În luna mai, Beijingul a cerut o represiune severă împotriva mineritului și tranzacționării bitcoinului, declanșând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migrație minieră”.

Texas este o destinație ideală pentru mineri, datorită abundenței sale de energie solară și eoliană, pieței sale nereglementate și poziției sale politice cripto-prietenoase.

China găzduiește de mult mai mult de jumătate din minerii mondiali de bitcoin, dar acum, Beijingul îi dorește să iasă cât mai curând posibil.

În luna mai, guvernul a solicitat o represiune severă împotriva bitcoinului mineritului și tranzacționării , declanșând ceea ce este numit în cercurile criptografice drept „marea migrație minieră”. Acest exod este în curs de desfășurare și ar putea fi un schimbător de jocuri pentru Texas.

Exploatarea minieră este procesul de consum intensiv de energie, care creează monede noi și menține un jurnal al tuturor tranzacțiilor de jetoane digitale existente.

În ciuda lipsei de rezerve care a cauzat întreruperi de zile de iarnă trecută, Texas are adesea unele dintre cele mai scăzute prețuri la energie din lume, iar cota sa din surse regenerabile crește în timp, cu 20% din puterea sa provenind din vânt începând cu 2019. Are o dereglementare rețea electrică care permite clienților să aleagă între furnizorii de energie electrică și, în mod crucial, liderii săi politici sunt foarte pro-cripto – condiții de vis pentru un miner care caută un bun venit și surse de energie ieftine.

Dominația minieră a Chinei

Datele din 2021 pentru distribuția globală a energiei miniere nu sunt încă disponibile, dar estimările anterioare au arătat că 65% până la 75% din extracția mondială de bitcoin a avut loc în China – în principal în patru provincii chineze: Xinjiang, Mongolia Interioară, Sichuan și Yunnan. Sichuan și energia hidroenergetică a Yunnanului le fac mecca energiei regenerabile, în timp ce Xinjiang și Mongolia Interioară găzduiesc multe dintre uzinele de cărbune din China.

Tragerea în mineri a început deja în Mongolia Interioară. După ce nu au reușit să îndeplinească obiectivele climatice ale Beijingului, liderii provinciei au decis să acorde minerilor bitcoin două luni pentru a se elibera , acuzând în mod explicit ratările sale energetice de minele criptografice.

Partenerul fondator al Castle Island Ventures, Nic Carter, spune că, deși nu este clar cum se va ocupa China de următorii pași, este probabil o lansare pe etape. „Se pare că mergem de la declarația de politică la implementarea efectivă într-o ordine relativ scurtă”, a spus el.

Citiți mai multe despre criptomonede de la CNBC Pro

Ethereum depășește bitcoinul in urmatoarea perioada. Morgan Stanley crede că știe de ce

Cumpărați Coinbase pentru o oportunitate pe termen lung în economia criptografică, spune Canaccord

Bitcoin sau aur? Strategul de top David Roche își prezintă jocul pentru acoperirea împotriva inflației

Modul în care se măsoară acest exod este prin analizarea hashratului, un termen industrial folosit pentru a descrie puterea de calcul a tuturor minerilor din rețeaua bitcoin.

„Având în vedere scăderea hashratului, se pare că instalațiile sunt oprite în toată țara”, a continuat Carter, care crede, de asemenea, că probabil 50% până la 60% din întregul hashrat al bitcoinului va părăsi China în cele din urmă.

Deși anunțul Chinei nu a fost consolidat în politică, acest lucru nu împiedică minerii precum Alejandro De La Torre să-și reducă pierderile și să facă o ieșire.

„Nu vrem să ne confruntăm în fiecare an, cu un fel de nouă interdicție care vine în China”, a spus De La Torre, vicepreședinte al bazinului minier Poolin, cu sediul în Hong Kong. „Așadar, încercăm să diversificăm hashratul nostru minier global și de aceea ne mutăm în Statele Unite și în Canada”.

Una dintre cele mai mari caracteristici ale bitcoinului este că este total agnostic de localizare. Minerii necesită doar o conexiune la internet, spre deosebire de alte industrii care trebuie să fie relativ apropiate de utilizatorii lor finali.

„Lucrul interesant despre bitcoin care este subapreciat de mulți dintre cei care nu spun este că este o piață portabilă; o puteți aduce chiar la sursa de energie ”, a declarat Steve Barbour, fondatorul Upstream Data, o companie care produce și furnizează soluții miniere portabile pentru instalațiile de petrol și gaze.

Acestea fiind spuse, exodul nu va fi instantaneu, în parte, deoarece minerii vor dura ceva timp fie pentru a-și muta mașinile din China, fie pentru a-și lichida activele și a-și înființa magazinul în altă parte.

Unde se duc

Deoarece minerii la scară concurează într-o industrie cu marjă mică, unde singurul lor cost variabil este de obicei energia, aceștia sunt motivați să migreze către cele mai ieftine surse de energie din lume.

„Fiecare gazdă minieră occidentală pe care o știu a avut telefoanele care sunau,” a spus Carter. „Minerii chinezi sau minerii care aveau domiciliul în China caută spre Asia Centrală, Europa de Est, SUA și Europa de Nord.”

O destinație probabilă este vecinul din China, Kazahstan. Minele de cărbune ale țării asigură o sursă de energie ieftină și abundentă. De asemenea, ajută Kazahstanul să aibă o atitudine mai laxă în ceea ce privește construcția, ceea ce este de bun augur pentru minerii care trebuie să construiască instalații fizice într-o perioadă scurtă de timp.

Didar Bekbauov conduce Xive, o companie care oferă servicii de găzduire pentru minerii internaționali. Xive vinde, de asemenea, echipamentele specializate necesare pentru minerit.

Bekbauov spune că a încetat să mai numere numărul de mineri chinezi care l-au chemat să întrebe despre opțiunile de relocare, variind de la operațiuni cu 15 platforme până la mii.

„Un miner ne-a spus că doar centralele guvernamentale de electricitate au restricționat exploatarea minieră, iar cele private vor continua să deservească minerii”, a declarat Bekbauov pentru CNBC.

„Dar cea mai mare parte a energiei electrice este generată de centralele guvernamentale, astfel încât minerii vor trebui să se mute. Asta îi face nesiguri și disperați să găsească alte locații ”, a spus el.

Rămâne de văzut dacă Kazahstanul este o destinație sau pur și simplu o escală pe o migrație mai lungă spre vest.

Cu toate acestea, există câteva limitări majore pentru ca SUA să devină o destinație globală de minerit.

În primul rând, timpul de construire a infrastructurii fizice reale necesare găzduirii minerilor este probabil de șase până la nouă luni, a declarat Carter pentru CNBC. „SUA probabil că nu pot fi la fel de agili ca alte țări în ceea ce privește onorarea acestor mineri fără stăpân”, a spus el.

Logistica mutării se poate dovedi, de asemenea, dificilă. Există o lipsă de containere de transport maritim , datorită vânturilor din coada pandemiei Covid.

Dar poate cea mai mare întrebare este fiabilitatea rețelei electrice din Texas. O furtună care a devastat zone mari ale statului în 2021 a reluat o dezbatere cu privire la faptul dacă Texas ar trebui să-și protejeze iarna sistemele, un proiect potențial costisitor care ar putea afecta impozitele sau alte taxe pentru cei care doresc să intre în rețeaua electrică a statului. Mai recent, ERCOT, organizația care operează rețeaua din Texas, le-a cerut consumatorilor să păstreze energia pe fondul a ceea ce oficialii au numit un număr neobișnuit de „întreruperi de generație forțată” și un val de căldură viitoare.

Răspunzând criticii lui Musk

Tesla CEO-ul , Elon Musk, a bătut mineritul bitcoin , susținând că este rău pentru mediu. Nu este o critică nouă.

De ani de zile, scepticii au calomniat cel mai popular simbol digital din lume pentru poluarea planetei, în timp ce susținătorii au apreciat virtuțile bitcoinului și rolul său în accelerarea creșterii energiei regenerabile.

Nu este clar dacă exodul minier din China va face sau va rupe cazul entuziaștilor bitcoin în dezbaterea privind amprenta de carbon a simbolului. Narațiunea dominantă, până în prezent, a fost că o mare parte din bitcoinul din lume este exploatat cu obiectivul chinezesc.

„Dintr-o perspectivă narativă, este cu siguranță o îmbunătățire”, a spus Carter. „Dar China are și cele mai abundente resurse hidroizolate din lume”.

Țara oferă vectori semnificativi de energie din vânt, energie solară și în special hidroenergie din sud. Rețeaua Xinjiang, de exemplu, este alimentată în proporție de 35% de aportul de energie eoliană și solară .

Dacă toți minerii vor părăsi China, aceasta va însemna mai puțină exploatare alimentată cu combustibili fosili, dar va însemna, de asemenea, că ponderea rețelei în exploatarea cu energie regenerabilă va scădea. Acesta este motivul pentru care întrebarea unde ajung acești mineri migranți s-ar putea dovedi critică pentru viitorul bitcoin. „Este cea mai mare poveste a anului pentru bitcoin”, a spus Carter.

De La Torre spune că doresc să extindă operațiunile folosind energie verde, o tendință care se află deja în devenire. El spune că hidrocentralele sunt în general mai ieftine decât combustibilii fosili în majoritatea părților lumii.

„Exploatarea minieră este sensibilă la preț, astfel încât să căutăm cea mai mică putere și cel mai mic cost tinde să fie regenerabil, deoarece dacă ardeți combustibili fosili .. are costuri de extracție, rafinare și transport”, a explicat CEO-ul Blockstream, Adam Back .

Lazard

În fiecare an, banca de investiții Lazard publică o defalcare a costurilor energetice în funcție de sursă. Raportul său din 2020 arată că multe dintre cele mai comune surse de energie regenerabilă sunt fie egale, fie mai puțin costisitoare decât sursele de energie convenționale, cum ar fi cărbunele și gazul. Și costul energiei regenerabile continuă să scadă .

Dar există limitări în ceea ce privește exploatarea minelor criptografice doar cu energie regenerabilă.

Deși energia solară și cea eoliană sunt acum cele din mai puțin costisitoare surse de energie lume , ambele surse de alimentare se confruntă cu limitări la scară, așa că există îngrijorare cu privire la viabilitatea minerilor care apelează exclusiv la energia eoliană sau solară.

Următoarele șase luni

Deocamdată, nu există o capacitate minieră atât de mare la nivel mondial care să fie gata să absoarbă diaspora minerilor chinezi. În timp ce se luptă să găsească o nouă casă, am putut vedea cum hashrate devine offline – și rămânem offline.

În practică, asta ar însemna că toți minerii rămași sunt mai profitabili pentru o perioadă de timp.

A avea o mai mare dispersie geografică ar echilibra echilibrul global de putere și ar reduce, de asemenea, capacitatea oricărei națiuni suverane de a coopta sau de a controla rețeaua.

S-ar putea să vedem, de asemenea, zone speciale cripto-economice care apar în următoarele câteva luni.

„Veți vedea că jurisdicțiile adoptă o poziție foarte favorabilă și creează echivalentul unor zone speciale pentru a încuraja minerii să găzduiască local”, a spus Carter. „O vedem la nivel de stat aici. O veți vedea și la nivel de țară, s-ar putea chiar să vedeți electricitate subvenționată pentru minerit. ” Realizare website institutii Publice

De absolutweb

Editor advertoriale Absolut Web Expert.
www.absolutweb.ro
office@absolutweb.ro
Tel. +40720 576 837