Incontinenta urinara afecteaza milioane de barbati si femei de toate varstele. Se estimeaza ca apare la 3% dintre adolescenti, la aproape 25% dintre femeile care au nascut recent si la circa 30% dintre barbatii in varsta.

Incontinenta urinara sau pierderea controlului vezicii urinare este asadar o problema larg raspandita. Sigur, in ziua de azi, aceasta afectiune nu mai scade calitatea vietii, pacientii putand folosi scutece, tampoane si alte accesorii ingrijire bolnavi specifice. Dar trebuie stiut ca exista cateva lucruri care pot ajuta la reducerea simptomelor, trei dintre acestea fiind urmatoarele:

1. Efectuarea regulata a exercitiilor pentru podeaua pelviana.

Podeaua pelviana, denumita si perineu, este un grup de muschi care sustin organele abdomenului inferior. Daca acesti muschi slabesc, creste riscul de scurgeri de urina in timpul tusei, stranutului si chiar rasului. De asemenea, nevoia de a merge la toaleta devine tot mai frecventa.

Exercitiile pentru podeaua pelviana, cunoscute si sub denumirea de exercitii Kegel, au ca scop intarirea muschilor ce sprijina organele abdomenului inferior, imbunatatind astfel controlul vezicii urinare.

Un antrenament eficient pentru podeaua pelviana ar trebui sa contina doua tipuri de exercitii: contractie lenta si contractie rapida. Se recomanda efectuarea intai a exercitiilor de contractie lenta, apoi a exercitiilor de contractie rapida.

2. Mentinerea unui IMC (indice de masa corporala) optim.

Supraponderabilitatea si obezitatea sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta incontinenta urinara. De fapt, un studiu stiintific efectuat pe un grup de femei cu varsta de peste 70 de ani a aratat ca prevalenta incontinentei urinare este de cel putin doua ori mai mare in randul celor din categoria cu IMC mare decat in randul femeilor cu IMC normal sau mic.

Prin urmare, reducerea IMC-ul in cazul persoanelor supraponderale sau obeze poate ajuta la mentinerea sub control a incontinentei urinare.

3. Reducerea consumului de alcool si cofeina.

Bauturile cu alcool si cofeina cresc productia de urina. Asadar, este recomandabil ca persoanele cu incontinenta urinara sa limiteze consumul acestora. Acest lucru este valabil mai ales in cazul barbatilor. Conform studiilor, barbatii care consuma cofeina zilnic sunt cu 72% mai predispusi sa aiba incontinenta urinara moderata pana la severa decat cei care nu consuma deloc.