Cercetările arată că învățarea prin joc este o parte importantă a dezvoltării celor mici. In primul rand trebuie sa intelegem ca pastrarea unui interval de timp pentru joaca este un beneficiu deosebit pentru familii; in aceste momenente copiii isi pot elibera energia suplimentară. Mai mult decat atat, copiii încep să afle cine sunt prin joc, chiar și în perioada timpurie a vietii. Chiar și la începutul dezvoltarii acestora, mintea copiilor se extinde chiar si doar uitându-se la mediul din jur și imitand sau analizand.

Utilizarea jucăriilor educative îi poate ajuta pe copii să învețe multe abilități diferite, de care vor avea nevoie în viața lor ulterioara. Jucăriile educaționale pot ajuta la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, la rezolvarea conflictelor și la intelegerea legilor de tip cauza și efectul. De asemenea, aceste jucarii îi învață pe copii despre impartire, ii ajută la dezvoltarea abilităților motrice fine și brute și le hrănesc creativitatea și imaginația.

Copiii pot începe să beneficieze de jucării educaționale încă de la o lună. Iată câteva idei grozave pentru jucăriile educaționale bazate pe vârsta și o explicație a beneficiilor acestora.

 

Pentru jocuri si jucarii educative pentru copii, vedeti aici oferta magazinului Kizo.ro.

 

1-12 luni: La aceasta vârstă fragedă, jucariile senzoriale ajută la stimularea simțurilor copilului tău. Pe măsură ce copilul continuă să crească și sa isi dezvolte coordonarea mâini-ochi, familiile pot începe să introducă jucării care încurajează mai multă interacțiune. Apo, in timp ce copilul devine mai activ, este recomandat să introduceți jucării de rezolvare a problemelor. Aceste jucării îi vor ajuta pe copii să treaca peste conflicte și să se familiarizeze cu legile precum cauza și efectul, cum ar fi „Dacă fac asta … se va întâmpla asta”. De asemenea, cei mici își vor dezvolta încrederea după ce vor putea afla cum funcționează o jucărie si o vor folosi cu succes – prin încercari, greseli si sprijin parental. Alte jucării grozave de introdus ar fi cele care promovează mișcarea.

 

12-24 luni: Dupa ce pragul de 12 luni este depasit, cei mici devin foarte… mobili. Introducerea jucăriilor potrivite ii va ajuta să învețe echilibrul și coordonarea; acest lucru le va crește si curiozitatea, fara indoiala. Pe măsură ce copilul începe să învețe să meargă, puteți încorpora și numerele in învățare, numărându-le pașii, de exemplu. Acest lucru îi va ajuta să se familiarizeze cu termenii și semnificația numerelor, chiar dacă nu le prea înțeleg la această vârstă.

Seturile tematice de joacă sunt jucării educaționale minunate care trebuie prezentate între 12-18 luni, deoarece acestea vor ajuta la dezvoltarea abilităților de recunoaștere a copilului tău. De exemplu, dacă aveți un joc care implică animale, practicați ce sunet face fiecare animal. Prin asta, le va fi dezvoltat si limbajul – prin consolidarea numelor de culori și de forme.

 

2+ ani: Pe măsură ce copiii cresc ca vârstă și devin mai activi, puteți introduce și jucării care promovează jocurile si activitateal fizica mai mult. Atunci când le arătați cum să folosească anumite jucării, cum ar fi o tricicleta, asigurați-vă întotdeauna că sunt conștienți de problemele de siguranță, cum ar fi să poarte o cască și să fie atentie la ce fac si la ce este in jurul lor.

Aceasta este, de asemenea, o vârstă minunată pentru a introduce jucării ce pun accentul pe dezvoltarea abilităților cognitive. Există multe jucării diferite care îi pot ajuta pe copii să exerseze scrisul – indiferent dacă desenează sau își scriu numele – și micile lor abilități motorii. Jocurile și cărțile vă pot ajuta copilul să dezvolte recunoașterea numelor și sa aiba abilități de alfabetizare. Aceste tipuri de jucării le vor arăta prichindeilor o versiune vizuală a ceea ce aud și …invers. De exemplu, citirea unei carti despre un câine și vizualizarea unei imagini cu un câine ii va permite copilului să înceapă să asocieze imaginea unui câine cu sunetul pe care îl face un câine. Citirea cărților care au imagini color și câteva cuvinte pe fiecare pagină va începe ii familiarizeze cu modul in care suna acele cuvinte, pe pagina.

Includerea jocului în activitatile din timpul zilei, pentru copii,  poate fi atât distractivă cât și benefică pentru creșterea lor. Ce jucării iubesc copiii vostri care si ajută la promovarea învățării și creșterii?