Cum se defineste o cafea rara si ce e un microlot? Cei care nu si-au facut din cafea un hobby, probabil nu s-au lovit de acest termen, iar cei care sunt foarte pasionati de acest domeniu stiu ca este ceva cu adevarat special sa te poti bucura de o cafea rara proaspat prajita.

Un microlot este productia unei ferme de cafea, care nu depaseste cativa saci, si care este de cele mai multe ori o cafea de o calitate superioara. Prajitoriile de cafea de renume se mandresc ca reusesc sa puna mana pe cateva origini de cafea microlot, deoarece e cu adevarat special sa poti bea o cafea de care te bucuri doar tu si inca cativa norocosi.

In Romania sunt cateva prajitorii de cafea care aduc microloturi foarte appreciate si cautate. Una dintre aceste prajitorii este Contego Café din Bucuresti, care de curand si-a marit stocul cu trei cafele deosebite, care cu siguranta iti vor face diminetile speciale. Afla in continuare povestea acestor cafele rare.

  1. India Peaberry Battadakhan

Cafea prajita

Crescuta in umbra junglei indiene, printre plantatii de piper si cardamom, cafeaua din ferma Battadakhan este culeasa manual, cu grija si atentie, si procesata dupa metode traditionale. Fermierul sef are grija ca boabele sa isi pastreze calitatea constanta, de aceea ele trec prin mai multe procese de selectie, rezultand in cativa saci de cafea annual care formeaza un microlot de cafea minunata. Varietatea create alaturi de Coffee Conulate din Germania – S795- este unica in lumea cafelei si foarte apreciata.

Din aceasta varietate unica de cafea, se selecteaza numai boabele Peaberry pentru a fi ambalate separate, rezultatul fiind o ceasca de cafea exceptionala.

Cafeaua Peaberry provine dintr-omutatie a boabelor de cafea care le face sa creasca singure in cireasa de cafea, spre deosebire de mudul normal in care se dezvolta, adica ingeminate, doua cate doua. Acest lucru face ca boaba de cafea peaberry sa aiba aroma de doua ori mai puternica decat o boaba de cafea normala. De aceea e iubita de cei mai multi pasionati de cafea.

  1. Nepal Mount Everest

Fara traditie in cresterea cafelei, si chiar o surpriza printre tarile producatoare de cafea, Nepalul produce cafea 100% Arabica care surprinde prin complexitatea si notele sale clare de ciocolata cu nuga.

In mod obisnuit, planta de cafea creste de-a lungul globului pamantesc, numai in interiorul inlului Ecuatorial, intre Ecuator si Tropicul Racului. Cu toate acestea, Nepalul, in afara acestui cerc de foc al cafelei, produce de cativa ani o cafea exceptionala.

Crescuta in aerul pur al muntilor Hymalaia, cafeaua nepaleza se dezvolta in umbra varfului Everest. Aici cateva ferme mici produc cativa saci de cafea anual cu boabe care dau un espresso minunat de cremos si de dulce.  O cafea care va fi apreciata de orice iubitor al cafelei, mai ales atunci cand este conumata proaspat prajita.

  1. Brazilia Fazenda Dutras Yogurt Fermentation

Yogurt Fermentation este o metoda de procesare unica, dezvoltata de ferma Dutras si patentata de Coffee Consulate din Germania. Aceasta procesare a boabelor de cafea, este un mix intre procesarea honey si metoda inovativa de fermenbtare care implica activii din iaurt. Rezultatul este o cafea complexa,  cu note colorate si profunde si un gust unic.

O ceasca de espresso din aceaste boabe va uimi sii cel mai mare cunoscator in domeniul cafelei. Incearc-o mereu proaspat prajita si cu siguranta vei fi uimit de complexitatea aromelor.