E perioada de după Crăciun și chiar înainte de Revelion pe când scriu aceste cuvinte, dar au fost două lucruri care m-au provocat.  Am auzit adeseori cuvinte rostite dintr-un con de durere și proiectând lucrurile din acest unghi, iar oamenii care le-au folosit au avut tendința să rămână  acolo. E și mai greu când nici măcar nu realizează cât de mult contribuie în a trăi în ”sacrificiu”, ”milă”, ”dor”, în acea zona de trăire a durerii.

De ce am ales să scriu? Cuvintele descriu și generează realități. Cuvintele pe care oamenii le folosesc arată cum sunt ei în lumea lor sau cum îi privesc și primesc pe alții în lumea lor. Iar cuvintele au puterea de a ne face să nu ne mai doară.

Puterea cuvintelor - te ridică sau doboară
Puterea cuvintelor – te ridică sau doboară

Două au fost cuvintele care m-au provocat.  Pe de o parte, într-o discuție despre muncă am auzit cuvântul ”pivotat” spus în contextul unei schimbări de carieră și mi s-a părut atât potrivit. Ca și cum te-ai roti în altă direcție, cu minim de efort, grație unei conjuncturi  (experiență, context, pasiune etc. ). Vizualizam pivotul, doar rotindu-se. Din perspectiva pivotării am văzut că orice modificare / schimbare/ alegere este cum ar veni spre tine o oportunitate și te întorci spre ea. Mai ușor, mai aproape contextual decât ”alegere” sau ”schimbare” care ar implica elaborare, analiza și decizie.

Apoi, la polul opus,  câteva ore mai târziu auzeam ”sacrificiu” când era vorba doar despre efort și investiție personală. Încărcarea cuvântului era plină de durere pe când ”poeta” vorbea doar despre ”dedicare”, ”implicare”și  ”perseverență”.

 

Citeste tot articolul despre puterea cuvintelor pe Iexplore.ro