Achizitionarea unui autoturism este o etapa inevitabila in viata oricui isi doreste autonomie in privinta deplasarii de la un punct in altul. Problema care apare este cum alegem masina pe care o dorim, tinand cont de parerile celorlalti sau realizand propria noastra cercetare, pornind de la drive test?

Documentarea din opiniile si review-urile celorlalti este o modalitate usoara de insusire a unor informatii, mai ales datorita Internet-ului care a facilitat transmiterea si accesarea in timp foarte scurt a informatiilor. Principalul dezavantaj insa rezida din faptul ca aceste pareri sunt de obicei subiective si duc la formarea unui comportament preconceput cand vine vorba de anumite modele. Este necesara astfel identificarea acelor surse care dispun de informatii pertinente si valoroase, iar site-urile de masini noi sau second hand pun la dispozitie pagini de review-uri verificate si pertinente.

Masinile mai scumpe, precum Audi sau BMW, cer mai degraba incercarea personala prin drive test, deoarece achizitia unei astfel de masini pe baza informatiilor “din auzite” poate duce la alegeri gresite si implicit la irosirea unei sume consistente de bani. Insa indiferent pana la urma de marca dorita, este mai recomandata testarea personala decat alegerea pe baza opiniilor altor persoane. Astfel, pot fi observate toate aspectele masinii, nu doar cele tehnice, ci si gradul de confort pe care il ofera, materialele folosite sau eventuale defecte minore (in cazul masinilor second).

Cele doua metode nu trebuie insa sa se excluda, ba chiar este ideal ca incercarea prin test drive sa fie precedata de un proces de informare prin studierea parerilor si opiniilor, dar in masura in care, asa cum am mai spus, sunt adecvate si verificate.