Endometrioza este o afectiune cronica ce afecteaza una din opt femei din intreaga lume. Din pacate, nu exista foarte multe informatii disponibile despre modul in care exercitiile fizice pot ajuta la gestionarea si imbunatatirea simptomelor dureroase asociate cu un diagnostic de endometrioza.
Totodata, este acceptat faptul ca miscarea regulata poate avea un efect pozitiv asupra simptomelor specifice acestei afectiuni. Miscarea poate fi ultimul lucru pe care ai chef sa-l faci, si exista unele exercitii nepotrivite care iti pot agrava simptomele actuale, dar revenirea la exercitii dupa diagnosticare poate fi importanta atat pentru sanatatea ta fizica, cat si pentru cea mentala.
CE ESTE ENDOMETRIOZA?
Endometrioza este o afectiune ginecologica, de multe ori dureroasa, in care tesutul de tip endometrial creste in afara uterului, implicand alte componente ale aparatului reproducator feminin – vaginul, ovarele, trompele uterine – dar si zona organelor din zona pelvina. Poate aparea, rareori, la nivelul membranei care inima (pericardul) sau celei care acopera plamanii (pleura).
Aceste excrescente de tesut continua sa actioneze ca tesutul din interiorul uterului, ingrosandu-se si sangerand la fiecare ciclu menstrual. Acest lucru poate provoca o gama larga de simptome, inclusiv inflamatie, balonare, dureri pelvine si crampe.
Cauza exacta a endometriozei nu este cunoscuta, insa exista anumite teorii despre aparitia acestei afectiuni: disfunctia sistemului imun, transportul celulelor endometriale prin sange sau limfa, sau transformarea celulelor prin diferite procese.
Una dintre principalele complicatii ale endometriozei este dificultatea de a ramane insarcinata si infertilitatea.
Cele mai bune exercitii pentru endometrioza
Exercitiul fizic regulat poate avea efecte de protectie impotriva bolilor (inclusiv endometrioza) care implica procese inflamatorii, deoarece determina o crestere a markerilor antiinflamatori si antioxidanti din organism si, de asemenea, actioneaza prin reducerea nivelului de estrogen, ce joaca un rol important in aparitia endometriozei.
Durerea si disconfortul asociate cu endometrioza pot provoca un mecanism de protectie in interiorul corpului – in care corpul se incordeaza pentru a se proteja de durere. Aceasta poate afecta peretele abdominal si flexorii soldului, precum si postura corporala.
Exercitiile bazate pe principiile Pilates si Yoga pot fi utile pentru a ajuta acesti muschi sa se relaxeze. Pedalatul, indiferent ca mergem pe o bicicleta fitness sau o bicicleta de oras poate atenua, de asemenea, durerile asociate acestei afectiuni.
Insa cel mai important este ca persoanele care sufera de endometrioza sa experimenteze si sa gaseasca exercitiile care ajuta la diminuarea durerilor si mai ales la relaxare, din moment ce aceasta afectiune poate avea si un puternic impact asupra starii emotionale si mentale.
Sunt, totodata, de evitat exercitiile cu intensitate ridicata care implica abdomenul sau zona inferioara a spatelui, precum abdomenele. Burpees, alergatul si sariturile nu sunt, de asemenea, recomandate celor care sufera de endometrioza.
Nu in ultimul rand, pentru ca este mai usor si mai sigur sa avem indrumare cand suferim de aceasta afectiune, este importanta gasirea unui specialist in endometrioza care poate sa asiste si la conceperea unui program personalizat de exercitii.