Alegem diverse pachete de gazduire sau servere pentru business-urile online sau pentru site-urile cu diverse destinatii la care suntem proprietari din diverse motive. Este important sa alegem exact ce avem nevoie ca si gazduire web, in caz contrar site-ul nu va functiona la parametrii optimi, investim „in gol” si nu profitam de toate beneficiile pe care un anumit server le ofera unui site.

Exista diverse tipuri de servere: server virtual-vps, dedicat, spatiu shared de gazduire sau server semidedicat, conceptie noua inventata de unul dintre furnizorii de gazduire web din Romania. Motivele pentru care cineva ar alege un vps este ca este un punct mijloc intre shared si dedicat, ofera accesul root, nu produce pagube fizice asa cum ar fi cazul celorlalte doua. In privinta securitatii putem spune ca apar complicatiile: e nevoie de metode eficiente de protectie a datelor. Iata cateva metode de succes, potrivite unui Virtual Private Server: utilizarea unor parole puternice care sa nu poate fi depistate sau ghicite de catre ce care compromit sute de site-uri din cauza acestui mic amanunt, care, de fapt deschide poarta catre partea vulnerabila a unui business online. Nu oferim destula atentie acestui capitol, demulte ori se puteau evita distrugerea unor business-uri online daca existau parole puternice la conturi de hosting. Daca aveti utilizatori multi ai site-ului dvs. sugeratile sa foloseasca unele puternice sau sa le schimbe regulat.

O alta solutie ar fi sa se utilizeze o metoda sigura de transfer de fisiere intre conturi sau intre servere. Criptarea este cea mai buna si mai populara metoda de protejare a datelor la transfer, un sistem de sftp este perfect pentru datele sensibile ale clientilor sau ale site-ului, in sine. Un altul este realizarea update-urilor, regulat si la timp. Majoritatea celor care detin vps trebuie sa faca ei insisi updateurile la server. Acestea facute la timp vor salva si mentine serverul in conditii optime pentru orice atac online sau fizic.

Administrarea unui vps este destul de apropiata cu a unui dedicat, ca si functionare si parte administrativa, si cel mai important aspect este ca desi se inchiriaza un spatiu definit dinainte de a fi pus in functiune, iar clientul stie exact cat i se aloca, este o metoda buna pentru un iste care si-a castigat un trafic insemnat si un mic portofoliu de clienti. Partea mai putin placuta este ca consuma multe resurse.