Osmoza este un fenomen ce se manifesta in situatia in care doua lichide cu concentratii de ioni sunt separate printr-o membrana semipermeabila, astfel ca urmare a actiunii fortelor de difuziune are loc un transfer de molecule, pana ce concentratia celor doua lichide devine egala. Membrana semipermeabila nu permite trecerea elementelor din substanta mai concentrate in substanta cu concentratia mai scazuta, si aplicandu-se solutiei concentrate o presiune superioara presiuni osmotice, se genereaza fenomenul de osmoza inverse. Prin acest procedeu de osmoza inversa din apa este redus nivelul de saruri- nitrati, fosfati si sulfati, si se obtine apa pura.
Prin procedeul de osmoza inversa se reduc elemente chimice ce devin daunatoare in cantitatile existene in apa de la robinet, astfel apa nu va mai contine bicarbonati, crom, cupru, plumb, nitrati, sulfati, erbicide, pesticide sau PCB-uri. Pentru a nu fi eliminate si elementele bune din apa, precum magneziul, selenium sau calciu cele mai multe purificatoare casnice sunt prevazute si cu sisteme de remineralizare a apei .
Pentru purificatoarele de apa care folosesc procedeul de osmoza inverse, consumabilele ce trebuie schimbate sunt filtrele, ce se inlocuiesc in functie de uzura la 3, 6 sau 9 luni si membrane de osmoza inverse impreuna cu filtru de remineralizare ce trebuiesc inlocuite odata la doi ani.