. Participantii au sustinut propunerea unor facilitati fiscale pentru incurajarea economiei sociale, transferul de know-how dinspre societatile private catre SES-uri, cu sprijinul autoritatilot statului, crearea parteneriatelor public – private pentru promovarea economiei sociale.

 

Persoana de contact

Contact: Alina Aura Gheorghe, alina.gheorghe@crca.ro, tel.: 0762.248.178