Dacă e să analizăm piața imobiliară la început de an, proprietarii de apartamente de vânzare, au speranțe că vor reuși să vândă. Începutul anului 2014 aduce cu sine tranzacții bune privind sectorul rezidențial. Prețurile medii ale apartamentelor au cunoscut o ușoară creștere la nivel național și anume 908 euro/mp față de sfârșitul anului trecut când un metru pătrat valora 898 de euro.

Aceste creșteri nu pot fi generalizate, există încă orașe care se află în declin în ceea ce privește piața imobiliară. Modificările sunt notabile și au loc cu precădere în orașele mai mari. Dacă e să analizăm după tipul de apartament, cele noi au cunoscut o creștere a valorii în ultimele zile.
Iată care sunt principalele motive pentru care vânzătorii pot fi liniștiți:

Programul Prima Casă
Cu peste 25.000 de credite Programul Prima Casă are o influență puternică pe piața imobiliară. Dacă în anii trecuți acest program era sub semnul incertitudinii, în prezent este foarte convingător și chiar funcționează. Plafonul pentru acest program atinge 2 miliarde de lei, fonduri care au fost suplimentate chiar de la începutul anului prin adăugarea celor neutilizate anul trecut. O unitate bancară conform legii poate acorda credite ipotecare prin acest program care depășesc pargul de 2 miliarde. Astfel sumele acordate pot atinge pragul de 4 miliarde.

Creditele cu avans de 5% sunt cele mai avantajoase
Creditele garantate de către stat sunt alegerea cea mai potrivită datorită avansului mic de doar 5%. În cazul în care optați pentru un astfel de împrumut rebuie să știți că dobănda anuală efectivă este de 4.58% iar DAE este de 5.53% pentru un credit ipotecar în lei. Pentru un credit în euro cel mai ieftin procent este de 5.44% pe an.

Creșterea cererii pentru apartamente noi
Un alt lucru care poate ajuta proprietarii de apartamente de vânzare este tendința de creștere a cereri de apartamente pe piață. Numărul tranzacțiilor din sectorul imobiliar a crescut în ultimul an cu aproximativ 25%. Dacă până acum cei interesați să investească în imobile au așteptat pentru a ști ce se întâmplă pe piață sunt dispuși să facă achiziții pe baza economiilor din ultimii ani.
Specialiștii sunt de părere ca un imobil bun, într-o zonă avantajoasă cu o mulțime de puncte de interes se va vinde foarte bine în această perioadă.

Piața imobiliară nu a fost și nu va fi stabilă în totalitate probabil niciodată, dar este bine să alegem cel mai potrivit moment pntru a face o investiție, acesta fiind de obicei atunci când piața iși revine după o cădere.