Sa poti sa mergi pe bicicleta kilometri intregi pana la destinatia dorita – indiferent daca mergi pe o bicicleta pliabila pana la magazinul preferat de dulciuri, aflat in partea opusa a orasului, sau pe o bicicleta de sosea pana la un parc natural afara din localitate – este dorinta multor ciclisti.
Un alt lucru pe care il au in comun ciclistii este senzatia neplacuta ca, pe masura ce trece timpul, forta lor fizica si anduranta scad si ei vor trebui sa se opreasca.
Majoritatea ciclistilor pot lucra sa isi dezvolte anduranta prin cativa pasi:
1. Gandeste-te la ce consumi
Pentru a avea cu adevarat un nivel bun de anduranta, trebuie sa profiti la maxim de rezervele tale interne.
Acestea sunt glicogenul (carbohidratii) in muschi si ficat, glucoza in sange, trigliceridele (grasimile) stocate in muschi si grasimea corporala.
Ceea ce te va opri din a merge pe bicicleta pe o distanta mai mare este lipsa de glicogen muscular, glicogen hepatic si niveluri scazute de glucoza din sange.
2. Creste consumul de carbohidrati
Pentru a-ti prelungi rezistenta la efort, este necesar sa te asiguri ca inainte de plimbari lungi ai la dispozitie una sau doua zile in care consumi carbohidrati la fiecare masa. Astfel, te vei aproviziona cu glicogen muscular. Ai grija, insa, sa nu faci curse lungi in acele zile.
3. Nu uita de micul dejun
Chiar daca incepi o cursa cu depozite de glicogen proaspete din zilele anterioare, acest lucru nu iti va garanta rezistenta maxima in timpul unei calatorii lungi pe bicicleta. In dimineata calatoriei ar trebui sa iei un mic-dejun care sa contina carbohidrati, grasimi si proteine, devreme, cu aproximativ doua pana la trei ore inainte de a pleca.
Daca vei manca prea aproape de ora plecarii iti vei reduce rezistenta, mai degraba decat sa o maresti. Asadar, fie te trezesti mai devreme, fie bei o bautura bogata in carbohidrati inainte de a iesi din casa, pentru a te pregati pentru cursa.
4. Antreneaza-te pentru a-ti dezvolta anduranta
Pentru a beneficia la maxim de capacitatea corpului tau de a sustine efortul fizic, incepe sa faci, regulat, plimbari mai lungi pentru a intra intr-o forma mai buna si a-ti invata corpul sa foloseasca mai eficient depozitele de tesut adipos. A-ti invata corpul sa reziste la plimbari mai lungi pe bicicleta necesita ceva efort, insa cheia este consecventa.
5. Ridica greutati
La prima vedere, poate greutatile par ca nu au nicio legatura cu mersul pe bicicleta. Insa legatura este logica – deoarece bicicleta iti solicita mai ales picioarele, in timp ce altele sunt mai statice – este nevoie sa iti antrenezi si alte parti ale corpului, inclusiv prin lucrul cu greutati.
Poti face acest lucru inclusiv in perioadele de odihna activa, folosind greutati mai usoare. Printre altele, aceasta activitate te va ajuta sa iti corectezi postura dar si sa iti repari muschii prin stimularea circulatiei.