S-a demonstrat ca orice casa pierde energie astfel: aproximativ 30% prin acoperis, ziduri 16%, podea 16%, cai aerisire 3%, improspatarea aerului 20%.

Scopul izolatiei termice este realizarea confortului termic prin minimizarea consumului de energie necesare pentru racire/reincalzire. Izolarea prin exterior este extrem de eficiente deoarece elimina intreruperile de izolatie; ea limiteaza de asemenea transferurile termice intre interior si exterior.

Ca masura de optimizare a consumului de energe, norvegienii folosesc asa numitul acoperis verde – un amestec de flori, iarbă și arbuști pitici, avantajul său principal fiind că ajută la stabilizarea și izolarea excelentă a casei, datorită rezistenței ridicate. Astfel, in timp ce un acoperiș din bitum poate ajunge ușor la temperaturi ridicate pe timpul verii, acoperișul verde asigură umbra, iar temperatura nu depășește valorile aerului de afară. Acest tip de acoperiș a devenit o tradiție de sute de ani în Norvegia, datând din perioada medievală, când era folosit mai ales în zonele rurale ca înlocuitor al țiglei.  Avantajele acestei metode sunt consumul redus de energie, precum și izolarea excelentă a clădirii.

In privinta posibilitatilor de a izola termic locuintele, in data de 30 octombrie 2012 Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru modificarea Ordonanţei de Guvern nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

„Am anunţat, recent, că România a obţinut acordul Comisiei Europene de a finanţa proiectele de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene. În paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie să punem la punct legislaţia. Aşa că avem, de astăzi, odată cu trecerea prin Guvern a ordonanţei elaborate de noi, reglementări ce permit ca reabilitarea să se poată face cu contribuţie financiară europeană, completată de o cotă ce le revine primăriilor, precum şi de o contribuţie minimă a proprietarilor. Practic, extinzând sursele de finanţare, asigurăm îmbunătăţirea accesului la program a potenţialilor beneficiari”, a declarat ministrul Eduard Hellvig, la finalul şedinţei de Guvern.

Ordonanţa specifica exceptiile de la recuperarea acestor sume, si anume urmatoarele categorii de persoane:

a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;
b)  persoane singure/ familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora;
d)   pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie;

În cazul acestora, cheltuielile sunt considerate cheltuieli de natură socială.

De asemenea, Ordonanţa stabileşte că blocurile ce urmează a fi supuse reabilitării termice vor fi prioritizate în funcţie de nivel de performanţă energetică (începând cu blocurile de locuinţe cele mai ineficiente din punct de vedere energetic); număr de apartamente (începând cu blocurile de locuinţe cu cel mai mare număr de apartamente) şi anul construirii (începând cu blocurile de locuinţe cu vechimea cea mai mare). Sursa: http://www.mdrt.ro

Vezi si http://www.experting.ro/noutati.php?currentpage=1