Amenajarile locurilor de joaca de exterior sunt pentru o municipalitate un vector formidabil de valori universale (solidaritate, educatie, sanatate). Familiale si conviviale, zonele de joaca colectiva sunt spatii publice care promoveaza „viata impreuna” in inima oraselor si satelor din regiunile noastre.

Dincolo de distractia si activitatile sportive de agrement pe care le provoaca in municipalitati, zonele de joaca incurajeaza stabilirea legaturilor sociale intre copii si, mai general, intre familiile din comunitati. Sursa de implinire pentru copii si interactiune pentru adulti, locul de joaca in exterior este mai presus de toate un loc de viata si schimb accesibil tuturor.

Crearea unui loc de joaca in exterior pentru o comunitate

Aparent simplu, amenajarea unui loc de joaca in exterior raspunde de fapt unui proces decizional mai mult sau mai putin complex, in functie de comunitati si proiecte. Selectarea echipamentelor, respectarea standardelor, obiectivelor si publicului tinta, usurinta intretinerii si gestionarii personalizate, fiecare dispunere ludica in aer liber este rezultatul unei reflectii coerente in functie de nevoile, capacitatile si constrangerile diferitelor comunitati.

Accesul si mediul inconjurator

Determinata de vointele si ambitiile specifice fiecarui oras, alegerea terenului pentru crearea unui loc de joaca in aer liber trebuie totusi sa respecte cateva reguli de conformitate comune tuturor comunitatilor :

Mediul zonelor de joaca publice

Mediul imediat al unui loc de joaca public nu trebuie sa prezinte un risc „previzibil” de accident pentru utilizatori (drumuri, piste pentru biciclete, parcari, corpuri de apa, plante daunatoare etc.). Pentru o mai mare liniste sufleteasca si pentru a asigura in mod eficient facilitatile de orice pericol inconjurator, in special in zonele urbanizate, poate fi necesara inchiderea facilitatilor prin instalarea de garduri sau garduri vii.

Accesibilitatea zonelor de joaca publice

Comunitatilor li se cere sa asigure accesibilitatea la toate spatiile lor publice. In consecinta, la fel ca orice dezvoltare colectiva publica, un loc de joaca trebuie sa garanteze accesul liber si libertatea de utilizare a echipamentelor persoanelor cu dizabilitati si aptitudini.

Integrarea jocurilor in aer liber

Alegerea echipamentului este un pas cheie in integrarea armonioasa si durabila a zonelor de joaca in spatiile publice. Moderne sau traditionale, din lemn sau metal, zonele de joaca sunt proiectate ca reflexe ale mediului lor amenajat. Acolo unde naturaletea locurilor de joaca din lemn se potriveste armonios in spatiile verzi precum parcurile de agrement si gradinile publice, designul structurilor din otel si polietilena se potriveste cu modernitatea mediilor urbane (centre orasenesti, resedinte colective etc.). Daca estetica joaca un rol in succesul si popularitatea instalatiilor, toate echipamentele nu garanteaza insa aceeasi calitate a sigurantei si longevitatii in functie de mediu si in special in functie de clima (umiditate, soare, aer sarat etc.). Expunerea slaba a anumitor materiale inadecvate la conditiile climatice ale amplasamentului poate provoca uzura prematura a echipamentului extern (coroziune, decolorare etc.).

Activitati ale structurilor de joc

Un loc de joaca comun este de obicei folosit pe tot parcursul anului de catre aceiasi copii si in mod regulat, pentru multi dintre ei. Acesta este motivul pentru care, pentru a crea o zona de joaca in aer liber, care sa fie atat stimulanta, cat si atragatoare, este esentiala diversificarea activitatilor oferite in cadrul dezvoltarii. Leagan, tobogan, combinatie multi-activitate, trambulina,  cutii de nisip, casute de joaca, de la cel mai clasic joc in aer liber la structura de agrementcele mai inovatoare, alternativele sunt numeroase si diverse. Dispuse si combinate in asa fel incat sa multiplice experientele ludice, diferitele echipamente ale unui loc de joaca se completeaza reciproc, permitand copiilor sa se distreze intr-o gama larga si variata de activitati.