De-a lungul anilor, Niculae Scarlat a fost o figura importanta in administratia publica din comuna Albestii de Arges. Administrator al Pensiunii La Doctorul, si-a dedicat o mare parte din timp managementului si economiei, ajutand totodata la recunoasterea comunei si ca zona de popas in traseul Transfagarasan. Incepand cu 2016, Niculae Scarlat a devenit viceprimarul comunei, candidand pentru postul de primar, in toamna acestui an.

Membru al partidului Pro Romania, a urmarit sa imbine targeturile economice si viziunea gruparii, cu cerintele localnicilor.

Iata cateva intrebari si raspunsuri privitoare la care sunt planurile si cum urmeaza sa intampine noul rol:

– De ce Pro Romania?

– Pentru ca viziunea Pro Romania este una umanitara, care se focuseaza pe dezvoltarea sociala si economica, bazata pe niste factori predictibili. Este important sa putem anticipa si sa putem lua masuri realiste. Oamenii s-au saturat sa fie mintiti si apoi lasati sa astepte, fara ca telurile propuse sa se duca la bun sfarsit.

In Pro Romania am gasit o echipa de oameni uniti, cu aptitudini diversificate, care iau in calcul tot ce tine de economie, societate, educatie, administratie, transporturi si infrastructura, educatie, turism, antreprenoriat, fonduri europene, mediu, cultura, sanatate, digitalizare si multe altele.

E important ca un partid sa aduca deopotriva oameni competenti si experimentati din domenii cat mai vaste pentru a oferi un sens, o unitate, si mai ales pentru a oferi solutii personalizate pentru fiecare localitate.

– Cum se adapteaza viziunea Pro Romania la comuna pentru care candidati ca primar si care sunt cele mai importante obiective?

– In Albestii de Arges, am crescut si am lucrat atat prin imprejurimi, cat si in alte zone ale tarii. Daca inainte erau niste pasi educationali si profesionali de urmat, care ne formau ca oameni, acum am simtit ca este cazul sa raman si sa activez intr-un singur domeniu, care sa le cuprinda pe toate. Ca primar pot adapta experienta cumulata in anii de munca si anii de antreprenoriat si pot impleti viziunea Pro Romania cu cerintele localnicilor. Pot fi mai aproape de ei si pot dezvolta planurile concepute ca viceprimar in toate domeniile si sectoarele care necesita imbunatatiri.

De exemplu, drumurile necesita imbunatatiri. Asa ca pe partea de infrastructura urmaresc sa se realizeze asfaltarea drumurilor comunale cu scoaterea de utilitati la poarta (apa, gaz, canalizare), sa se refaca trotuarele si santurile de pe DN7C, care sa ajute traficul pietonal, sa se faca extinderea de coloana de gaze in Pamanteni, Ungureni si Dobrotu. De asemenea, sa se faca racordarea la gaze in satele Bratesti, Doblea, Florieni si Dumitresti.

Cultural vom lucra pe atragerea de fonduri pentru evenimente culturale, care sa stimuleze interesul pentru zona Albestii de Arges (teatre, filme, zilele comunei).

Educational, voi urmari un alt aspect Pro Romania, si anume digitalizarea si investitia in invatamant cu PC-uri si tablete, pentru invatamantul online, dar si pentru a usura transmiterea informatiilor in scoli.

Medical, am fost mereu interesat sa ajut oamenii, si am facut-o pe cont propriu. Acum vreau sa duc totul la alt nivel, intrucat e anevoios sa transporti singur oameni si sa incerci sa ii ajuti pe diverse afectiuni. Au nevoie de un cadru propice, cu doctori calificati, fara sa faca deplasari in Bucuresti.

Reabilitarea dispensarului uman (interior si exterior) si transformarea intr-un Centru Medical de Diagnosticare si Analize, cu medici specialisti pentru consultul cetatenilor din Albestii de Arges, cu prioritate, si a altor cetateni din zona, este o prioritate. Daca este nevoie, se va construi un corp nou pentru internari de scurta durata. De asemenea, se va face si decontarea a 50% din retetele bolanvilor din comuna Albestii de Arges, pentru a face mai accesibil tratamentul.

– Care considerati ca e calitatea principala a unui primar?

– Ascultarea. Oamenii au nevoie de cineva atent in primul rand la problemele reale ale lor. Se produc inundatii? Trebuie actionat. Se vor face decolmatari de rauri si parauri. Sunt gunoaie? Trebuie actionat. Vom reabilita serviciul de gunoi menajer si vom aduce utilaje care sa faciliteze curatarea mediului. Oamenii au nevoie de cineva apropiat, de cineva care sa fie gata sa ii ia in seama si sa faca tot ce se poate, in interesul lor. De aceea, voi lupta si pentru atragerea de fonduri si investitori pentru a sustine micii producatori, printr-o piata noua si pentru a gasi noi resurse in stimularea localnicilor pentru a face din nou agricultura.

 

– Care credeti ca e deschiderea celor tineri la viziunea Pro Romania din localitate?

– Tinerii si adolescentii au dorinta de a pleca. Acum este o situatie delicata in tara si nu numai, din cauza pandemiei de Sars-Cov2. Voi pune in practica inclusiv premierea scolarilor, prin acordarea fondului de premiere pentru elevii invatamantului preuniversitar, conform ordinului 5567/7.10.2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Natalitatea trebuie si ea sustinuta. Tocmai de aceea, voi milita pentru marirea stimulentului financiar pentru nou-nascuti.

Toate vor fi realizate cu fonduri guvernamentale si non-guvernamentale. Educatia la fel, cred ca va fi mult mai interesata prin digitalizare si acordarea de noi echipamente. Viziunea Pro Romania nu face discrepanta intre etnii si veniturile parentale. Ii vom ajuta pe toti care sunt dornici sa invete si sa exceleze, pentru a-si duce visul mai departe. Consilierea in alegerea carierei si mai ales atragerea lor inspre zona Argesului pot fi doua aspecte importante, mai ales daca se va mari si oferta de locuri de munca. Atragerea investitorilor si fondurilor, atat pe domeniul turistic, cat si economic, pot da un avant finaciar comunei.

– Care este telul ca viitor primar?

– Sa fac locul drag in care m-am nascut si am crescut sa devina “acasa” pentru toti locuitorii comunei Albestii de Arges.