Creare magazin online

Cum sa alegi parfumul tester potrivit

Este foarte important sa intelegem tipurile de parfum tester in functie de concentratia care le da longevitatea si in functie de notele cu care el se fixeaza pe piele.

Parfumurile reprezinta un amestec de extracte de ulei esential din ingrediente crude, alcool si apa. In functie de concentratia de uleiuri esentiale si cantitatea de apa in care sunt diluate, ele au grade diferite de intensitate.

De baza si cele mai vandute sunt urmatoarele tipuri de parfumuri tester:

Extract de Parfum/Parfum (P)

Este tipul de parfum cu cea mai mare concentratie de uleiuri si compusi aromatici. Un Extract de Parfum/Parfum are in compozitie 15 – 45% compusi aromatici si poate avea o persistenta de peste 24 ore.

Apa de Parfum (EdP)

Acest tip de parfum tester are in compozitie 10 – 30% compusi aromatici. O EdP de buna calitate poate dura pana la 18 ore sau mai mult.

Apa de toaleta (EdT)

Este tipul de parfum cu o concentratie mai mica, avand are in compozitie 5 – 20% compusi aromatici si persistand aproximativ 4 – 10 ore complete.

Apa de colonie (EdC)

Acest tip de parfum are in compozitie cea mai mica cantitate de compusi aromatici: 2-3%. Persista aproximativ 2 – 6 ore, astfel ca necesita o mai mare aplicare pentru a oferi rezultatele dorite.

Notele unui parfum

Un parfum tester este compus din arome diferite, numite ‘’note’’. Acestea se clasifica dupa cum urmeaza:

Note de top: ofera prima impresie a unui parfum, sunt foarte usoare si dureaza aproximativ 5 – 10 minute, pana cand alcoolul se evapora complet.

Note de mijloc: sunt cele care domina compozitia si pot fi detectate in aproximativ 15 minute dupa aplicare, avand o durata de pana la o ora sau mai mult. Notele de mijloc sunt cele care clasifica parfumul intr-o anumita familie generala (floral, oriental, lemnos, etc.)

Note de baza: importante ca si fixatori,  acestea sunt notele cu valoarea greutatii moleculare cea mai ridicata. Notele de baza sunt notele cele mai grele si dureaza cel mai mult, in mod obisnuit, pentru mai multe ore.

Pentru a alege aroma preferata, asteapta aproximativ 10 – 15 secunde dupa pulverizarea sa pe punctele de presiune (incheieturi, gat, in spatele urechilor), pana cand alcoolul s-a dispersat.

Clasificarea parfumurilor

Un parfum tester poate fi grupat in diferite familii olfactive, bazate pe acorduri sau teme. Cele mai generale clasificari se fac in familii de parfum, fiecare denumire indicand tipul de aroma continut:

Parfumuri florale, dominate de esenta uneia sau a mai multor flori. Ele pot fi floral simplu, floral-dulce, floral-fresh, floral-fructat-fresh, etc. Parfumurile florale sunt folosite, de obicei, in timpul zilei sau in serile calde de vara.

Parfumuri citrice. Sunt caracterizate prin lejeritate si prospetime, avand la baza tonuri de portocale, de lamaie, de bergamota, de neroli sau de flori de portocal.

Parfumuri aldehidice, derivate din materiale sintetice bazate pe o familie de substante chimice cunoscuta sub numele de ‘’aldehide’’. Aceste parfumuri sofisticate, cu arome bogate, pot fi aldehidic-floral, aldehidic-floral-lemnos-pudrat, etc. Moderne si sofisticate, ele sunt potrivite a fi folosite tot timpul anului.

Parfumuri chypre, produse pe un amestec de bergamota, portocal, muschi de stejar, patchoulli sau labdanum. Intense, puternice si condimentate, parfumurile chypre pentru sexul frumos sunt recomandate pentru sezonul rece, de zi sau de seara.

Parfumuri lemnoase (Tobacco – Leather), destinate, in general, barbatilor. Acestea combina esente de tutun, miere, lemn sau diferite condimente tari.

Parfumuri feriga (Fougere), caracterizate prin mirosuri erbacee sau lemnoase, inrudite cu cele tobacco-leather. Au o baza de lavanda si muschi de stejar, dar uneori pot fi si proaspete.

Parfumuri lemnoase + orientale. Aici, predomina esentele lemnoase, in general cele din lemn de santal, de cedru sau de patchoulli. Mai pot contine uleiuri de camfor si rasini de conifer. De regula, ele  combina o nota puternica de dulce obtinuta din mosc, lemn de santal sau vanilie cu diferite esente de natura animala si esente florale ori lemnoase. Folosirea lor este recomandat sa se faca seara sau pe vreme racoroasa (sezonul primavara/toamna).

 

 

Comments are closed