Calendarul crestin-ortodox din luna iulie deschide calea credinciosilor spre Biserica cu praznuirea a doi sfinti de importanta cruciala pentru neamul romanesc: Sfantul Ierarh  Leontie de la Radauti  si Sfantul Voievod Stefan cel Mare. Pentru crestinii ortodocsi din Romania cele doua sarbatori au o insemnatate deosebita.

 Uniti in traditie, cinstiti de calendarul crestin-ortodox

Luna liturgica debuteaza cu praznuirea Sfantului Ierarh Leontie de la Radauti, sarbatoare fiind inscrisa in calendarul crestin-ortodox la data de 01 iulie. Nascut la inceputul secolului XIV, in nordul Moldovei, Sfantul Leontie a imbratisat calea monahala de tanar, la Manastirea Bogdana din Radauti primind numele de frate Lavrentie. Retras in sihastrie a construit schitul ce avea sa-i poarte numele: Schitul lui Lavrentie.

Pe locul sihastriei sale se afla astazi satul Laura din comuna Vicovul de Sus-Suceava. Istoricii afirma ca Sfantul Leontie ar fi ocupat si scaunul Episcopal al cetatii Radautiului, bucurandu-se de trecere in fata domnitorului Alexandru cel Bun.

De altfel, strada Bogdan Voda din oras a purtat in trecut numele de “Drumul Sfantului” aratand pretuirea de care slujitorul Domnului s-a bucurat in ochii credinciosilor. Traditia spune ca spre batranete, Sfantul Ierarh Leontie a fost duhovnicul Sfantului Daniil Sihastru, viitorul duhovnic al voievodului Sfant al Moldovei.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis in 20 iunie 1992 ca in calendarul crestin-ortodox, data de 01 iulie sa vesteasca praznicul Sfantului Ierarh Leontie de la Radauti.

Sfintenia Voievodului, incontestabila

Adevarat aparator al crestinismului, Sfantul Voievod Stefan cel Mare, praznuit in calendarul crestin-ortodox pe 02 iulie, a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in data de 20 iunie 1992.

Cu toate acestea, discutiile privind sfintenia vlastarului din neam de Musatini si Basarbi agita inca spiritele unei parti importante din intelectualitatea romana.

Opozitia acestora se bazeaza insa pe premise gresite, dupa cum arata si Pr. Prof. Dr. Constantin Coman. “Intelectualii in discutie fac dovada unei incorecte cunoasteri a conceptului de sfintenie asa cum este el perceput in Biserica Ortodoxa.

Acceptiunea consacrata a sfinteniei in Rasaritul ortodox este data in mod necesar de raportarea la Dumnezeu”, afirma acesta consfiintind astfel ideea canonizarii domnitorului si includerea praznicului acestuia in calendarul ortodox crestin.

De Emil

Pasionat de promovare online, optimizare si crestere nivel afaceri.