Inca de la inceputul negocierilor cu UE, Romania a fost oaia neagra a regiunii din cauza coruptiei. Multe sedinte la rand s-a afirmat ca Romania trebuie mai intai sa-si schimbe politica interna si sa implementeze legi moderne, capabile sa previna coruptia si abia apoi poate adera la Uniunea Europeana si poate spera la rangul de stat dezvoltat. Din 2007 pana astazi, Uniunea Europeana a tot militat pentru a opri mita in Romania si Bulgaria, ultimele clasate in clasamentul statelor europene privind situatia coruptiei.

Insa, 7 ani aclasamentu trecut de cand Romania este un stat membru al UE. Evolutia Romaniei din ultimii ani este demna de laude. Romania, conform ultimelor studii,  nu a fost ultima clasata in Europa (nici atat in lume).

Transparency International, o organizatie non-guvernamentala care face anual studii privind indicii de perceptie mondiali ai coruptiei, a clasat Romania la ultimele evaluari, dupa anul incheiat 2013, pe locul 69 din 177 de state evaluate. Scorul Romaniei pe o scara de la 0 la 100 (unde 0 inseamna foarte corupt si 100 foarte curat) a fost de 43 de procente. Tot conform studiilor, Bulgaria este mai jos clasata (locul 77) si Grecia este pe locul 80 (fiind ultima din UE). Surprinzator, Italia este la acelasi nivel cu Romania si ocupa tot pozitia 69 in clasamentul statelor corupte.

Este cert ca Romania a reusit o performanta in ultimii ani, insa ramane de evaluat daca noi am luptat importiva coruptiei sau celalate state au luptat mai putin si au decazut in clasament.

Nu mai ramane decat sa tinem pumnii stransi pentru urmatoarele studii ce vor iesi publice in 2015, evaluand situatia Romaniei pe anul 2014.

Roxana Vataselu