Casele eficiente din punct de vedere energetic sunt cele care folosesc cele mai puține resurse. Astfel, în ultima perioadă din ce în ce mai mulți utilizatori își îndreaptă atenția spre montarea de panouri solare, acestea având o eficiență dovedită în ceea ce privește prepararea apei calde pentru procese igienice și pentru încălzire. Iată cum obții autorizarea acestor lucrări și ce beneficii aduc panourile solare pentru casa ta.

Ce sunt panourile solare?

Cu siguranță ai auzit destul de frecvent vorbindu-se despre panouri solare și despre beneficiile acestora. Ei bine panourile solare chiar reușesc să ofere eficiența pe care o promit și mai mult decât atât ele sunt eco friendly, astfel că nu aduc niciun prejudiciu mediului înconjurător.

Practic, structura de panouri reprezintă unități de stocare a energiei solare care, prin intermediul sistemelor pe baza cărora lucrează aceste panouri, reușește să încălzească apa necesară activităților zilnice. Principiul de bază al panourilor solare este aceea de a capta energia de la soare și de a o transforma în energie termică. Astfel, o casă devine cu peste 50% mai eficientă din punct de vedere termic, iar avantajele folosirii acestor sisteme se văd în orice sezon.

Autorizarea de montare a panourilor solare

Chiar dacă reprezintă o construcție auxiliară, cu montaj pe o construcție deja realizată, este important să știi că panourile solare nu mai necesită avizare. Acest lucru înseamnă că tot ceea ce trebuie să faci este să notifici doar primăria cu privire la realizarea lucrărilor.

Dacă însă vei monta panourile solare pe o construcție care este în faza de proiect, va fi nevoie să depui un memoriu care să includă și această lucrare, iar actele doveditoare sunt similare cu cele cerute pentru autorizarea efectivă a construirii locuinței. 

  • Certificatul de urbanism 
  • Proiectul tehnic al locuinței
  • Avizele de mediu (prin care se atestă faptul că ceea ce vrei să construiești nu aduce în niciun fel atingere mediului înconjurător, că este sigur și fără eliberări de nixe, în timp)
  •  Avizul de construire de la Inspectoratul de stat în Construcții (orice tip de proiect de construire trebuie să fie verificat și aprobat de către acesta unitate de control)
  • Aviz de salubritate
  • Aviz ISU (pentru verificarea caracteristicilor și a parametrilor de funcționare).

Panourile solare sunt o soluție foarte bună la nivel de eficientizare a consumurilor și la nivel de optimizare a facturilor de întreținere,. Practic, panourile solare te pot ajuta să te debranșezi de la sistemul centralizat de încălzire, reducând astfel cheltuielile. Este însă de luat în seamă și aspectul care ține de faptul că pentru funcționarea panourilor este nevoie de energie solară. Astfel, în zilele ploioase este posibil ca randamentul panourilor să nu fie ridicat, așa că s-ar putea să fie nevoie să iei în calcul și o soluție de rezervă în ceea ce privește încălzirea și prepararea apei calde, cum ar fi centralele termice.

Panourile solare sunt o soluție foarte bună de a te bucura de confort fără a depinde foarte multe eforturi în acest sens. Panourile solare folosesc o sursă de energie naturală, inepuizabile, regenerabilă, iar acest lucru constituie un mare avantaj mai ales atunci când te interesează să trăiești sustenabil și să îți aduci aportul în ceea ce privește protejarea mediului. 

Știm cât de mare este gradul de poluare în acest moment, iar la nivelul industriei de preparare a agentului termic și a apei calde menajere valorile care țin de poluare sunt foarte mari în prezent. Panourile solare stochează o energie curată și îți oferă posibilitatea de a te bucura de confort deplin fără costuri ascunse și fără a aduce prejudicii planetei, ci protejând-o în timp.