Industria jucariilor este una dintre cele mai creative si productive industrii din lume. De asemenea, la fel ca in alte industrii, jucariile devin din ce in ce mai avansate tehnologic, oferind tot felul de experiente noi.
Pe de alta parte, exista si trendul opus, ce promoveaza jucariile din materiale naturale, procesele de fabricatie prietenoase cu mediul sau jucariile confectionate manual.
Iata care sunt trendurile in materie de jucarii in 2021:
1. Jucariile de plus
Si anul acesta, jucariile din plus raman in topul celor mai preferate jucarii de catre copii. Trendul este sustinut de media prin filmele si desenele animate cu supereroi sau creaturi fantastice care aduc pe piata variantele de plus ale celor mai interesante personaje, insa clasicul ursulet de plus ramane un preferat.
2. Jucariile personalizate
In urma cu ceva vreme, jucariile personalizate se refereau, in principal, la jucarii inscriptionate cu numele copilului. Insa, mai recent, cand vorbim de acest tip de jucarii ne putem referi la jucarii realizate dupa infatisarea copilului, personalizate in culorile lui preferate, sau chiar dotate cu trackere Bluetooth sau GPS pentru a permite parintilor sa cunoasca locatia jucariei si a copilului.
3. Jucariile prietenoase cu mediul
Producatorii de jucarii indeparteaza, din ce in ce mai mult, plasticul din jucariile lor, luand in serios amenintarea pe care o reprezinta acesta pentru mediu. Unele companii chiar au promis sa elimine complet plasticul din jucarii si procesul de fabricatie pana la sfarsitul deceniului.
Plasticul este inlocuit, de obicei, cu lemnul sau cu bio-plasticele usor biodegradabile.
4. Jucariile focusate pe miscare
Sedentarismul este o problema destul de grava in zilele noastre, atat pentru copii cat si pentru adulti. De aceea, jucariile clasice care incurajeaza miscarea, precum mingile, bicicletele, trotinetele, sau o pereche de role copii sunt inca in topul preferintelor.
5. Jucariile focusate pe educatie si creativitate
Scopul primar al jucariilor ramane acelasi: educatia si stimularea. Diferite tipuri de jucarii informeaza copilul despre el insusi, lumea inconjuratoare, si relatiile cu ceilalti si cu sine, stimulandu-i imaginatia, creativitatea, si simturile. De la simplele carti de colorat la kiturile creative ce ii permit copilului sa faca experimente, descoperind astfel tainele fizicii si chimiei, la nisipul colorat ce ii stimuleaza copilului simtul tactil si il relaxeaza, parintii au de unde alege atunci cand vine vorba de jucariile educative si creative.
6. Jucariile cu ecrane
Cu toate ca multi parinti limiteaza accesul copiilor la ecrane pentru a-i incuraja sa fie mai activi si sa socializeze mai mult, jucariile cu ecrane raman in trend. Jocurile video nu mai sunt chiar atat de populare ca in trecut – in schimb, vorbim despre jocurile pe telefon si tableta, care au devenit din ce in ce mai avansate.
Acestea pot oferi copilului inclusiv experiente de realitate virtuala, cu ajutorul carora se pot transpune in lumi fantastice, sau cu care pot schimba ei insisi aparenta realitatii, pot crea jocuri, si se pot juca cu prietenii.