Plăcile OSB au început să fie din ce în ce mai utilizate la nivel de construcții din lemn, însă ele sunt folosite la fel de bine și în clădiri care combină materiale de orice tip. OSB-ul oferă avantajul versatilității, care face ca plăcile să suporte o utilizare într-un număr amplu de aplicații, care nu aduc efecte negative clădirilor. Iată așadar ce ar trebui să știi despre OSB, mai ales dacă vrei ca locuința ta să arate modern și confortabil.

Casele moderne sunt case ecologice

În ultima perioadă se pune accent destul de mult pe ceea ce înseamnă sustenabilitate și ecologie. Este normal să se întâmple acest lucru, pentru că în definitiv ne dorim case care să ne protejeze starea de bine și sănătatea, însă în același timp ne îndreptăm atenția și asupra mediului înconjurător. În acest caz OSB-ul face diferenta deoarece este unul dintre materialele perfect din punct de vedere al naturaleții și al impactului asupra mediului, plăcile din OSB fiind realizate din lemn și conglomerate din lemn.

OSB-ul este folosit cu precădere pentru structura acoperiș

Cu siguranță știi că acoperișul este realizat în general din lemn, iar unul dintre motivele pentru care se recurge la folosirea lemnului este acela că lemnul nu încarcă suplimentar construcția la nivel de greutate. Ar trebui să știi că greutatea proprie a construcției, cu tot cu structură acoperiș este calculată încă din faza de proiectare, atunci cn sunt luate de altfel în calcul și încărcările, fie ele punctuale sau uniform distribuite pe suprafață (zăpadă, ploaie, vânt etc.) 

În plus acoperișul din lemn este cel peste care se va așeza învelitoarea, așa că este necesar ca structura să fie rezistentă și sigură, iar lemnul bifează cu succes aceste cerințe.

Structura pereților poate fi realizată din OSB

Pereții, fie ei interiori sau exteriori, pot fi realizați cu ajutorul placajului OSB. în cazul pereților exteriori însă este nevoie de asigurarea zonei de izolare, iar izolarea poate fi făcută cu ajutorul polistirenului, a vatei bazaltice sau a vatei de sticlă, dar și cu spumă poliuretanică. Practic, se pot crea structuri de tip sandviș, care nu vor încărca fundația cu greutatea lor și care va oferi posibilitatea realizării unei construcții durabile și trainice de-a lungul timpului. 

Plăcile OSB pot fi folosite ca placaje decorative

Uneori chiar și simpla decorare a unei camere cu elemente naturală poate aduce un strop de modernism. Placajele din OSB sunt deosebit de estetice și crează o apropiere aparte cu natura, drept pentru care vei putea folosi aceste elemente în orice variantă de decor.

Pe de altă parte, vei observa că lemnul este un material călduros, care va menține căldura la interior și care va izola foarte bine, iar acest lucru este un beneficiu foarte important pe care ar trebui să îl ai în vedere atunci când îți decorezi locuința.

Plăcile pot fi utilizate fie integral, la dimensiunile lor, fie pot fi prelucrate astfel încât să se îmbine în forme cu caracteristici diferite. 

Poți realiza din OSB diverse compartimentări

Placajul OSB poate fi folosit și pentru diferite tipuri de compartimentări interioare, cumva pe principiul de realizare a pereților din gips-carton. Dressingurile, vestibulele sau spațiile tehnice pot fi delimitate folosind plăci de OSB, prelucrate la dimensiune. 

Lemnul a fost dintotdeauna un element de bază pentru crearea și construirea locuințelor, iar în prezent el este utilizat la scară largă pentru un număr foarte mare de aplicații, atât în domenii casnice, cât și industriale. Prețul relativ mai mic decât al altor tipuri de materiale, dar și avantajele tehnice ale lemnului fac din acesta un material de bază, pe care merită să îl integrezi în structura casei tale.