Desi sunt atat de putin consumatoare de electricitate, merita sa montati becuri cu led in functie de necesarul real de iluminare al casei sau spatiilor comerciale. Inainte de orice este o practica care aduce economie nu doar prin reducerea consumului propriu primit la folosirea de becuri cu led care pretind mai putina energie electrica, ci este legat de faptul ca nu va fi necesar sa montati corpuri de iluminat cu mai multe dulii pentru montarea surselor de iluminat.

Este o varianta ideala in special atunci cand realizati o renovare completa a casei sau apartamentului, sau aveti in constructie un spatiu comercial sau pentru servicii. Practic veti cumpra simultan becuri cu led si corpurile de iluminat aferente in functie de necesarul de iluminare pentru fiecare camera, hol, dependinta in parte. Este important sa alegeti corect becuri cu led si in functie de montura duliei care va primi becul, de regula aceasta avand stardardul de forma E14 sau E27.

Pentru a avea un suport de comparatie intre nivelul iluminarii in functie de consumul inregistrat de becuri cu led, vom prezenta in continuare cateva informatii pentru comparatie. Gama de becuri cu led care consuma 5W sunt cele mai indicate pentru utilizare in spatii restranse, gen debarale, in care este necesara iluminarea doar pentru punerea sau luarea unor obiecte de pe rafturi. Aceste becuri cu led emit un flux luminos de 400 de lumeni, ceea ce inseamna ca sunt undeva sub o 1/3 din nivelul stiut al luminozitatii unui bec clasic cu filament incandescent de 100W.

Undeva in gama medie de luminozitate se incadreaza becuri cu led cu un consum de 15W care vor emite 1350 de lumeni, valoare deja consacrata pentru iluminarea confortabila in camere cu inaltimea de 2,5 metri. Cu siguranta ca veti putea opta si pentru becuri cu led al caror consum se ridica la 40W cu un aport semnificativ in iluminarea ce ajunge la 3480 de lumeni.

Daca in privinta consumului raportat la primirea luminii artificiale dorita sunteti deja hotarati, nu pierdeti din vedere si aspectul temperaturii de culoare oferit de becuri cu led. Fie alb cald, fie alb rece, sau poate alb neutru, sunt cele mai comune indicii ale temperaturii de culoare din care puteti alege. Pentru acasa cel mai potrivit este alb cald, pentru comercial alb rece, iar pentru spatii cum sunt salile de expozitie, alb neutru, pentru a pastra intacte culorile exponatelor prezentate.

Cum se poate observa variantele de becuri cu led sunt mai mult decat satisfacatoare incat sa alegeti exact cantitatea de lumina necesara, fara a fi nevoie de vreun compromis in privinta confortului, insa cu atentia indreptata pentru a nu consuma in plus energie electrica atunci cand nu este necesara atat de multa lumina artificiala.