Un stil de viata activ este important la orice varsta, insa acest lucru este valabil in special pentru varstnici, deoarece exercitiile fizice regulate incetinesc imbatranirea organismului, imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, reduc durerile specifice artritei, si pot preveni aparitia afectiunilor degenerative ale creierului precum boala Alzheimer.

Varsta inaintata are provocarile sale, printre care si o rezistenta fizica mai scazuta. Totodata, asta nu inseamna ca seniorii nu se pot bucura de exercitii fizice si de beneficiile acestora. Iata 6 tipuri de exercitii care sa ii ajute sa mentina un stil de viata activ:

  1. Exercitiile cardio

Exercitiile cardio potrivite seniorilor includ mersul intr-un ritm mai accelerat, inotul, si practicarea tenisului. Pentru cei care nu au probleme mari de sanatate, sunt potrivite si exercitiile mai intense precum alergatul, fie in parc (terenul neasfaltat poate fi mai dificil de parcurs), fie pe banda de alergat.

Este recomandat ca seniorii cu un nivel general scazut de fitness sa inceapa cu 5 minute de cardio de 2-3 ori pe saptamana, avansand, in timp, catre 30 minute intr-o singura sesiune.

  1. Genuflexiuni

Genuflexiunile pot ajuta seniorii sa isi imbunatateasca echilibrul si sa isi dezvolte musculatura picioarelor. Daca este nevoie, un scaun rezistent poate oferi suport aditional, fie plasat in fata, pentru a se tine cu mainile de marginile sale, fie in spate, pentru a evita cazaturile.

  1. Ridicari ale bratelor

Stand in picioare sau asezati, seniorii pot folosi mici greutati sau o banda elastica pentru a-si ridica bratele drept deasupra capului, in lateral, sau in fata. Aceste exercitii dezvolta musculatura bratelor si forta partii superioare a corpului.

  1. Ridicari ale picioarelor

Folosind un scaun drept sprijin, stand in picioare, cu spatele drept, seniorii se pot sprijini pe un picior in timp ce il ridica pe celalalt fie in fata, fie in spate, sau in lateral, tinandu-l drept. O banda elastica pozitionata in jurul picioarelor poate fi folosita si in acest caz. Acest exercitiu ajuta atat la un echilibru mai bun dar si la intarirea muschilor inferiori ai spatelui, cat si a muschilor coapselor, soldurilor, si feselor.

  1. Flotari

Flotarile clasice reprezinta un exercitiu benefic pentru muschii spatelui, umerilor si bratelor, insa pot fi dificile si pentru cei mai tineri. De aceea, pentru varstnici sunt mai potrivite flotarile cu sprijin pe genunchi sau la perete.

  1. Activitati cu impact scazut

In cazul seniorilor, durerile provocate de diferite afectiuni si mobilitatea scazuta vor fi un factor decisiv in alegerea programului de fitness. Activitatile cu un impact scazut asupra articulatiilor, precum yoga, Pilates, tai-chi, inotul sau aerobicul in apa, sunt optiuni potrivite pentru cei isi doresc sa se mentina activi fizic fara a-si solicita organismul.

La final, este important, de asemenea, sa avem in vedere faptul ca exercitiile fizice sunt benefice atat pentru sanatatea fizica, cat si cea psihica. Multi seniori se confrunta cu singuratatea, de aceea este o idee buna sa se alature unui grup de fitness, pentru a fi activi si a socializa in acelasi timp.