În urma cercetărilor efectuate de medici, moașe și specialiști în alăptare s-a constatat că alăptarea la sân este cea mai bună formă de hrănire pentru bebeluș. Astfel, laptele matern reprezintă alimentul esențial pentru nou-născut. Alăptarea este o modalitate prin care îi oferi bebelușului tău nutrienți vitali pentru sănătate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă inițierea alăptării în prima oră după naștere și alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, iar ulterior în paralel cu o diversificare adecvată, continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani.
Alăptarea bebelușului poate fi dureroasă și înspăimântătoare în același timp, dar cu o informare corectă și o pregătire adecvată care să te ajute să te relaxezi se va transforma într-un moment unic de conexiune cu bebelușul tău.
Procesul de alăptare: frecvența și durata alăptării
Frecvența alăptărilor este stabilită de nou-născut. În general, în prima săptămână de viață, el suge mai frecvent, la 1 – 3 ore, iar după stabilirea lactației ajunge să sugă la intervale de aproximativ 3 – 4 ore.
Durata suptului este proprie fiecărui copil, dar de obicei este cuprinsă între 10 și 30 de minute. În primele zile de alăptare suptul durează mai mult. De aceea mama nu trebuie să întrerupă mai devreme alăptarea deoarece bebelușul va lăsa singur sânul după ce va termina de mâncat. Hrănirea nou-născutului la o masă se poate realiza la un singur sân sau la ambii sâni. Golirea sânului și alăptarea frecventă ajută la creșterea secreției de lapte.
Pentru a ști dacă copilul este hrănit suficient, el poate fi cântărit o dată pe săptămână, nu mai frecvent, sau dacă starea generală este bună și pare sănătos, puteți aștepta vizita medicală unde aflați și cât a crescut. O alimentație suficientă determină o creștere a greutății bebelușului în primele două luni de viață de 200 g/săptămână sau minim 750 g/lună.
Avantajele alăptării
Alăptarea la sân prezintă o serie de avantaje atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Principalul avantaj adus mamei care alăptează este scăderea riscului apariției cancerului de sân și ovarian.
În urma studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății, a rezultat că un an de alăptare la sân reduce riscul dezvoltării cancerului de sân cu până la 12%. Pe lângă aceste informații, s-a constatat că fetele alăptate peste 6 luni prezintă cu 24% mai puține riscuri de a dezvolta la maturitate cancer de sân sau ovarian.
Alăptarea la sân ajută la scăderea în greutate și reduce riscul obezității mamei care alăptează. În cazul mamelor care sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip I, scade necesarul de insulină.
Laptele matern are în compoziția sa anticorpi care îl protejează de infecții bacteriene, micotice sau virale. Substanțele conținute de laptele matern îi stimulează dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
Astfel, copiii alăptați la sân vor trece mai ușor peste etapa destinată colicilor. Laptele matern scade riscul apariției obezității, diabetului, astmului și a altor boli grave precum alergii, boli intestinale, boli cardiovasculare și leucemie.
În compoziția sa, laptele matern, conține proteine specifice care contribuie la maturizarea creierului, a centrului de echilibru și al retinei, astfel, echilibrul copilului va fi mai bun și vederea mai clară.
De asemenea, riscul de apariție ale afecțiunilor auriculare și a otitelor este mai scăzut în cazul copiilor alăptați la sân. Deoarece suptul reprezintă un proces ce protejează urechea de accesul laptelui și a salivei, acesta scade riscul contaminării și infecției locale.
Probleme în alăptare
Dacă bebelușul tău este adesea agitat când vine vorba de alăptare și nu vrea să prindă sânul cu gura, iar mameloanele sunt crăpate sau pur și simplu simți o durere în timpul alăptării, trebuie să știi că nu ești singura!
Atașarea incorectă a copilului la sân provoacă dureri și fisuri la nivelul mameloanelor. Nou-născutul trebuie să fie atașat în așa fel încât el să reușească să sugă din sân, nu din mameloane.
Suptul frecvent dintr-un singur sân, scoaterea forțată a sânului din gura bebelușului, folosirea produselor neadecvate de îngrijire a sânilor, mușcarea mamelonului sau apariția unei infecții la acest nivel (cel mai adesea candidoză) sunt principalele motive ce determină apariția durerilor și a fisurilor la nivelul mameloanelor.
Nu este recomandată rărirea suptului și nici limitarea duratei suptului pentru ca acestea duc la angorjarea sânilor, scăderea producției de lapte și poate agrava durerile și fisurile prin îngreunarea atașării copilului la sân.
Sfaturi pentru a scăpa de dureri ale alăptării
În vederea diminuării durerilor și a fisurilor se recomandă schimbarea sau corectarea atașării și poziționării la sân a copilului precum și îngrijirea corectă a sânilor.
De peste 60 de ani, Dodie reprezintă un reper al calității franceze în ceea ce privește produsele cosmetice și de îngrijire pentru bebeluși și pentru mămici. Dodie, Brandul Nr. 1 în farmaciile din Franța pe categoriile de produse selecționate, le pune la dispoziție proaspetelor mămici produse gândite special pentru a face față provocărilor ce vin o dată cu alăptarea bebelușului.
Protecțiile pentru mamelon Dodie sunt folosite pentru a ușura prinderea în cazul în care bebelușul are probleme la alăptare, dacă mameloanele nu sunt suficient de proeminente sau sunt fisurate. Ele sunt fabricate din silicon fin, flexibil, rezistent, fără gust și nu conținut BPA (bisphenol A).
Se potrivesc perfect pe sân pentru a permite alăptarea în liniște, iar decupajul specific păstrează contactul piele-piele dintre mamă și copil. Vârful este perforat pentru un flux ușor de lapte pentru ca bebelușul să poată fi hrănit cu ușurință. Astfel, cu ajutorul protecțiilor pentru mameloane, mama nu mai trebuie să întrerupă alăptarea la sân, fapt ce ar putea genera astfel noi probleme la nivelul sânilor.
Tot pentru reducerea disconfortului cauzat de alăptare se recomandă folosirea unui balsam calmant. Balsamul calmant pentru alăptare Dodie, 100% natural, este potrivit mămicilor ce întâmpină disconfort în timpul alăptării.
Este un balsam pe bază de plante pentru mameloanele sensibile, ce permite acestora să se calmeze și să se hidrateze. Balsamul este compus din ingrediente 100% naturale, provenite din agricultură sustenabilă, ce are la bază Unt de Shea BIO. Nu conține parfum, iar bebelușul poate să sugă liniștit fără a fi nevoie de clătire. El se poate aplica după fiecare hrănire pentru a grăbi procesul de vindecare.
Pe lângă folosirea protecțiilor pentru mameloane și balsamul calmant pentru alăptare este necesară o igienă adecvată și menținerea locului mereu curat și uscat.
Tampoanele de alăptare Dodie sunt ultra subțiri și extrem de confortabile, special create pentru a absorbi laptele matern.
Au un aspect discret datorită straturilor subțiri și a formei adaptată perfect sânului. Ele sunt prevăzute cu 2 benzi autoadezive, pentru a le fixa cu ușurință și a reduce riscul să se deplaseze sau să alunece.
Sunt eficiente datorită micro perlelor ultra absorbante ce captează imediat laptele și pe care îl rețin în interiorul absorbantului și astfel sânul va fi uscat și vei avea o senzație de confort.
Fiecare poveste de alăptare este unică și chiar dacă de cele mai multe ori la începutul procesului de atașare la sân apar dureri este important să fim pregătite cu produse de calitate care să ne ajute să depășim cu bine această etapă. Majoritatea dificultăților întâmpinate în alăptare pot fi prevenite sau rezolvate printr-o informare corectă.
Folosind gama de produse Dodie vei transformă durerea din timpul alăptării într-un moment unic de conexiune cu bebelușul tău!