Ce se stie cu siguranta este ca primul ciocan hidraulic a fost fabricat in anul 1967. Disputa se da intre firmele Krupp (acum Atlas Copco) si Montebert, ambele sustinand ca au inventat celebrul instrument.
La momentul respectiv picoanele nu erau nici pe departe atat de cautate cum sunt azi, din simplul motiv ca aveau inca multe probleme de functionare si se defectau destul de usor. Insa, odata cu trecerea timpului ciocanele hidraulice au trecut prin numeroase procese tehnologice inovatoare, ajungand sa fie nelipsite de pe santier.
Cum sa evitati tragerea in gol
Chiar daca marile probleme ale picoanelor au fost rezolvate, ati putea spune ca tot nu este suficient. Intr-adevar, tragerea in gol poate afecta ciocanul hidraulic si duce chiar la defectarea prematura a unor componente.
Uneori acest lucru se intampla din cauza operatorului, alteori este pur si simplu inevitabil indiferent de pricereperea celui care manevreaza aparatul. Insa si pentru asta exista rezolvare: o protectie care reduce contactul metal-metal prin intermediul unei perne hidraulice.
In acest fel durata de viata a piconului este prelungita si acesta devine mai eficient.
Cat timp pierdeti cu lubrifierea ciocanului hidraulic?
Cineva mai carcotas ar putea spune ca un alt lucru dificil este ungerea piconului. Este cunoscut faptul ca lubrifierea ciocanului hidraulic este foarte importanta pentru functionarea in conditii optime. La fel de adevarat este si ca aceasta lubrifiere trebuie facuta destul de des.
Dar stiati ca puteti avea un picon lubrifiat fara sa va intrerupeti munca si sa pierdeti cateva minute la fiecare doua-trei ore? Ei bine, tot multumita tehnologiei avem astazi sisteme automate de uns. Puteti opta pentru varianta montata pe ciocan sau pentru cea atasata in cabina.
Alte probleme?
In principiu ciocanele hidraulice nu ar trebui sa va cauzeze probleme, ci dimpotriva sa va usureze munca. Veti auzi cu siguranta tot felul de povesti menite sa demonstreze contrariul. Realitatea este ca problemele pot aparea cel mai adesea din cauza greselilor umane.
Pentru a evita astfel de situatii, pe de o parte, este important sa alegeti piconul potrivit cu utilajul dvs. Un ciocan hidraulic de o dimensiune prea mare poate dauna chiar echipamentului si se va defecta inainte de vreme.
Pe de alta parte, oricat de performant si eficient ar fi modelul de ciocan hidraulic, nu trebuie neglijata inspectia zilnica. Acest instrument lucreaza in conditii foarte dure si pot aparea situatii in care se slabesc suruburile sau se uzeaza bucsele.
Verificand zilnic starea piconului veti economisi timp si bani, veti reduce la minim perioadele de nefunctionare si veti putea sa va terminati proiectul in deplina siguranta.
O alta situatie care poate aparea din cauza utilizarii gresite este legata de timpul de spargere. Dupa 15 secunde, sau maxim 30 de secunde este indicat sa mutati piconul in alt loc. In caz contrar, puteti provoca defectarea acestuia din cauza caldurii excesive care se creeaza atunci cand loviti ceva ce nu se sparge.
Daca mai aveti nelamuriri sau pur si simplu aveti nevoie de un picon va asteptam pe https://www.mechanicus.ro/. Pe site-ul nostru gasiti toate informatiile de care aveti nevoie cand vine vorba despre ciocane hidraulice, plus asistenta gratuita pentru alegerea pieselor de picon potrivite. Daca inca nu v-am convins, trebuie sa stiti ca ne ocupam si cu reparatii de picoane si incarcari cu azot.