In data de 26 septembrie a avut loc la Iasi Conferinţa Anuală a Programului România-Ucraina-Republica Moldova. La eveniment au participat invitaţi din cele trei state partenere şi de la Comisia Europeană.

În intervenţiile lor, reprezentanţii delegaţiilor din România, Ucraina şi Republica Moldova au punctat importanţa pe care acest program o are pentru dezvoltarea bunelor relaţii dintre comunităţile aflate la frontiera dintre cele trei ţări, fiind amintite o serie de proiecte importante pentru această regiune, atât din perspectiva dezvoltării economice, cât şi culturale şi de conservare a patrimoniului istoric. De asemenea, a fost subliniat avantajul pe care îl are această formulă de finanţare bazată pe parteneriat, datorită sprijinului pe care organizaţiile din România, ca Stat Membru al UE, îl pot asigura partenerilor aflaţi la început în ceea ce priveşte implementarea de proiecte cu finanţare europeană. Reprezentantul Comisiei Europene a apreciat că eforturile structurilor de management ale programului au fost încununate de succes până în prezent, evoluţia programului fiind considerată una pozitivă.

Autoritatea Comună de Management a prezentat publicului realizările Programului din ultimul an, dintre care menţionăm: contractarea fondurilor disponibile într-un procent de 100% şi realizarea de plăţi către proiecte în procent de 50% din totalul alocării programului. De asemenea, beneficiarii a trei proiecte majore de infrastructură aflate în implementare (East Avert, Gazoductul Iaşi-Ungheni şi proiectul SMURD) şi liderul de proiect al unui proiect people to people, au trecut în revistă stadiul realizării proiectelor pe care le implementează, principalele obiective ale acestora şi valoarea adăugată pentru comunităţile din aria Programului.

De asemenea, reprezentantul MDRAP, structura care va găzdui Autorităţile de Management ale viitoarelor programe de cooperare la aceste frontiere în perioada 2014-2020, a prezentat participanţilor informaţii privind structura bilaterală a acestora (România-Ucraina şi România-Republica Moldova), aria programelor şi alocările estimate.

http://www.ro-ua-md.net/