Piața a fost în vogă de când Google a anunțat noua actualizare Analytics! Există o mulțime de știri în mass-media care dau un șoc pieței de date, anunțând că Google Universal Analytics, sau GA3 așa cum îl știu mulți, va înceta să funcționeze în 2023 , pentru a fi înlocuit cu GA4.

Cred că îi reprezint pe mulți dintre colegii mei când spun că asocierea unor cuvinte precum modificări, actualizări sau parametri noi la numele Google este ceva care mă sperie puțin!

Asta pentru că, în ciuda faptului că Google anunță mereu schimbări în modul în care înțelege și difuzează informații, acestea ne scot din zona noastră de confort și ne obligă în mod constant să învățăm noi metode. Astfel, vor fi necesare ajustări în strategiile noastre de comunicare .

În acest context, migrarea către GA4 ne afectează pentru că înseamnă că trebuie să ne adaptăm din nou la Google. Și de aceea specialiștii în marketing digital își exprimă opiniile pe web.

Vă faceți griji și pentru ce urmează? Să aflăm puțin mai multe despre ce înseamnă această mare schimbare de la Google.

Ne luăm la revedere de la Universal Analytics?

Lucrurile nu sunt atât de extreme, deoarece nu este prima dată când se fac modificări în Google Analytics. De fapt, nu este de mirare că numele noii versiuni este GA4; iar cel pe care îl folosim în prezent este GA3. Aceasta înseamnă că Google Analytics versiunile 2 și 1 au existat deja. Deci, actualizările majore ale instrumentului nu sunt nimic nou.

Ca să nu mai vorbim că în fiecare an tehnologia avansează mai repede, iar inteligența, atât umană, cât și artificială, urmează aceste niveluri de dezvoltare și apariția unor noi paradigme.

Sunt prea tânăr pe piață pentru a putea vorbi despre impacturile pe care implementarea actualei versiuni GA3, sau Universal Analytics (UA), le-a adus în 2012 după versiunile 1 și 2. Anul acesta a înlocuit GA2, numit și Classic Analytics (CA ), care încă funcționează pentru unele companii, în ciuda timpului care a trecut.

Deci, haideți să înțelegem mai bine aceste schimbări care afectează piața astăzi. Dar mai întâi, vreau să împărtășesc, în numele Creativ24 , că considerăm că este un privilegiu să putem trăi un moment de inflexiune pentru Google.

Acest lucru se datorează faptului că toți profesioniștii pieței digitale trebuie să implementeze o nouă structură de organizare, analiză și compilare a informațiilor pentru a primi versiunea GA4 și a profita la maximum de date.

Vă puteți imagina numărul de strategii robuste de comunicare care vor apărea odată cu noua implementare GA4? Deja ne putem imagina!

Care sunt schimbările pe care GA4 le aduce pe piață?

Fără să intrăm în subiect în profunzime, pentru că pentru asta urmează să pregătim un conținut complet, pot spune că GA4 a fost creat pentru a regândi formulele de organizare a datelor fără utilizarea cookie-urilor .

Această idee provine din prejudiciul pe care Google le-a suferit reputației sale din cauza relației controversate dintre urmărirea informațiilor utilizatorilor și problemele de confidențialitate generate. Și acest lucru a fost legat în special de utilizarea cookie-urilor de la terți .

În plus, GA4 a fost creat pentru a aduce noi propuneri în era informațională actuală , în care platformele caută să se integreze cu o mai mare agilitate, având în vedere relevanța și mai mare a Inteligenței Artificiale și a Machine Learning.

Astfel, aceste tehnologii au atins un nivel strategic în comunicare și nu se poate evita. Cu GA4, Google promite să livreze o soluție potrivită acestui context!

Cum va afecta GA4 strategiile de marketing digital?

Astăzi, specialiștii în marketing lucrează la valorile de performanță care le spun dacă îndeplinesc obiectivele de comunicare și de generare de clienți potențiali.

De aici, gândiți-vă la GA4 ca la un instrument capabil să ne avertizeze, prin notificări, despre schimbări importante în tendințele KPI-urilor noastre .

Această logică ne îndepărtează de planificarea tradițională a obiectivelor bazată pe simplul calcul al vizitelor pe un site web, în ​​timp ce ne apropie de măsurarea completă a datelor potrivite pentru a dezvolta o comunicare potrivită fiecărei piețe țintă. Acest ultim punct, pentru noi, cei de la Rock Content , este deja foarte valoros în sine.

Cum vede Creativ24 modificările din GA4?

Mai bine mai tarziu decat niciodata! Mărturisesc că, în calitate de lider actual al celor trei bloguri principale ale Creativ24 , care sunt pentru Statele Unite ale Americii, Brazilia și Mexic, abia astăzi am început să-mi fac cu adevărat griji cu privire la actualizarea sistemului.

Ei bine, să spunem că ziua de zi ne-a absorbit ca o echipă, să răspundem mai întâi la urgențe. În ciuda acestui fapt, îmi place ideea că GA4 a devenit acum o nouă prioritate pentru echipa de la Rock. Astfel, putem să cunoaștem instrumentul și să reconstruim informațiile înainte ca schimbarea să devină o realitate inevitabilă.

Dacă am învățat ceva din lucrul cu Google și cu diversele sale instrumente, este că nimic nu durează pentru totdeauna. Cu toate acestea, ca profesioniști în comunicare digitală, flexibilitatea ar trebui să fie prima calitate care ne însoțește .

Este inutil să te agăți de vechi. Din trecut, trebuie doar să adunăm învățarea pentru a putea merge mai departe cu ceea ce urmează. Și, așa cum am menționat de mai multe ori, ceea ce vine cu GA4 este un nou instrument de analiză capabil să ne ducă cunoștințele de piață la nivelul următor.

În calitate de profesioniști digitali, suntem deținătorii celei de-a patra mari puteri mondiale: comunicarea . De asemenea, devenim conștienți de faptul că schimbările care vor fi implementate servesc la optimizarea resurselor noastre și pentru a ne proteja mai mult ca indivizi. GA4 este pur și simplu un instrument care ne va ajuta să fim etici în strategiile noastre; Și asta nu are preț.

Deci, invitația inițială aici este ca noi să învățăm să învățăm . Suntem la un an până să vedem noua versiune GA4 devenind versiunea majoră a Google Analytics. Prin urmare, trebuie să ne grăbim să facem migrarea, nu de teamă să pierdem datele, ci pentru că este necesară pentru sănătatea afacerii noastre.

După cum știm, tehnologia avansează cu sau fără noi. Așa că ar fi bine să fie cu noi ?

Ce am învățat noi cei de la Creativ24 din Google Analytics?

Nu există o zi în care Creativ24 să nu deschidă Google Analytics. Și să spun adevărul, cei care lucrează cu canale digitale, folosind instrumentul ajunge să fie prima și ultima acțiune de făcut într-o zi lucrătoare.

La Creativ24 , avem mai multe instrumente de analiză a datelor extrem de importante și interesante, dar cantitatea de informații în timp real pe care ne-o oferă GA nu se compară cu celelalte.

Ne-am construit succesul în marketing digital pe graficele GA. Strategiile noastre s-au consolidat pe măsură ce am învățat să interpretăm datele. Și, în sfârșit, cifrele pe care GA le menține în domeniile noastre spun poveștile pe care le-am trăit la Creativ24 de-a lungul celor 9 ani petrecuți pe piață.

Când spun povești, o spun la propriu, deoarece metricile istorice ne permit să reconstruim deciziile pe care noi, ca companie, le-am luat sau nu. Și această analiză poate fi făcută chiar și de către angajații care nu au participat la deciziile anterioare.

Analytics a subliniat deja cum am supraviețuit migrațiilor de domenii, găzduire și aspect în anii precedenți.

De asemenea, ne-a arătat cum se schimbă o strategie atunci când creștem sau reducem producția de conținut , chiar și atunci când echipele noastre de lucru se schimbă sau se rotesc.

GA ne-a învățat despre comportamentele, nu numai ale utilizatorilor independenți, ci și ale țărilor și națiunilor cu obiceiurile și nevoile lor de informații. El ne-a amintit, zi de zi, cum întreaga lume interpretează diferit o problemă . Și învățăturile merg mai departe: instrumentul a subliniat modul în care oamenii folosesc informațiile pentru a-și rezolva problemele personale.

Analytics este un instrument care ne ajută nu numai să privim trecutul pentru a-l reconstrui și a-l înțelege, ci și pentru a construi viitorul din el. Cu GA, dobândim abilități de a prezice comportamentul , care în cele din urmă se traduce în strategii.

Deoarece este un instrument foarte complet, ne punem toate așteptările pe GA4 pentru a face următorul pas mare.

La ce ne așteptăm noi cei de la Creativ24 cu trecerea la GA4?

Google Analytics, în toate versiunile sale, a făcut parte din construcția istoriei Creativ24 . Așadar, dacă Google a insistat astăzi asupra implementării celei mai recente versiuni, GA4, este pentru că evenimentele mărețe urmează să vină pentru piața digitală și a datelor.

Oricât de mult schimbarea ne provoacă o oarecare îngrijorare la Creativ24 , abia așteptăm să începem să facem parte din această nouă paradigmă informațională.

Odată cu propunerea de a aduce învățarea automată și inteligența artificială în GA4, instrumentul devine și mai strategic. Deci, cu cât este nevoie de mai mult pentru implementarea noii versiuni, cu atât este nevoie de mai mult pentru a învăța și a capta informații despre piață, comportamentul uman și afaceri. Mâine va fi prea târziu!

Și între noi; astăzi vorbim despre GA4 ca versiune finală, dar sunt sigur că în curând ne vom întâlni din nou pentru a vorbi despre sosirea unui GA5. De ce nu?

Așadar, sperăm să trecem de această primă fază de migrare pentru a putea aduce noi reflecții asupra Google Analytics. Astfel, în viitor ne vom putea aminti cu drag de reperul migrator pe care profesioniștii digitali au trebuit să-l experimenteze în masă la jumătatea anului 2022.

Fii cu ochii pe articolele Creativ24 . Vă vom aduce acest subiect de mai multe ori pentru a vă ajuta să migrați în siguranță la Google Analytics 4. Pentru a nu rata nimic, abonează-te la buletinul nostru informativ interactiv lansat în fiecare luni.

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.