Supraveghere video wireless a devenit o parte importanta si integrata a sistemelor de securitate. Pentru a prevenii atacurile teroriste nedorite, mall-urile, aeroporturile, garile, si alte locuri publice si alte institutii guvernamentale sunt mereu sub supraveghere video. Cea mai comuna forma de supraveghere video sunt sistemele CCTV. Acestea sunt utilizate si pentru uz rezidential.

Utilizarea CCTV are unele constrangeri. Aceste camere de supraveghereraman conectate la un inregistrator digital cu ajutorul cablurilor. Aceste cabluri se pot deteriora datorita vremii capricioase si sunt chiar usor de sabotat. Mai mult decat atat acesta devine foarte dificil si costisitor sa amplasezi cabluri pe distante lungi. Aceasta problema se poate rezolva prin supraveghere video wireless. Camerele de supraveghere wireless functioneaza cu ajutorul semnalelor si undelor radio. Aceste sisteme constau in camere mici ascunse care transmit semnale pe distante scurte in forma de imaginii vii. Spre urmare, au devenit sisteme de supraveghere rentabile, rapide care ajuta la stimularea tehnologiei noi in supraveghere video.

În zilele moderne, a existat o schimbare esentiala din analog tradițional CCTV spre o supraveghere video mai digitalizata. Camere de protocol IP sau de Internet au revolutionat piata de supraveghere wireless, oferind inregistrare video pe retea. Aceste camere IP difera fata de omologii sai prin wireless si prin primirea si trimiterea de date prin intermediul internetului. Ei cripteaza tehnologia radio pentru siguranta maxima si pentru usurinta in instalare si supraveghere video de la distanta. O gamă largă de camere de supraveghere bazate pe IP sunt disponibile în piață . O camera poate fi aleasa în funcție de zona si aplicatia de supraveghere. În cazul în care aveți nevoie sa monitorizati in jur chiar si in timpul noptii atunci trebuie sa investesti intr-o camera cu infrarosu pentru inregistrare pe timp de noapte. Una dintre cele mai mici camere IP wireless este Compro Ip60 poate transmite semnal video pana la 20 metri. Apoi mai exista camere IP profesionale de tip SpeedDome cu rasucire 360 grade pe orizontala si 180 grade pe verticala. Dar in timp ce toate aceste avantaje ale camerelor de supraveghere IP wireless sunt interesante trebuie deasemenea sa se ia in considerare si unele dintre dezavantajele sale. Aceste camere sunt destul de scumpe si au nevoie de o latime mare de banda pentru a transmite inregistrari live optim pe internet. Chiar daca sunt criptate conexiunile pot fi accesate de hackeri pentru ca totusi transmit pachete de date prin intermediul internetului. Camere de supraveghere cu fir sunt mai costisitoare si mai greu de instalat fata de camere de supraveghere wireless. Primele transmit mai bine semnalul video si nu veti avea probleme la configurare. Camere de supraveghere wireless au o mai mare flexibilitate, dar pot fi interferate de alte dispozitive cum ar fi telefoane fara fir sau monitoare de bebelusi. In concluzie aceste camere IP sunt potrivite pentru a fi folosite doar atunci cand nu exista posibilitate de instalare a sistemelor CCTV pentru a impiedica o bresa in securitatea firmei.

 Camere de supraveghere cu fir sunt mai costisitoare si mai greu de instalat fata de camere de supraveghere wireless. Primele transmit mai bine semnalul video si nu veti avea probleme la configurare. Camere de supraveghere wireless au o mai mare flexibilitate, dar pot fi interferate de alte dispozitive cum ar fi telefoane fara fir sau monitoare de bebelusi.