Practicat regulat, vaslitul este prietenos cu articulatiile, fiind chiar una dintre cele mai usoare forme de exercitiu. Te ajuta sa iti tonifiezi muschii bratelor, picioarelor si trunchiului, oferind un antrenament cardio ce poate rivaliza usor cu alergatul pe banda de alergat sau folosirea unei biciclete fitness. Insa pozitia in sezut din care se vasleste ii face pe multi oameni sa se intrebe daca vaslitul poate cauza sau agrava durerile de spate.

In ultimii ani tot mai multi oameni au descoperit placerea de a face sport si de a se mentine activi si sanatosi. Daca vaslitul este una dintre modalitatile prin care iti place sa faci miscare dar esti nesigur de efectele lui asupra spatelui tau, citeste in continuare.

Este recomandat aparatul de vaslit persoanelor cu dureri de spate?

In primul rand, trebuie sa stii ca, practicat in mod corespunzator, vaslitul nu iti va cauza astfel de probleme. Dimpotriva, antrenamentul pe un aparat de vaslit te poate ajuta sa previi durerile de spate prin intarirea muschilor din zona inferioara a spatelui, si din zona core.

Daca durerile apar, este posibil sa ai nevoie sa perfectionezi modul in care vaslesti. In postura corecta pentru vaslit vei tine capul sus, cu privirea fix inainte, si spatele drept. Vei tine manerele aparatului de vaslit ca pe ghidonul unei biciclete. Cand tragi manerele in punctul maxim din spate, nu te apleca – vei tine spatele drept in continuare, tragand de manere catre zona abdominala. Cere sfatul unui profesionist care te poate observa in timp ce vaslesti si care iti poate da sfaturile necesare astfel incat sa te bucuri de vaslit asa cum trebuie.

Cum te poate ajuta aparatul de vaslit sa previi durerile de spate

Cum functioneaza, mai exact, acest lucru? Durerile de spate sunt cauzate, cel mai adesea, nu de miscare, ci tocmai de activitatile de zi cu zi precum statul prea mult in sezut sau activitatile repetitive – de exemplu, caratul obiectelor grele. Asadar, cum te poate ajuta aparatul de vaslit? Acest aparat iti ofera oportunitatea de a-ti intari muschii spatelui, adica unul dintre cele mai bune moduri de a preveni orice tip de accidentare in zona spatelui, inclusiv durerile.

Stilul de viata sedentar conduce la o postura incorecta si muschi slabi, ceea ce conduce, in schimb, la dureri. Atunci cand incepi sa te antrenezi regulat pe un aparat de vaslit, rezolvi doua probleme dintr-o data: iti corectezi postura dar iti si intaresti muschii spatelui. Bineinteles, daca esti incepator, este posibil ca primele experiente pe aparatul de vaslit sa nu fie tocmai cele mai bune.

Una dintre cauzele durerii de spate poate fi si faptul ca nu te incalzesti corespunzator inainte de antrenament, si nu faci cateva minute de stretching dupa. Incearca sa acorzi mai multa atentie acestei etape si, daca simti durere sau ca durerea deja existenta se intensifica sau dureaza mai mult timp, opreste-te si cere sfatul medicului sau unui antrenor.

Photo by Benjamin Wedemeyer / Unsplash