Pentru ca deja ai investit considerabil intr-o bicicleta de munte, afla ca intretinerea ei este posibila si acasa, ceea ce te va salva de la cheltuieli viitoare. Afla din paragrafele urmatoare ce este necesar sa faci pentru a-ti mentine bicicleta de munte intr-o conditie optima, ca sa poti sa o folosesti multi ani de acum inainte:

  1. Curata bicicleta cu atentie

Vrei ca bicicleta ta sa ai o viata cat mai lunga? Ca sa te asiguri ca asta se va intampla, curat-o frecvent si cu minutiozitate. Foloseste un produs de curatenie prietenos cu mediul, preferabil special creat pentru biciclete, un burete, si un prosop. Indeparteaza orice parti mici si curata-le cu o periuta de dinti moale. Nu este necesar sa folosesti multa apa sau un jet puternic pentru a curata produsul de curatare de pe bicicleta.

  1. Lubrifierea transmisiei si a suspensiei

Dupa ce ai curatat bicicleta cu atentie, este recomandat si sa lubrifiezi diferite componente, intre care cea mai importanta este lantul. Acest trebuie lubrifiat cu ulei special, dupa fiecare curatare. Suspensia se lubrifiaza aplicand solutia lubrifianta pe zona frontala, in timp ce te asiguri ca acesta nu ajunge si in zona franelor. Pentru amortizorul din spate vei folosi aceeasi procedura. Daca ai fost prea generos cu aplicarea lubrifiantului, curata excesul cu o laveta sau un prosop.

  1. Verifica rotile

Pentru a te asigura ca rotile functioneaza corect si ca tu ai confortul si stabilitatea necesara in timpul mersului, verifica-le periodic. Pentru a face acest lucru, ridica bicicleta si invarte rotile – amandoua ar trebui sa se miste usor, fara sa se clatine.

  1. Verifica franele

Verificarea franelor este o alta operatiune pe care ar trebui sa o faci frecvent. Franele defecte pot duce la pierderea controlului bicicletei, iar tu te poti alege cu rani serioase. Daca iti este dificil sa iti aduci aminte sa le verifici, pur si simplu fa-ti un obicei de a le verifica inainte de fiecare iesire. Daca folosesti bicicleta de munte frecvent, s-ar putea sa fie nevoie sa inlocuiesti sistemul de franare destul de des.

  1. Verifica anvelopele

O problema frecventa intalnita de pasionatii de biciclete de munte este deteriorarea anvelopelor. Acestea sunt foarte important deoarece iti permit sa mergi cu bicicleta pe o diversitate de terenuri denivelate, si atenueaza socul pe care il resimti. Verifica, mai intai, presiunea anvelopelor, care ar trebui sa se situeze intre 30-45 psi. In al doilea rand, este necesar sa verifici daca anvelopele au taieturi sau rupturi, mai ales pe partile laterale, caz in care este bine sa le inlocuiesti, altfel vei avea mai multe sanse sa te accidentezi. Investeste, de asemenea, intr-o pompa de aer de calitate.

In afara de toate operatiunile de mai sus, este important sa inspectezi periodic cadrul si componentele fixe cum ar fi tija de sa sau ghidonul, care trebuie verificate mai ales pentru fisuri. Zgomotele neobisnuite in timpul mersului pe bicicleta (vibratii, pocnituri) iti vor semnala ca exista o problema, insa nu astepta neaparat sa apara aceste indicii inainte sa faci o verificare.