Un stil de viata activ inseamna o viata sanatoasa, si poate fi insuflat copiilor de la varste destul de mici. Insa, bineinteles, copiii vor, inainte de toate, sa se distreze, si nu vor gasi foarte interesante explicatiile despre legaturile dintre sanatate si miscarea zilnica. Asadar, cum iti poti incuraja copilul sa faca miscare, mai ales in aceste timpuri, cand ecranele ii inconjoara si ii atrag cu divertisment non-stop?

O idee foarte buna este sa ii cumperi o trotineta copii. E de la sine inteles ca este distractiv si usor sa te plimbi pe trotineta, deci copilul tau nu va avea probleme sa „adopte” imediat aceasta noua jucarie. Insa pe tine, ca parinte, sigur te vor interesa si alte beneficii ale mersului pe trotineta. Iata, mai jos, care sunt cele mai importante dintre acestea:

  1. Imbunatatirea simtului directiei si al echilibrului

Pentru a manevra si directiona trotineta, copilul tau va trebui sa invete cum sa iti mentina echilibrul pe ea. Prin urmare, va invata si cum sa isi pozitioneze corpul, cum sa isi coordoneze miscarile, si cum sa isi mentina echilibrul folosindu-si propria greutate corporala. Acest lucru este important mai ales pentru copiii de o varsta mai mica.

  1. Dezvoltarea abilitatiilor motorii

Acest lucru se petrece tot prin manevrarea trotinetei, inclusiv cand copilul nu merge, efectiv, pe acesta, ci atunci cand il verifica, il ajusteaza, il cara din loc in loc, etc. Dezvoltarea abilitatilor motorii permite celor mici sa devina mai independenti (de exemplu, sa isi lege sireturile, sa inchida fermoare, sa se spele pe maini, etc) si sa faca mai multe activitati utile, interesante, si creative, de la scris si citit la desenat si jucat diferite sporturi.

  1. Dezvoltarea abilitatilor pre-grafice

Pentru a putea citi, copiii au nevoie sa urmareasca cuvintele de la stanga la dreapta – implicit, au nevoie sa se familiarizeze cu conceptul de directie de la o varsta mica. In mod similar, pentru a scrie, copiii au nevoie de abilitati motorii fine pentru a tine stiloul in mana si a-si controla miscarile in timpul scrisului. Asa cum am spus si mai sus, manevrarea trotinetei ajuta la dezvoltarea acestor abilitati.

  1. Invatarea conceptelor de precautie si siguranta

Pentru a merge in siguranta pe trotineta, copilul trebuie sa poarte, neaparat, casca de protectie, eventual si genunchiere si cotiere. Chiar si in acest caz, s-ar putea sa experimenteze anumite dezechilibrari si cazaturi. Insa experienta si explicatiile tale despre precautie si siguranta il vor invata, incet, sa depisteze si prevada situatiile potential periculoase pentru el.

  1. Dezvoltarea increderii in sine

Desi, in general, se poate spune ca mersul pe trotineta nu este dificil de invatat, acest lucru va depinde si de varsta copilului si de abilitatile motorii capatate pana in acest moment. Prin urmare, trotineta va impune o provocare mai mica sau mai mare fiecarui copil.

Insa „cucerirea” trotinetei ii va oferi, cu siguranta, un sentiment de satisfactie, care il va incuraja sa abordeze cu incredere si alte provocari.