chirie-cluj

Dacă e să analizăm sectorul chirie Cluj și cel al apartamentelor de vânzare, ultimul a cunoscut în ultimii ani un declin mai semnificativ pe piața imobiliară decât cel al chiriilor. Întrebarea care persită este dacă merită să investești într-un apartament sau este mai benefic să stai în chirie. Răspunsul variază în funcție de sitația economic. Dacă până acum 6 ani cea mai bună variantă era de a sta în chirie pentru că prețul unui apartament în Cluj Napoca era mult prea ridicat.

Nici o treime dintre cei care se mutau aici la facultate sau în interes de serviciu nu își permiteau să investească într-un apartament nou, astfel preferau să locuiască în chirie. În momentul de față criza a dus la scăderea prețurilor pe mp, acum mult mai mulți iși permit o locuință nouă iar cu ajutorul Programul Prima Casă garantat de către stat mai mulți români au posibilitatea de a devein proprietarii unui apartament în Cluj Napoca.

Dacă e să facem o diferență între rata lunară și o chirie lunară ajungem la concluzia ca rata este mai mică decât chiria.
Să vedem câteva exemple:
În capitală un apartament în zona Dristor se vinde cu 50.000 de euro, iar rata lunară pentru investiția într-un astfel de apartament este în medie de 250 de Euro. Chiria spre deosebire poate ajunge chiar și până la 350 de euro.
În centrul Transilvaniei, Cluj Napoca o chirie în cartierul Mănăștur un apartament cu 2 camere, construcție veche se vinde cu 49.000 de euro, echivalentul fiind o rată lunară de până la 240 de Euro iar chiria este în medie 320 de euro.
În Timișoara un apartament cu o suprafață de 50 de mp costă 42.000 de euro, astfel rata ajunge la 200 de euro, iar chiria lunară este de 240 pe lună.
Aceste prețuri sunt raportate la creditul accesat prin Programul Prima Casă, care se cunoaște că are dobânzi și rate mici pentru cumpărarea unui apartament de vânzare Cluj.

Care este până la urmă cea mai potrivită alegere chiria sau propriul apartament?
Există avantaje și dezavantaje:

Dacă e să cumpărați, banii lunari sunt investiți în propria locuință, nu sunt pierduți. O locuință proprie iți oferă confort, stabilitate și putere de decizie. Veți putea să o mobilați dupa propriul gust, să faceți de modificări doriți.
O chirie Cluj reprezintă lipsa de reponsabilități și în același timp și o lipsă de interes în ceea ce privesc uzura finisajelor și a mobilierului. De asemnea o chirie vă oferă posibilitatea de relocare continuă. Vă schimbați jobul vă puteți muta în alt oraș, etc.