CE ESTE NUTRIGENETICA

Nutrigenetica este o știință care s-a dezvoltat în forță în ultimii ani, ca urmare a descoperirii genomului uman în 2001. Nutrigenetica permite identificarea variațiilor genetice responsabile de diferențele în răspunsul fenotipic față de principile alimentare, având drept obiectiv evaluarea riscului și a beneficiilor individuale și determinarea unei diete personalizate.

Prin intemediul ANALIZEI ADN-ului se poate cunoaște propriul metabolism din punct de vedere genetic astfel:

  • Se stabilește un regim dietetic strict personalizat pentru a fi utilizat în scop preventiv pentru toată viața.
  • Se poate determina predispoziția pentru diabet, hiperteniune arterială, hipercolesterolemie, celiachie, intoleranță genetică la lactoză, boli cardiovasculare, depresie etc

Testul genetic NUTRIGENE evaluează peste 20 de polimorfisme și permite, intervenind asupra alimentației să:

  • Se stabilească un regim alimentar corect capabil să mențină greutatea corporală.
  • Se prevină în mod eficace apariția patologiei pentru care se demonstrează predispoziția.

BIOSIGEN: PANEL GENETIC PENTRU SPORT

O serie de factori, printre care aspectul fizic, factori biochimici, biomecanici, psihologici și ambientali joacă un rol în determinarea capacității atletice a individului. Cu toate acestea, un numar crescând de dovezi arată că aptitudinea sportivă este în mare parte determinată de codul genetic al individului. În fapt, patrimoniul genetic al individului determină structura sa fizică, caracteristicile fiziologice, biochimice și biomecanice.

Genele controlează divesele procese biologice precum osteosinteza, dezvoltarea masei musculare, forța musculară, metabolismul (important în eliminarea acidului lactic), eritropoeza, angiogeneza, vasodilatația, toate procese importante în sport.

Performanțele atletice variază în funcție de divesele secvențe ale ADN-ului, în fapt unele gene pot conferi avantaje care pot fi fructificate pentru optimizarea performanței atletice și pot evalua adaptarea optimă la sportul de rezistență sau de forță, sau la sportul de viteză, vulnerabilitatea la accidente în sport și individualizarea rezervelor nutriționale. Cunoașterea genetică a adaptării la sportul de rezistență, de forță sau viteză poate duce la o selecție optima in activitatea sportivă.

Cunoașterea avantajelor geneticii conduce la un program personalizat de antrenament, un plan nutrițional pentru optimizarea performanței cu un consum minim de timp și energie și cu prevenirea riscurilor de îmbolnăvire (hipertensiune, boli cardiovasculare, inflamații și leziuni musculo-scheletice) legate de tipul de activitate sportivă.

Cunoașterea situației genetice individuale reprezintă de fapt, un instrument care permite alcătuirea programelor individualizate și personalizate de nutriție pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a performanțelor atletice.

Gena Influența genei
ACE Sensibilitatea la sare
NOS3 Vasodilatatia si aportul de oxigen la țesuturi
PPARG Producția energetică
ACTN3 Contracția musculară rapidă
VDR Reglarea formării de colagen
Formarea și substituția osoasă
Degradarea tesutului cojunctiv
5HTT Adaptarea la sterss-ul de mediu/alimentar
DIO1 Reglarea funcției tiroidiene
SOD2 Stress-ul oxidativ
MTHFR Metabolismul vitaminei B

 

MĂNÂNCĂ AȘA CUM ESTE SCRIS ÎN ADN-UL TĂU!

Pentru informații suplimentare și progrmări vă stăm la dispoziție la tel. 021 327 5259, la e-mailinfo@telemedica.ro și la sediul nostru din Str. Jean Louis Calderon 28, sector 2, București.