După cum era firesc, ca multe alte produse pe care le găsim pe piață, gazoanele artificiale se împart în mai multe tipuri. Asta întâmplându-se odată cu perfecționarea tehnologiei de creare a acestora, diferențiate fiind necesitățile pentru un gazon ce ar trebui să acopere un teren ce va fi utilizat pentru a se juca fotbal sau unul destinat tenisului ori altor sporturi ce includ în practicarea lor și o suprafață mare de teren acoperită de preferat cu iarbă, naturală sau artificială sau nisip/zgură.

Gazonul artificial utilizat pentru fotbal este alcătuit din polietilenă (PE), un material plastic moale care nu zgârie evitându-se astfel accidentarea jucătorilor în diferite circumstanțe. Accidentarea celor care jucau fotbal pe un teren sintetic fiind și motivul pentru care în 1981 Fifa a interzis utilizarea gazoanelor artificiale până la crearea altora mai puțin periculoase, cum sunt cele din prezent. Pentru confortul jocului firul de iarbă artificial trebuie să aibă minim 40 de MM, dar nu mai mult de 65. Ideal fiind un fir între 50 și 55 mm. Astfel se atenuează șocul în momentul în care jucătorul cade și se lovește de pământ, dar nu este încetinită mingea în timpul meciurilor.

În tenis este recomandat un gazon artificial cu un fir ceva mai mic, o lungime potrivită fiind încadrată între 15 și 20 de mm. Când firul de iarbă are lungimea menționată anterior este asigurată o pivotare bună a piciorului evitându-se alunecarea și sunt eliminate cazurile de fals ricoșeu al mingii, caz în care ar putea fi afectat rezultatul meciului. Materialul utilizat în general și în acest caz este tot plietilena.

De menționat ar mai fi gazoanele multisporting unde pentru o adaptabilitate cât mai mare firul de iarbă are lungimea de doar 13 MM pe ele putându-se desfășurat jocuri de fotbal, handbal, etc. Pe lângă acestea sunt fabricate și gazoane speciale pentru piste de alergare care pentru o aderență satisfăcătoare firul de iarbă are între 20 și 30 de mm.