In urma cu mai mult de un an, mai exact in luna octombrie a anului 2012, OMV Petrom anunta modificarea denumirilor pentru doua tipuri de carburanti. Incepand de atunci, benzina Premium 95 Fara Plumb si Top Premium Fara Plumb 99+ sunt cunoscute ca Standard 95, respectiv Extra 99. Ce reprezinta insa numerele 95 sau 99?
Cifra octanica
Simbolizata prin initialele CO, cifra octanica reprezinta rezistenta unui combustibil la detonatie. Cu alte cuvinte, rezistenta combustibilului la autoaprindere.
Spre exemplu, pentru a se determina rezistenta la detonatie a benzinei se folosesc doi combustibil (luati ca etalon) care se regasesc in componenta acesteia. Este vorba despre iso-octan si n-heptan, doua hidrocarburi cu valori ale detonatiei diametral opuse. Astfel, pe o scara de la 0 la 100, iso-octanul are cea mai mare rezistenta la autoaprindere (valoarea 100), la polul opus situandu-se n-heptanul, o hidrocarbura ce detoneaza foarte usor (valoarea 0 pe aceeasi scara).
Prin amestecul celor doi combustibili etalon (in anumite proportii) se obtin diferiti combustibili cu cifra octanica cuprinsa intre 0 si 100. Prin urmare, in cazul unui combustibil la care proportia iso-octan/n-heptan este de 90:10, vorbim despre o cifra octanica de 90.
In ceea ce priveste benzinele Standard 95 si Extra 99 despre care am amintit mai devreme, acestea au cifra octanica de 95, respectiv 99.
In practica, pentru determinarea efectiva a cifrei octanice se foloseste un asa-zis motor de test format dintr-un singur cilindru, standardizat si astfel proiectat incat sa permita varierea raportului de comprimare in timpul functionarii.
Din perspectiva utilizatorului final, o benzina cu cifra octanica cat mai mare este intotdeauna de preferat, si nu atat pentru cresterea performantelor motorului, cat mai ales pentru reducerea la maxim a riscului de detonatie, un fenomen cu efecte negative asupra motorului.
Material realizat si publicat de Marvis Auto Concept. Pentru alte asemenea articole va invitam pe blogul site-ului turbineauto.ro