In special daca un anumit spatiu comercial de inchiriat pare a ne favoriza pe deplin proiectul comparativ cu oportunitatile oferite de alte pozitionari, ne aflam intr-o situatie si mai presanta, mai ales fiindca interesul nostru de a-l obtine il depaseste pe cel al proprietarului. Fie ca pentru inchirierea spatiului comercial si-au manifestat interesul mai multi antreprenori sau ca ne dorim un acord conform bugetului disponibil, iata cateva argumente pe care sa le invocam la negocieri:
1. Putem negocia termenul inchirierii
Unul dintre aspectele esentiale intr-o negociere pentru un spatiu comercial de inchiriat, un termen prelungit al contractului poate fi inovacat aducand beneficii atat dvs, prin posibilitatea castigarii loialitatii de brand, cat si proprietarului, prin garantarea unei stabilitati a veniturilor. De asemenea, specialistii companiei imobiliare Regatta va recomanda negocierea unui termen mai mare in conditiile de stabilizare a preturilor, astfel incat sa va bucurati de o chirie avantajoasa pentru spatiul comercial ce permite dezvoltarea proiectului dvs. Mai mult decat atat, nu uitati ca relocarea nu reprezinta o optiune inspirata pentru multe concept, precum restaurantele, spre exemplu.
2. Puteti negocia cheltuielile de mentenanta ale spatiului
In special in conditiile in care spatiul compercial se afla intr-un complex aflat in proprietatea aceleiasi entitati, ati putea negocia reducerea costurilor de mentenanta. De asemenea, specialistii Regatta va recomanda sa negociati eventualele imbunatatiri obiective aduse spatiului comercial inainte ca dvs sa semnati contractual de inchiriere. Intre acestea pot fi mentionate lucrarile de reparatii, izolatii termice si fonice, instalatiile de aer conditionat, etc. Dincolo de pretul contractului de inchiriere si cheltuielile cu utilitati, dvs v-ar ramane doar costurile amenajarii, decorului si al serviciilor de paza si de securitate.
3. Cum putem introduce in contractul de inchiriere clauze in favoarea noastra?
Anterior semnarii acordului de inchiriere, cititi cu atentie fiecare clauza a contractului, consultandu-va cu agentul imobiliar sau cu un avocat.
Spre exemplu, in cazul in care proprietarul detine intreg complexul sau mai multe puncte alaturate, ati putea negocia o clauza de exclusivitate astfel incat sa nu inchirieze catre competitorii dvs directi spatiile comerciale din proximitatea celui ocupat de proiectul dvs.
De asemenea, ati putea negocia posibilitatea subinchirierii, diminuandu-va costurile prin contributia oferita antreprenorul unui proiect complementar, caruia sa-I cedati o portiune din spatiul comercial ocupat.
4. Cum negociem riscurile?
Nu in ultimul rand, specialistii Regatta va sfatuiesc sa includeti in contractul de inchiriere posibilitatea rezilierii fara alte daune in cazul incetarii activitatii, astfel incat pierderea investitiei sa nu fie suplimentata de astfel de despagubiri.