Ceaiul verde, cea mai populara bautura dupa apa. Multa lume il consuma in curele de slabire, iar altii strict pentru sanatate. Beneficiile ceaiului verde sunt multe, insa daca este consumat in exces poate dauna organismului. Specialistii recomanda consumarea a 3 – 4 cani pe zi si nu mai mult.
Cum bem ceaiul verde?
Functia sa terapeutica este influentata de modul in care preparam si bem ceaiul. Pentru infuzie se recomanda folosirea a 2 g de ceai la o cana. Este indicat sa alegeti sa consumati frunze si nu plicuri deoarece acestea contin mai putin antioxidanti. Culoarea naturala a ceaiului trebuie sa fie deschisa, iar daca ceaiul are un gust amar, inseamna ca nu a fost infuzat corect. Frunzele nu trebuie infuzate mai mult de 3 – 4 minute.
De ce sa bem ceai verde?
Beneficiile acestui ceai sunt numeroase dar printre cele mai importante se numara pierderea in greutate si detoxifierea organismului. Ceaiul verde contine cea mai mare cantitate de polifenol dintre toate ceaiurile obtinute din acea planta. Polifenolii duc la cresterea temperaturii corpului si ajuta la arderea caloriilor.
Ceaiul verde reduce riscul de aparitie al accidentului vascular cerebral si are un efect favorabil asupra hipertensiunii arteriale si a colesterolului rau.
Un anumit compus din ceaiul verde distruge bacteriile care pot provoca intoxicatii alimentare si opresc evolutia si cresterea celulelor canceroase. Numeroase studii au aratat ca majoritatea compusilor chimici din ceaiul verde previn dezvoltarea celulelor tumorale in cazul urmatoarelor tipuri de cancer: mamar, ovarian, de vezica, pancreatic si de piele.
Consumul de ceai verde natural s-a dovedit de ajutor in sporirea sanselor de supravietuire la femei cu cancer ovarian. Conform unui studiu, femeile cu cancer ovarian care au baut cel putin 1 ceasca de ceai verde pe zi au avut un risc de deces redus cu 56 % fata de cele care nu au baut deloc.
Ceaiul verde ajuta la mentinerea igienei orale deoarece contine fluor care are rolul de a preveni aparitia cariilor. Acesta contine si alte ingrediente care impiedica formarea placii bacteriene si a bacteriilor care cauzeaza respiratia urata.
Bogat in antioxidanti, incetineste procesul de imbatranire, este folosit ca adjuvant in tratarea a multiple boli cardiovasculare si intareste sistemul imunitar.
Pe langa cancer, acesta mai protejeaza si impotriva declinului mental, bolii Alzheimer sau Parkinson. Un compus din ceaiul verde, si anume, catechinele, nu sunt doar simpli antioxidanti ci invoca un spectru foarte larg de mecanisme celulare. Rezultatul acestor mecanisme este ca se produc mai putine daune la nivelul celulelor creierului. Distrugerea celulelor de catre radicalii liberi si acumularea de fier in anumite zone ale creierului reprezinta factori majori in majoritatea bolilor neurodegenerative.
Aproape toate beneficiile ceaiului verde se bazeaza pe functia lui antioxidanta si reducerea expunerii la toxine este principalul mod prin care ajuta organismul. Polifenolii din ceai sustin sistemul de enzime detoxifiante al ficatului care elimina radicalii liberi si toxinele din corp.
Incearca mai multe ceaiuri
Daca vrei sa consumi ceai verde, insa esti genul de persoana care se plictiseste facand / band / mancand acelasi lucru, evita rutina consumand ceaiul verde combinat cu lamaie, portocala, menta sau iasomie.