Ce presupune procesul de creare brand? In primul rand este necesara gasirea unui nume de brand. Aceasta etapa implica si povestea de brand: cum si unde a luat nastere afacerea, cine este prorietarul afacerii si unde se doreste a se ajunge cu brandul respectiv. O poveste interesanta in ceea ce priveste numele de brand, este cel al companiei Nokia. Desi majoritatea persoanelor asociaza acest nume cu o companie chinezeasca, originea lui vine din Finlanda din anul 1865, si este derivata din numele raului Nokianvirsta si al orasului Nokia, zona in care era construita fabrica de hartie care ii purta numele.
Cu timpul compania s-a reprofilat catre energia electrica si constructia de baterii, ca apoi sa faca trecerea catre comunicare radio si telefonica in anul 1970. Desi a parcurs schimbari radicale, brandul si-a pastrat numele de-a lungul timpului intrucat isi valorifica istoria si radacinile. In cazul de fata, numele de brand este legat de o zona geografica, dar si de istorie, motive care au condus la pastrarea numelui pana in prezent. Din acest motiv, este important ca numele unui brand sa aiba in spate o poveste care sa il valideze in fata consumatorilor. Fiecare poveste de brand este unica si reprezinta o particularitate a brandului. Dar ce se intampla atunci cand se creaza un nou brand care nu are in spate o istorie sau o locatie geografica? Ce se intampla cu un brand nou creat care nu are inca o poveste, fiind la inceput de drum? Pentru a gasi un nume de brand unic si memorabil trebuie sa se parcurga anumiti pasi si anume: o cercetare a numelor disponibile care au si un domeniu web liber; cercetarea marcilor inregistrate cu rezonanta sonora similara care sunt pe acelasi domeniu de activitate cu brandul nou creat; si nu in ultimul rand definirea personalitatii brandului care trebuie sa se potriveasca cu numele. Daca personalitatea brandului este una serioasa, impunatoare, atunci si numele trebuie sa inspire aceste caracteristici si sa aiba o sonoritate puternica. Urmatorul aspect dupa namingul de brand este logo-ul. Logo-ul poate fi format doar din numele brandului sub o forma tipografica, fie o combinatie intre forma tipografica a numelui si un simbol, fie doar dintr-un singur simbol cu care se asociaza intreaga companie.
Logo-ul are aceeasi importanta ca si numele, intrucat prin forma sa, culori si contraste, trebuie sa fie usor de identificat, atragator si cu caracteristici unice. Alegerea culorilor pentru logo se face in armonie cu numele, intrucat trebuie sa exprime aceleasi valori si sentimente. Atunci cand se face design de logo trebuie sa se tina cont si de originalitate, astfel incat aspectul acestuia sa nu se regaseasca la un alt brand. Crearea de logo este un proces amplu si de durata care implica atat cunostinte tehnice cat si simt artistic. Armonizarea acestor doua elemente: nume de brand si logo, vor contribui la succesul afacerii si vor sta la baza dezvoltarii viitoare. Aceste servicii de design sunt oferite de obicei de catre o agentie de branding sau un branding studio, si reprezinta una din etapele de branding.