Forajul este metoda la care apeleaza tot mai multe persoane pentru a beneficia de propria sursa de apa. Lucrarea pentru foraj presupune realizarea unei gauri in scoarta pamantului, de dimensiuni variate, prin diverse metode. Metoda folosita pentru forari puturi apa trebuie sa fie adaptata solului si depinde in mare parte de natura si adancimea straturilor traversate, urmarind ca in final sa rezulte apa potabila si tarife cat mai accesibile.

Pentru executarea unui foraj este nevoie de aptitudini speciale, materiale si utilaje adecvate iar fiecare operatiune trebuie sa fie facuta cu atentie, in caz contrar se va obtine un foraj de proasta calitate care nu va rezista foarte mult timp.

De obicei sunt mai multe tipuri de sol in foraj, iar fiecare trebuie sa fie sapat cu o anumita metoda. Pentru foraje de apa potbila se foloseste metoda de foraj hidraulic rotativ sau forajul cu ciocan de fund. Momentul in care se ajunge la stratul de apa necesita foarte mare atentie din partea forajistului.

Forajele care sunt pentru consum personal sau pentru debite mici de apa se sapa cu diametre cuprinse intre 150 – 300 mm iar forajele publice sau pentru debite mai mari de apa trebuie sa fie sapate cu diametre de pana la 600 mm. Indiferent de metoda folosita, forajul trebuie sa fie echipat cu tubulatura din plastic si filtre, cu pompa submersibila sau hidrofor ( in functie de debitul necesar).

Dupa ce au fost realizate aceste proceduri, urmeaza denisiparea forajului, punerea in functiune, verificarea calitatii apei, realizarea documentelor, etc. Daca totul este in regula puteti folosi cu incredere propria sursa de apa.

Un foraj realizat corect va ajunge sa functioneze bine chiar si dupa 50 de ani. La realizarea oricarui foraj trebuie sa fie folosit pietris margaritar adecvat, in caz contrar se va ajunge la colmatarea acestuia fara sa mai existe posibilitatea de reconditionare. Insa chiar daca nu apare nimic care sa indice ca nu este in stare buna de functionare, este recomandat sa faceti verificari anuale ale forajului si astfel veti sti sigur ca folositi apa de calitate, fara alte impuritati care v-ar putea dauna.

Pentru a realiza  foraje de calitate sunt foarte importante materialele folosite, operatiunile care se fac dupa tubare insa si personalul care executa acesta lucrare are un rol foarte important in obtinerea de foraje puturi apa de calitate inalta. Fiecare client merita sa beneficieze de lucrari de calitate, de aceea este indicat sa acordati atentie deosebita momentului in care alegeti firma care sa execute foraje puturi apa.