Acest joc super distractiv pentru toata familia, dar si pentru colegii de munca si prietenii care isi petrec timpul liber in baruri, are origini neclare. Conform anumitor istorici, jocul a aparut oarecum simultan in diferite parti ale Europei candva la finalul secolului 19.

Una dintre povestile despre originea fotbalului de masa spune ca jocul a fost creat de un inventator pe nume Lucien Rosengart, in anii 1930, pentru a-si amuza si a-si tine ocupatii nepotii pe timpul iernii. La un moment dat, masa de fotbal a aparut in cafenelele din Franta, iar jucatorii purtau, la inceput, culorile steagului francez.

O alta legenda despre acest joc ni-l aduce in atentie pe Alexandre de Finesterre, un soldat despre care se spune ca a inventat acest joc in timp ce se recupera intr-un spital dupa rani provocate de un bombardament din timp Razboiului Civil Spaniol (1937-1939). Inspirat de tenisul de masa, Finesterre ar fi colaborat cu un tamplar local pentru crearea unei mese de fotbal, pe care a si brevetat-o, insa brevetul s-ar fi pierdut la scurt timp dupa emitere.

Primul brevet cunoscut si demonstrabil istoric pentru acest joc a fost emis in 1923, pentru inventia lui Harold Searles Thornton, un britanic pasionat de fotbal. O ruda de-a lui Thornton, ce traia in SUA, ar fi preluat ideea, pe care a brevetat-o in SUA in 1927. Insa jocul a devenit popular pe intregul glob cateva decenii mai tarziu.

In Europa anilor 1950, a fost stabilita in Belgia prima ligă de fotbal de masa si, douazeci de ani mai tarziu, a fost creata Uniunea Europeana a Fotbalului de Masa. Un detaliu amuzant este faptul ca, in functie de tara de provenienta, mesele aveau diferite dimensiuni, jucatorii aveau diferite forme si culori, iar manerele aveau design-uri variate – cu alte cuvinte, pasiunea era ceea ce ii unea pe jucatorii din diferite tari si in niciun caz design-ul unitar al jocului.

Chiar si astazi, jocul poarta diferite nume in diferite tari, si este jucat in tot felul de competitii create si organizate dupa specificul local, de multe ori cu reguli care nu sunt respectate, neaparat, in alte tari.

In anii 1960, fotbalul de masa revine in atentia publicului american datorita lui Lawrence Patterson, un soldat american aflat la o baza militara din Germania. Patterson a comandat o masa de fotbal pe care a adus-o in America, unde a popularizat jocul sub numele de foosball, inspirat din cuvantul german “fußball”.

Initial, Patterson a vandut mese de fotbal localurilor de tip “arcade”, unde se puteau juca cei pasionati de jocurile din aparatele cu fise. Pana la finalul anilor 80, jocul a devenit foarte popular, putand fi gasit si in baruri, unde se organizau adevarate campionate cu premii mari in bani.

Odata cu aparitia jocurilor Pac-Man si, mai tarziu, a primelor jocuri video, popularitatea fotbalului de masa a mai scazut insa, in ultimii ani, a reinceput sa apara printre preferintele oamenilor, mai ales dintr-o nevoie de a se indeparta de ecrane si a reveni la jocurile simple, clasice.

Image by Gerhard Bögner from Pixabay