Copywriting-ul este strategia de producere a textului care urmărește să convingă cititorul să efectueze o anumită acțiune, cum ar fi cumpărarea unui produs sau înscrierea la un buletin informativ. Este o tactică aplicată constant de departamentele de Marketing și Vânzări în comunicarea lor, atât pe canalele digitale, cât și pe cele offline.

Sunteți capabil să vă convingeți publicul țintă prin utilizarea strategică a cuvintelor? Puteți fermeca și face cititorul blogului să urmeze toate acțiunile pe care le indicați?

Deci, probabil că ați stăpânit deja unele dintre abilitățile necesare pentru a fi un copywriter excelent. Știți că conținutul dvs. poate face diferența în strategia de marketing a unei companii , crescând numărul de conversii și rețeaua de clienți și potențiali clienți .

Vrei să înțelegi mai bine ce este Copywriting-ul și cum poate fi piesa lipsă pentru ca brandul tău să aibă succes? Atunci acest ghid definitiv este pentru tine!

  • Ce este Copywriting?
  • Care este relația dintre Copywriting și Content Marketing?
  • Cum să dezvolți o strategie de copywriting?
  • Care sunt principalele tehnici de copywriting?
  • Este posibil să creați o copie perfectă?
  • 11 cele mai importante elemente și declanșatoare în copywriting
  • Care sunt cele mai frecvente greșeli de copywriting?
  • Cum să-ți optimizezi paginile cu Copywriting și SEO?
  • Copywriting este „manipulare”?
  • Cum să NU faci Copywriting?
  • Cum să devii copywriter?

Ce este Copywriting?

Copywriting-ul este o strategie de producție de conținut concentrată pe convingerea cititorului să întreprindă o anumită acțiune .

Copywriter-ul trebuie să scrie „copia” (textul) gândindu-se la caracterul său persuasiv, folosind declanșatoare pentru a trezi interesul cititorului, cu scopul de a genera conversii și vânzări .

Dar oricine crede că acest concept este o noutate se înșeală.

Ascensiunea copywriting-ului

Nu, copywriting nu este un termen nou. Cuvântul copie a fost definit pentru prima dată în 1828 de Noah Webster și, spre deosebire de transpunerea sa literală – „copie”, termenul se referea la „ceva original care trebuie imitat în scris și în tipărire”.

Această definiție a căzut în desuetudine în literatură, dar a rămas în rândul jurnaliștilor și tipografilor care, la mijlocul anilor 1870, au început să definească copywriter-ul drept profesionistul care scrie reclame, pentru a diferenția această activitate de știrile tradiționale.

Copywriterii din secolul al XX-lea, așadar, nu erau altceva decât copywriteri de publicitate, iar munca acestor profesioniști a ajutat mai multe mărci să câștige faimă și milioane de dolari la acea vreme.

Cu toate acestea, odată cu popularizarea internetului și ascensiunea marketingului digital , Copywriting-ul a fost reformulat și a început să se distanțeze din ce în ce mai mult de publicitate.

Diferența dintre Copywriting și Copywriting

Paul Hollingshead, unul dintre fondatorii AWAI, una dintre cele mai mari asociații de copywriteri și copywriteri din lume, diferențiază cele două domenii astfel:

„Copywritingul este un CTA puternic, ceea ce înseamnă un îndemn puternic la acțiune, în timp ce copywritingul este un „anunț de vânzare soft”.”

Dintr-un punct de vedere mai practic, Copywriting-ul este mai potrivit pentru strategiile de atracție, precum Inbound Marketing , de exemplu, în care procesul de vânzare se extinde într-un proces de lungă durată persuasiv. Scrisul publicitar rămâne un instrument care vizează vânzările directe.

Aceasta nu înseamnă că cele două domenii sunt perfect distincte. Copywriting-ul s-a „născut” din scrierea publicitară și majoritatea instrumentelor sale au fost încorporate de agenții de publicitate renumiți din trecut.

Prin urmare, cele două tipuri de scriere sunt complementare și abordările lor se amestecă mereu.

Scopul principal al Copywriting-ului

Dacă CTA este unul dintre elementele principale ale unei copii, înseamnă că pe tot parcursul călătoriei clientului va fi necesar ca cititorul să întreprindă unele acțiuni precum abonarea la un newsletter, descărcarea de material bogat sau doar continuarea pe blog și citirea. un alt post, conform strategiei care s-a stabilit.

Din această tehnică copywriter-ul este capabil să convingă și să captiveze atenția vizitatorului unui site web sau blog și să-l facă să urmeze instrucțiunile care sunt date.

Acest profesionist educă și antrenează persoana despre un anumit produs sau serviciu pentru a face clar că produsul său este cea mai bună soluție pentru cerințele lor.

Acest lucru se realizează prin producerea de materiale bogate și de calitate, cum ar fi postări pe blog, infografice, cărți electronice, documente albe, seminarii web și așa mai departe.

Care este relația dintre Copywriting și Content Marketing?

Ca și Copywriting, Content Marketing este o practică veche care a căpătat o nouă formă după popularizarea strategiilor de publicitate pe internet.

În subiectele anterioare, când am explicat conceptul de Copywriting, se spunea că se concentrează pe conversie . Din acest motiv, ar trebui să țineți cont de faptul că va avea o mare relevanță în adoptarea Marketingului de conținut de către o companie.

Ce este marketingul de conținut

Atunci când marketingul de conținut este adoptat într-o companie, obiectivul este de a atrage, captiva și educa publicul țintă prin conținut care este relevant și bogat pentru un anumit public.

Prin construirea unei relații pe termen lung, este posibilă creșterea rețelei de clienți și potențiali clienți ai afacerii, oferind conținut de calitate care să răspundă intereselor publicului dvs.

Cu alte cuvinte, Content Marketing lasă în urmă vechea publicitate invazivă pentru a transforma companiile în adevărați educatori.

În plus, această strategie este foarte importantă pentru a face o companie o referință pe piața sa, deoarece îi crește autoritatea și aduce beneficii imaginii mărcii , care, în consecință, atrage noi clienți și favorizează afacerile.

Rolul copywritingului în marketingul de conținut

După cum puteți vedea, această „artă de vânzare” nu poate fi rezumată doar în actul de comercializare a unui produs final, deoarece copywriterul nu își propune întotdeauna să facă o vânzare imediată.

Ideea este să extindeți experiența consumatorului într-un proces, pâlnia de vânzări și să vă conduceți publicul, pas cu pas, prin conținut pregătit strategic până la destinația finală, care în acest caz este conversia.

Dacă Content Marketing urmărește să implice și să atragă publicul țintă prin conținut educațional și de calitate, Copywriting-ul va fi diferența pentru ca strategia să fie eficientă, deoarece încurajează cititorul să ia măsuri.

Marele secret, atât pentru Copywriting, cât și pentru Content Marketing, este să știi în profunzime cine va consuma conținutul. Astfel, este posibil să aducem cititorul și universul său în narațiune și să-și rezolve îndoielile în cel mai bun mod posibil.

Cum să dezvolți o strategie de copywriting?

Să scrii bine este esențial, dar nu suficient dacă intenționezi să-ți transformi cititorul într-un client.

Există 3 porunci de bază care trebuie respectate atunci când produceți orice conținut pentru Marketing Digital (fie că este un text, un microtext, un videoclip, un podcast sau un e- mail ):

  • inspira cititorul;
  • crearea unei relații cu marca;
  • motivați cititorii să ia măsuri cu privire la serviciu sau produs.

Pe lângă aceste principii, atunci când planificați o strategie de copywriting, trebuie luate în considerare și alte elemente, astfel încât conținutul dvs. să fie benefic atât pentru dvs., cât și pentru cititorul dvs. Vezi mai jos pe cele principale!

 

Căutare

Un blog nu devine din întâmplare o referință pe un anumit subiect. Va reuși doar dacă conținutul este uimitor și satisface cu adevărat toate nevoile publicului.

Pentru a face acest lucru, este nevoie de multă cercetare și dăruire , pentru a produce cel mai bun conținut posibil, adică material care este cu adevărat relevant pentru persoană, capabil să-l distreze și să-l educe.

obiectiv

Nu credeți că publicarea postărilor ar trebui să se facă fără discernământ. Încercați să stabiliți obiective și o cale pentru client în cadrul pâlniei de vânzări.

Pentru a vă ajuta în această călătorie, o practică larg adoptată este calendarul editorial . În acesta, veți putea programa publicarea conținutului și lansarea campaniilor în mod strategic, inclusiv explorarea sărbătorilor și a datelor comemorative.

Merită să ne amintim că aceste date vor fi importante și dacă compania dumneavoastră angajează un serviciu de automatizare a marketingului .

Exclusivitate

Nu are rost să produci mai mult la fel. Dacă site-ul sau blogul tău oferă doar același conținut de bază care se găsește cu ușurință la alte adrese din segmentul în care operezi, nu va atrage niciodată atenția persoanei tale.

Pentru a ieși în evidență și a câștiga încrederea cititorului dvs., unul dintre elementele esențiale ale Copywriting-ului este exclusivitatea.

Fii creativ, investește în cercetare și asigură-te că conținutul tău este unic, cu informații nepublicate și relevante pentru persoana ta.

optimizare

Veți înțelege în continuare relația dintre Copywriting și SEO (Search Engine Optimization).

Deocamdată, este ideal să aveți deja în minte că SEO este foarte important pentru a vă asigura că site-ul dvs. se clasează bine în căutările Google – sau în orice alt motor de căutare – și este găsit de utilizatori.

Analiză

Așa cum relația cu clienții nu se termină atunci când o vânzare este închisă, munca ta nu se termină când postarea este publicată .

Urmăriți îndeaproape valorile , vedeți dacă conținutul are rezultate bune, vedeți ce tactici ar trebui să fie valorificate și identificați-le pe cele care trebuie evitate.

Analizând rezultatele tale, vei fi mai informat pentru a lua decizii și a face posibil succesul site-ului sau blogului tău.

Care sunt principalele tehnici de copywriting?

Trebuie adoptate unele tehnici pentru a se asigura că Copywriting-ul este o strategie de succes. Mai jos, le enumerăm pe cele principale.

Aflați care este publicul dvs. țintă

Din nou: trebuie să știi cui îi scrii sau nu vei primi atât de multe hit-uri pe cât ți-ai dori.

În primul rând, definește-ți persoana . Este un personaj semifictiv care își reprezintă clientul ideal din date reale.

Este important să definiți vârsta, sexul, ocupația, interesele, hobby-urile și orice alt tip de informații care sunt relevante pentru a înțelege profilul și comportamentul acestor persoane.

In acest fel, vei putea produce continut orientat catre potentialii tai clienti, cu un stil si abordare mai apropiate de realitatea acestora, crescand posibilitatea de conversii.

Setați tonul și limba potrivite

Apropo de abordare, este esențial să stabiliți tonul și limbajul care va fi adoptat în conținutul dvs.

După ce ai definit personajul, vei fi făcut această sarcină mult mai ușoară.

Creați titluri criminale

Titlul este primul contact pe care cititorul tău îl are cu textul tău și este, de asemenea, unul dintre cele mai relevante elemente pentru motoarele de căutare .

Există mai multe formate de titlu: poate începe cu numere, poate sugera o întrebare, introduce subiectul și apoi face un apel, poate face o provocare, printre multe alte moduri.

Important este că este direct — adică să lase foarte clar despre ce este conținutul sau care este soluția —, conține cuvântul cheie și nu depășește 55 de caractere, pentru a se asigura că acesta apare complet în clasamentele de căutare. .

Creați o conexiune cu cititorul

Pentru a stabili o relație de încredere între tine și potențialul tău client, trebuie să creezi o conexiune cu el.

Astfel, atunci când planificați un anumit text, enumerați strategiile care ar trebui adoptate pentru a face cititorul să simtă că acel conținut a fost scris cu gândul la el.

Nu îți vei vinde pur și simplu conținutul sau serviciul, ci vei arăta vizitatorului blogului tău, prin materiale educaționale și bogate, că îi oferi exact ceea ce are nevoie.

Mizați pe verbe de acțiune

Cum să provoci în cititor sentimentul de urgență ? Sau sentimentul că, dacă nu vă urmează exemplul, este probabil să rateze o oportunitate unică?

Amintiți-vă că scopul principal al Copywriting-ului este de a determina vizitatorul blogului sau site-ului dvs. web să urmărească acțiunea definită de dvs.

Pentru ca el să înțeleagă mesajul și să știe ce să facă, este recomandat să folosești verbe la imperativ , mai ales în titlu, în intertitluri și în CTA.

Consultați câteva exemple:

  • titlu: Înțelegerea importanței gestionării corecte a rețelelor sociale;
  • intertitle: Evaluează valorile;
  • CTA: Acum că ați învățat cum să gestionați rețelele sociale în mod optim, descărcați cartea noastră electronică și curățați-vă toate îndoielile despre cum să câștigați mai mulți adepți!

face comparatii

Omenirea a folosit analogii și metafore încă din cele mai vechi timpuri pentru a clarifica ideile și există câteva motive pentru care această strategie funcționează atât de bine.

În primul rând, oamenii sunt mai receptivi la informațiile familiare. La urma urmei, efortul depus pentru a înțelege un concept complet nou este mult mai mare decât efortul necesar pentru a înțelege ceva care este deja cunoscut sau înțeles.

În plus, creierul nostru construiește noi amintiri de la alții, stabilind conexiuni între ei. Prin urmare, dacă poți salva un concept care este familiar cititorului și asociezi această informație cu ideea pe care o transmiți, șansele de a fixa conținutul în mintea lui sunt mult mai mari.

Cu toate acestea, este bine să evitați comparațiile directe cu concurența , mai ales dacă prezentarea dvs. scade de la produsele sau serviciile altor companii. Pe lângă faptul că nu este o conduită etică, acest tip de atitudine trezește neîncredere.

Folosiți numere și căutări

Dacă folosiți numere în titlu, cine citește va avea deja o idee despre câte sfaturi vor fi date în text. De exemplu: „Cunoașteți 9 valori importante pentru un Call Center”.

Dacă intenția ta este să dovedești informațiile care se oferă, să dai și mai multă credibilitate ceea ce spui, citează date și cercetează – fără a uita să faci legătura cu adresa de unde ai obținut informația.

Vom vorbi despre unele greșeli frecvente în subiectele următoare, dar putem spune deja că expresii precum „conform cercetătorilor…” transmit sentimentul că mesajul nu este adevărat.

Anticipați obiecțiile

Unul dintre principalele obiective ale Copywriting-ului este acela de a sparge obiecțiile , adică acele îndoieli pe care urmașul sau prospectul tău le are cu privire la compania sau produsul tău.

Aceste obiecții ar trebui identificate în prealabil în timpul cercetării și creării personajului , dar pot fi îmbunătățite și actualizate în funcție de comportamentul publicului și al concurenților.

La fel ca un bun agent de vânzări, redactorul trebuie să fie pregătit să facă față oricăror întrebări ale cititorilor.

Lucrează la persuasiunea ta

Deoarece persuasiunea se află la „sufletul” unei bune strategii de copywriting, este esențial să cunoașteți câteva principii psihologice pentru a vă crește puterea de convingere.

Robert Cialdini, în bestsellerul său „Armele persuasiunii”, clarifică faptul că comportamentul uman este ghidat de niște legi fundamentale. Consultați fiecare dintre ele mai jos:

  • reciprocitate — prin natura lor, ființele umane tind să răspundă la o acțiune cu o altă acțiune echivalentă, așa că dacă vrei ca un consumator să facă ceva pentru tine, va trebui să le oferi mai întâi ceva de valoare;
  • dovada socială — deoarece oamenii sunt influențați de alții, mărturiile și cazurile de succes sunt puternice pentru a crește credibilitatea conținutului tău;
  • afecțiune — întrucât avem tendința de a ne conecta mai ușor și profund cu oameni care ne arată ca noi, avem tendința să acordăm mai multă atenție și respect vânzătorului care trăiește sau a experimentat o problemă similară cu a noastră;
  • autoritatea — acest principiu sugerează că oamenii tind să-i respecte mai mult pe cei pe care îi consideră „superiori”, nu în sensul literal al cuvântului, ci superiori într-o anumită chestiune, de exemplu;
  • consecvență — atunci când oamenii se angajează public la ceva, se simt presați din punct de vedere psihologic să se comporte și să livreze rezultatul anunțat;
  • penurie — declanșare „declanșată” atunci când realizăm posibilitatea de a pierde ceva și ne ascuțim dorința pentru a scăpa de sentimentul de pierdere.

Probabil că ați întâlnit deja o mulțime de texte și reclame care explorează aceste principii și este bine să începeți să le lucrați și în conținutul dvs., dar cu moderație.

Odată ce utilizarea fără discernământ a acestor declanșatoare este identificată, efectul este exact opusul. Prin urmare, utilizați aceste cunoștințe doar ca bază pentru argumentele dvs., fără a le prezenta niciodată în mod explicit.

A spune povesti

Una dintre cele mai interesante și eficiente modalități de a atrage atenția și de a angaja publicul este prin a spune o poveste convingătoare. Această strategie este cunoscută sub numele de Storytelling și obiectivul ei principal este de a crea o conexiune puternică cu publicul tău.

Poveștile sunt una dintre premisele comunicării. Pentru că sunt mai profundi și mai sensibili, trezesc emoții și amintiri, pe lângă faptul că manifestă empatie, făcându-i pe oameni să experimenteze informațiile primite.

Ai grijă doar să nu exagerezi. La urma urmei, o poveste persuasivă nu necesită detaliile și nuanțele unei opere literare. De fapt, Storytelling este doar un instrument pentru a-ți îmbogăți conversația cu cititorul și a face această interacțiune mai umană, deoarece nu există nimic mai uman decât povestirea, nu?

Pune întrebări care vor primi răspunsuri pozitive

„Într-o copie publicitară, voi pune o întrebare ici și colo, dar de multe ori o voi pune ca o declarație – știi, una dintre acele afirmații care îi fac pe cititori să dea din cap în acord.” (Parris Lampropoulos)

Când puneți o întrebare, structurați-o astfel încât să fie și o afirmație. Astfel, cititorul va simți că, fiind de acord cu ceea ce spui, întărește un adevăr incontestabil.

scrie in timp ce vorbesti

Gândește-te, dacă scrii într-un mod asemănător cu felul în care vorbești, apare un fenomen interesant: textul devine mult mai natural, îți permite să te apropii de cititor, ajută la povestirea și chiar facilitează lectura.

Oh! Un alt aspect important este că, desigur, nu pare că ești pe cale să anunți o vânzare, ci că recomanzi ceva – ca un prieten.

Și asta este o abordare mult mai eficientă, nu crezi?

Subliniați subiectul principal al textului

„Loviți o dată subiectul fierbinte. Apoi întoarce-te și lovește-l din nou. Apoi loviți a treia oară, dându-i o „lovitură extraordinară””. (Richard Perry)

Lăsând deoparte metaforele sportive , ceea ce înseamnă această frază este că fiecare text are introducerea, dezvoltarea ideilor și concluzia . Prin urmare, consolidarea subiectului principal în tot conținutul tău este foarte importantă.

Să presupunem că trebuie să vorbiți despre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde. În acest caz, idealul este să introduci ceaiul verde în introducere , să dezvolți pe tot parcursul textului care sunt beneficiile acestuia pentru sănătate și să întărești importanța produsului în concluzie.

Vinde beneficiile și experiența

Mai important decât să vorbim despre caracteristici este să explici despre beneficiile și experiența pe care clientul este pe cale să o dobândească.

Vă amintiți regulile de vânzare despre care am vorbit imediat după ce am definit conceptul de Copywriting? Nu ne place ideea de a fi convinși să cumpărăm ceva, iar când o facem, este din motive emoționale, nu raționale.

Enumerând caracteristicile produsului, conținutului sau materialului dvs., faceți doar apel la latura rațională.

Dar, concentrându-ne pe descrierea beneficiilor și experienței, conexiunea este emoțională, iar următorul pas devine ceva mai natural.

Este posibil să creați o copie perfectă?

Una dintre cele mai prestigioase lucrări de copywriting datează din vremea când termenul era încă limitat la copywriterii americani de publicitate.

David Ogilvy, considerat de unii autori părintele publicității moderne , a creat celebra campanie auto Rolls-Royce în 1957 cu un text de doar 607 de cuvinte și un titlu uluitor ales de o jumătate de duzină de editori de la agenția sa din 26 de opțiuni create de el. .

Anunțul intitulat „La 60 de mile pe oră, cel mai puternic zgomot al noului Rolls-Royce vine de la ceasul electric” a ridicat statutul mărcii și a dublat vânzările vehiculului în anul următor.

Desigur, propunerea lui Ogilvy la acea vreme era foarte diferită de modul în care se lucrează astăzi comunicarea corporativă, dar povestea ajută la ilustrarea importanței anumitor elemente dintr-un articol, în acest caz titlul, și puterea pe care o are un text bine scris. reprezintă.

Dacă vă gândiți să deveniți copywriter , mai jos am enumerat câteva abilități pe care ar trebui să le aveți sau să le perfecționați.

Stimulează-ți creativitatea

Pentru a deveni copywriter, nu există altă cale: trebuie să fii foarte creativ . Menținerea la curent cu tendințele și știrile sunt modalități de a surprinde cititorul și de a-ți face producția mereu în conformitate cu ceea ce se așteaptă.

Rețineți că plagiatul este o crimă și poate avea consecințe grave. În plus, roboții motoarelor de căutare, cum ar fi Google , vizitează mereu pagini și verifică dacă materialul furnizat este cu adevărat original.

Dacă identifică nereguli, poți fi sigur că blogul sau site-ul tău web va fi pedepsit.

crea autoritate

Am vorbit deja despre importanța cercetării aprofundate și a producerii de conținut original și de calitate, deoarece aceștia sunt factori esențiali pentru a te face un expert pe un subiect.

În plus, acestea vor fi relevante pentru a vă menține autoritatea și pentru a vă face o referință în nișa dvs.

Nu postați nimic pe blogul dvs. dacă aveți îndoieli cu privire la veridicitatea informațiilor. De asemenea, este recomandat să faceți întotdeauna o analiză amănunțită a surselor dvs. , pentru a evita răspândirea datelor sau informațiilor care, pentru că sunt false, vă vor afecta imaginea.

fii persuasiv

Nu este suficient să fii creativ și să ai autoritate să vorbești despre un subiect. Pentru a face pe cineva să urmeze cu adevărat ceea ce spui, este necesar să ai persuasiunea ca atribut.

Îmbunătățind această abilitate, veți fi mai capabil să convingeți și să încurajați vizitatorul blogului sau site-ului dvs. numai prin conținutul dvs. .

fii obiectiv

Nu te înșeli: dacă tot te răscoli și vorbești despre un subiect, cu siguranță cititorul va căuta un alt blog care să poată livra ceea ce caută într-un mod mai clar și mai obiectiv.

Luați în considerare că fiecare conținut are un rol diferit și că textele de 100 de cuvinte nu vor avea aceeași dezvoltare și complexitate ca cele de 3000 de cuvinte, dar, în toate cazurile, asigurați-vă că ceea ce vorbiți este cu adevărat relevant pentru tu.cititorul.

11 cele mai importante elemente și declanșatoare în copywriting

Nu este necesar ca toate să fie prezente în text. Pentru a clarifica acest lucru, să vedem cum funcționează fiecare dintre ele în copie.

1. Urgență

Este obișnuit ca oamenii să amâne o decizie, cu excepția cazului în care aceasta trebuie luată urgent. Prin urmare, un text nu trebuie doar să capteze atenția vizitatorului și să-l angajeze până la final, ci și să-l facă să întreprindă o acțiune rapidă care să genereze conversie.

Pentru aceasta, unele cuvinte și termeni care provoacă un sentiment de urgență pot funcționa. Să ne uităm la câteva exemple:

  • Doriți să aflați cum să puneți la punct o strategie de marketing? Vezi acum postarea pe care am scris-o pe acest subiect.
  • Vrei să devii un freelancer de succes astăzi? Apasa aici pentru a afla mai multe!
  • Până astăzi nimeni nu spusese acest secret despre cum să crești vânzările. Citește postarea și află!

2. Conexiune

Unii cititori se pot simți îndepărtați de producătorii de conținut, așa că utilizarea elementelor de conectare aduce ambele părți mai aproape și acest lucru este esențial în scrierea de conținut orientată spre conversie.

În acest fel, cititorul încetează să te vadă ca pe cineva care încearcă să-i vândă o idee sau un produs și începe să vadă un aliat pentru succesul său.

Câteva exemple care arată cum poate fi aplicată conexiunea în text sunt:

  • Vei descoperi în această postare cum să faci texte uimitoare!
  • Vezi cum oamenii obișnuiți au devenit freelanceri de mare succes!
  • Consultați acest ghid pas cu pas pentru a avea un blog de succes, chiar dacă nu ați avut niciodată unul.

3. Specificitatea

Un alt element de copywriting orientat spre conversie este specificitatea. Adică, apelurile text trebuie să definească termenul limită sau următorii pași pe care vizitatorul trebuie să îi facă pentru a efectua acțiunea. Cateva exemple:

  • Aflați cele 7 sfaturi pentru a scrie textul perfect!
  • Descoperiți cele 13 tehnici de optimizare a textului pentru SEO!
  • Aflați mai multe despre cursul care vă învață cum să faceți Copywriting în maximum 2 săptămâni!

4. Transformare

Ce v-a adus la acest articol este interesul de a afla mai multe despre Copywriting și cum să scrieți texte care convertesc, nu? Același lucru este valabil pentru toți oamenii; când cineva consumă conținut, se așteaptă să se schimbe ceva după ce îl citește.

Prin urmare, textul trebuie să lase clar din titlu că va provoca o transformare în viața celor care îl citesc. Aici sunt cateva exemple:

  • Afla acum cum sa devii cel mai dorit marketer de pe piata!
  • Aflați cum să creați un blog de succes de la zero!
  • 9 pași pentru a-ți schimba viața de liber profesionist chiar acum.

5. Exclusivitate

Un lucru este sigur: web-ul este plin de conținut! Oricare ar fi subiectul, nu este greu să găsești bloguri și rețele de socializare care vorbesc despre el, aducând o mulțime de informații și sfaturi.

Din această cauză, aproape nimeni nu ar dori să citească conținut care este „mai mult la fel”, nu? Prin urmare, textele tale trebuie să prezinte o exclusivitate.

Să arătăm, de exemplu, apeluri pentru articole care vorbesc despre Instagram și care nu sunt exclusive:

  • Ce este Instagram? Afla acum.
  • Cum să creezi un cont Instagram.
  • Care este formatul imaginii pe Instagram?

Nicio distracție, nu-i așa? Acum vedeți cum exemplele de mai jos atrag mult mai multă atenție și oferă exclusivitate:

  • Ce este Instagram? Aflați părerea celor mai mari experți ai acestei rețele de socializare!
  • 7 pași despre cum să-ți creezi un cont Instagram și să ai o mulțime de urmăritori!
  • Care este formatul de imagine pe Instagram folosit de influencerii de succes? Afla acum!

Mult mai bine, nu?

Potrivit lui Robert Cialdini, autorul cărții The Weapons of Persuasion , ființele umane se comportă după șase principii psihologice care îi determină să ia o decizie aproape automat, care sunt următoarele elemente.

6. Reciprocitate

Acest principiu subliniază că ființele umane au o tendință naturală de a răspunde la acțiuni pozitive cu alte acțiuni pozitive.

Oferiți cititorului informații valoroase și relevante pentru a-și cultiva interesul de a vă contacta în viitor – ca o favoare acordată de bunăvoie.

Din acest motiv, mai multe companii au lansat manuale de instrucțiuni, cărți electronice gratuite și postări pe blog. Indiferent dacă are sau nu legătură cu produsul/serviciul oferit de tine, tendința este să fii mai întâi util, să câștigi încrederea publicului și, abia apoi, să vinzi.

7. Aprobare socială

Acest declanșator indică faptul că suntem influențați de ceilalți în luarea deciziilor, astfel încât cu cât este mai mare numărul de oameni care aprobă ceva, tot mai mulți oameni sunt tentați să facă la fel.

Prin urmare, este obișnuit să folosiți mărturii și comentarii de la cumpărători.

8. Afecțiune sau afinitate

Acest principiu arată că oamenii tind să se conecteze cu cei care sunt similari cu ei, fie din punct de vedere emoțional, istoric, fie prin trăsături și abilități .

9. Autoritate

Ființele umane, ca o chestiune de respect, tind să se supună celor pe care îi consideră superiori. Pentru a transmite credibilitate textului, încercați să vă specializați în subiect și selectați referințe de calitate în scrisul dvs.

10. Angajament și consecvență

Când cineva se angajează în ceva, va simți presiunea de a se comporta într-un mod care să-și îndeplinească angajamentul.

În text, principiul angajamentului și coerenței este fundamental pentru a câștiga încrederea cititorului, pentru că nimănui nu-i plac textele greșite.

Așa că nu promite ceea ce nu poți oferi, cum ar fi soluții absurde. A fi consecvent în scrierea persuasivă înseamnă a produce un text cu secvențe logice de idei și conexiuni între paragrafe.

11. Lipsa

Avem o înclinație teribilă de a prețui ceea ce am pierdut sau suntem pe cale să pierdem. Pentru a exploata acest instinct, deficitul poate fi pus în practică și în text.

Care sunt cele mai frecvente greșeli de copywriting?

A face greșeli de copywriting este mai frecventă decât ați crede. Pentru a vă împiedica să treceți prin orice fel de situație negativă, vom enumera principalele concepții greșite. Verifică!

Nu mai revizuiți conținut

Stăpânirea limbii române și scrierea unui conținut coerent și coerent sunt obligațiile unui copywriter. S-ar putea chiar să te consideri un profesionist calificat și imun la erori, dar nu te înșela: chiar și cei mai mari experți ratează unele defecte, oricât de mici .

Revizuirea conținutului este folosită pentru a verifica dacă nu au existat erori de punctuație, tastare, acord, repetare a cuvintelor, printre multe altele.

Un sfat este să așteptați aproximativ o jumătate de oră pentru a face această lectură mai critică, deoarece ochii noștri se obișnuiesc cu materialul și pot rata unele greșeli. Pentru a contribui la evaluarea dvs., investiți în instrumente și brokeri online pentru a vă completa munca.

Produceți conținut foarte tehnic

O altă greșeală frecventă este să credem că un conținut bun ar trebui să fie întotdeauna acel text formal și tehnic, tipic comunicării corporative tradiționale .

Din contră!

Totul va depinde de profilul publicului tău și de scenariul în care este inserat. Sunt cazuri în care este necesară o comunicare mai cultă și mai formalizată, totuși, în ultimii ani, companiile au pariat pe un limbaj mai uman în aproape toate domeniile.

De regulă, jargonul trebuie evitat, dar este esențial să explicați termenii tehnici și să clarificați conceptele complicate, făcând citirea cât mai ușoară.

Prin urmare, dacă compania dvs. comunică cu directori din instituțiile de învățământ tradiționale sau cu o companie foarte formală, de exemplu, un limbaj mai tehnic va adăuga probabil autoritate și fiabilitate mărcii dvs.

Pe de altă parte, dacă compania dvs. vinde produse de divertisment acelorași directori, un limbaj mai ușor și mai spontan va aduce mult mai multe rezultate.

Exagerarea beneficiilor produsului sau serviciului prezentat

Mai ales dacă combinați strategiile de content marketing și copywriting, amintiți-vă că produsul sau serviciul dvs. nu ar trebui să fie promovat în mod explicit și deschis. Când sosește momentul potrivit al călătoriei, acesta va fi prezentat într-un mod natural.

De asemenea, rețineți că oamenii nu sunt cu adevărat interesați de produsul sau serviciul dvs., ceea ce caută cu adevărat este o soluție sau o transformare și pe asta ar trebui să se concentreze textul dvs.

Pe tot parcursul călătoriei clienților, conținutul tău trebuie să poată cuceri, reține și converti vizitatorii blogului tău, aducându-i treptat mai aproape de soluția ideală pe care o caută și pe care o oferă compania ta.

nu captivează cititorul

Pentru a înțelege ce instigă și captivează cu adevărat cititorul, analizează-ți întotdeauna rezultatele și fă teste. Priviți ce strategii funcționează, precum și tipurile de conținut care ajung la mai mulți oameni sau generează mai multe distribuiri și conversii.

Idealul este să nu te mulțumești și să te gândești că tactica aleasă va funcționa pentru totdeauna. Așa cum tendințele se reînnoiesc în timp, cititorul tău se schimbă și prezintă alte cerințe , schimbând și felul în care se simte atras de conținut.

Mizați doar pe clișee

Copywritingul nu este un subiect nou, mai ales când vine vorba de declanșatoare mentale și arme de persuasiune. Au devenit cunoscute mai multe strategii și au fost explorate până la epuizare.

Aceasta înseamnă că publicul înțelege clar că idei precum deficitul, urgența și exclusivitatea sunt argumente de vânzare.

Astfel, în loc să funcționeze ca o scriere persuasivă, efectul ajunge să fie invers și înstrăinează cititorul.

Exagerați beneficiile

Vorbește despre beneficii fără ezitare, dar și fără a exagera. Și să nu promiți niciodată ceva care nu va fi livrat sau să-ți compromiți toată munca bine făcută.

Adică, nu promite să transformi cititorul într-un milionar sau să-i schimbi radical viața dacă produsul nu poate face acest lucru. La urma urmei, după achiziție vine momentul să satisfacem clientul în mod rațional, nu?

De asemenea, pariarea pe promisiuni exagerate nu este Copywriting. Este într-adevăr o reclamă falsă.

Cum să-ți optimizezi paginile cu Copywriting și SEO?

Conținutul va avea succes numai dacă este capabil să mulțumească atât oamenii, cât și motoarele de căutare . Ți-am oferit deja câteva sfaturi interesante despre ce ar trebui să faci pentru a asigura calitatea a ceea ce scrii pentru a-ți cuceri publicul.

Acum, să împărtășim câteva învățături pentru a vă optimiza paginile și a le face mai atractive pentru roboții motoarelor de căutare – ceea ce contribuie la o bună clasare.

CTA

După cum sa comentat, CTA este una dintre vedetele Copywriting-ului. Apare la sfârșitul textului și indică cititorului următoarea acțiune de întreprins , cum ar fi completarea unui formular, descărcarea unor materiale, citirea altor conținuturi sau abonarea la newsletter .

Este foarte important și trebuie gândit strategic, pentru a menține vizitatorul mai mult timp pe blogul tău și astfel interacționa mai mult cu conținutul tău.

Experiența utilizatorului (UX)

Asigurarea faptului că experiența utilizatorului este pozitivă este una dintre cele mai mari nevoi astăzi. Altfel, sigur va căuta un alt site sau blog care să-i îndeplinească dorințele într-un mod mai plăcut.

Prin urmare, este foarte important să observați, de exemplu, formatarea textului dvs., dimensiunea fontului aleasă și aspectele vizuale, precum imaginile și designul paginii, pentru a vă asigura că utilizatorul poate citi și înțelege tot ceea ce este prezent pe site. pagina într-un mod confortabil , indiferent de platforma utilizată — mobil, tabletă sau desktop.

Cuvânt cheie

Prin analiza cuvintelor cheie , motoarele de căutare înțeleg subiectul pe care îl abordează postarea dvs. – făcând posibil ca publicul să vă găsească.

Pentru ca această strategie să funcționeze corect, în mod ideal, cuvântul cheie ar trebui să apară de cel puțin 3 ori – fără a număra titlul – în următoarele locuri:

  • introducere;
  • unul dintre intertitluri, ori de câte ori este posibil;
  • concluzie.

capacitatea de scanare

Scanabilitatea este tehnica care face posibilă scanarea unei postări și citirea dinamică a textului , accelerând înțelegerea a ceea ce va fi acoperit în ea.

Întrucât avem din ce în ce mai puțin timp pentru activitățile noastre, orice strategie care își propune să ușureze viața cititorului este binevenită, pe lângă faptul că este considerată pozitivă pentru motoarele de căutare.

construirea de legături

Făcând link-building , îți vei face conținutul și mai bogat și mai complet. Puteți investi în:

  • link- uri interne : care țin cititorul mai mult timp pe blog, facilitează accesul la alt conținut și optimizează performanța blogului în motoarele de căutare;
  • link- uri externe : care sunt foarte utile pentru a dovedi informații și cercetări, crescând astfel credibilitatea conținutului pe care îl produceți și publicați;
  • postări de oaspeți : vă fac autoritatea în motoarele de căutare să crească semnificativ, astfel încât parteneriatele între companii care deschid ușile blogului lor pentru ca autorii mărcii partenere să scrie sunt foarte frecvente.

Copywriting este „manipulare”?

Copywriting-ul a fost deja ținta criticilor, mai ales în ultimele decenii, în care metodologiile sale au fost îmbunătățite odată cu introducerea conceptelor din psihologia comportamentală și neuroștiința .

Unii experți și influenți se întreabă care este granița dintre o bună practică de persuasiune și o încercare de manipulare în sine. Până la urmă, „conducem oamenii către o acțiune hotărâtă”, nu?

Această chestionare a bântuit multe domenii ale Marketingului încă de la începuturile sale ca domeniu de studiu, dar când privim problema în detaliu, devine clar că există mult mai multă dezinformare despre zonă decât „manipulare”, de fapt.

ceea ce este persuasiv

Încercăm mereu să-i convingem pe alții să ne accepte părerile, iar alții fac exact la fel cu noi, de la un interviu de angajare la o discuție de politică la o masă de bar, de la o propunere de relație la o alegere de cină.

Ceea ce au făcut psihologii, neurologii, agenții de publicitate și copywriteri în ultimii ani este doar să dezlege acest proces și să-l adapteze la comunicarea corporativă.

De asemenea, este important de menționat că oamenii nu au fost niciodată atât de atenți și informați. Companiile și profesioniștii care adoptă acțiuni abuzive nu sunt doar ținte frecvente ale criticilor, ci și denunțate rapid .

„Limitele” copiei bune

Nu există un manual oficial care să clarifice practicile bune și rele ale copywriting. Cu toate acestea, deoarece avem de-a face cu comunicarea corporativă, toate regulile privind publicitatea înșelătoare descrise de entități precum CONAR și Procon se aplică și producției de conținut Copywriting.

În termeni generali, ceea ce nu ar trebui să facă niciodată un copywriter este să prezinte informații sau promisiuni false și să folosească trucuri care „dezarmează” consumatorul , adică îi iau puterea de alegere sau dreptul de a se plânge.

Conținutul despre Copywriting acoperă întotdeauna tehnici de persuasiune, declanșatoare mentale și alte instrumente de comunicare, dar nu uitați că, înainte de toate acestea, scopul unei copii bune este acela de a avea o conversație sinceră cu publicul.

Cum să NU faci Copywriting?

Spre deosebire de copywritingul bun, care generează conexiune cu cititorul, copierea proastă poate compromite întreaga strategie de marketing. În plus, poate provoca o impresie proastă și poate afecta reputația mărcii (în funcție de faptă, poate duce chiar la un proces).

Iată principalele elemente ale copywriting-ului negativ și cum diferă de copywritingul bun!

Conținut în formatul prelegerii

Un text în formatul unei prelegeri este unul care scapă de tonul vocii mărcii, cu o scriere plictisitoare și uneori excesiv de tehnică. Cuvintele excesive de lux tind să facă dificilă înțelegerea cititorului și să-l împiedice să ia măsuri după ce a citit conținutul.

Pentru ca copierea să funcționeze, trebuie să fie fluidă, ușor de înțeles și să genereze o conexiune cu cititorul. În timp ce unele produse și servicii folosesc termeni tehnici sau au o persoană informală, conținutul trebuie să se adreseze majorității audienței.

Un alt punct de atenție este excesul de verbe la infinitiv , deoarece pot transmite răceală la citire. De exemplu, faceți textul mai personal când înlocuiți expresia „Este foarte important să vorbiți cu expertul” cu „Vorbiți cu expertul nostru”.

Text prea scurt sau prea lung

Într-un text educațional, conținutul foarte lung poate chiar să transmită autoritate și să rezolve toate îndoielile persoanei cu privire la subiect. Cu toate acestea, aceasta nu este cea mai bună opțiune atunci când faceți o copie.

Imaginează-ți că ești la coadă la supermarket și observi că casieria vorbește prea mult cu toți clienții care trec pe lângă ghișeu. Dacă vă grăbiți, este posibil să renunțați la acea coadă sau chiar la achiziție dacă este necesar.

Când textul copywriting este prea scurt, acesta tinde să ofere informații superficiale despre produs și serviciu, impactând negativ conversia. Pe de altă parte, textul excesiv de lung poate obosi cititorul , crescând rata de respingere a paginii. Așadar, evitați copierea care seamănă mai mult cu un feed de rețele sociale.

CTA-uri fără cârlige cu textul

Cârligele sunt elemente foarte importante pentru a menține cititorul angajat în text. Prin urmare, CTA ar trebui să vorbească întotdeauna cu ceea ce se spune. Când utilizatorul citește și, brusc, apare un buton în mijlocul sau la sfârșitul textului, fără informații despre motivul pentru care ar trebui să dea clic, șansele de a fi ignorat sunt foarte mari.

Trebuie să construiți CTA-uri care au context cu copia. În caz contrar, pot întrerupe experiența de lectură și pot crea un sentiment mai abrupt, ca și cum ai vorbi cu un agent de vânzări și de nicăieri, cineva sosește cu o husă pentru cardul de credit.

Ai finaliza achiziția?

Expresii cu dublu sens

Ambiguitatea poate fi o problemă serioasă în textul dvs. dacă oferiți o interpretare total contradictorie a propunerii. De fapt, poate duce chiar la situații nedelicate.

text prea sentimental

Emoțiile joacă un rol important în producerea conținutului, deoarece permit generarea de afecțiune între brand și cititor, crescând legătura cu propunerea. Este important să vorbiți despre durere și probleme, dar și să transmiteți afecțiune cititorului.

O narațiune bună care duce personajul la imaginar și trezește sentimente de frică, curaj și generează empatie, de exemplu, are șanse mai mari de succes.

Totuși, totul are nevoie de echilibru , desigur. Când copierea este prea sentimentală, poate suna ciudat, confuz și chiar introspectiv. Înțelegeți că textul de tip copywriting trebuie să conducă cititorul la acțiune și să nu reflecte asupra vieții sau să trezească sentimente amestecate.

În cele din urmă, acest lucru pune în pericol acțiunea de vânzare și poate conduce utilizatorul din călătoria lor de cumpărare.

promisiuni exagerate

După cum am spus, ideea Copywriting-ului este de a convinge cititorul, ceea ce este destul de diferit de manipularea deciziei lor. Copia exagerată promite mai mult decât poate oferi, deoarece este mai generală decât specifică.

Pe scurt, ei nu explică în detaliu livrarea finală a produsului sau serviciului și nu le pasă să satisfacă așteptările clienților. Prin aceasta, ei transmit ideea de a rezolva toate problemele publicului.

Acest tip de copie poate avea chiar și o rată de conversie mare, totuși, aduce riscuri serioase mărcii. Dacă clientul se simte înșelat și frustrat, el tinde să-și împărtășească pierderea și să afecteze reputația companiei în media digitală.

De asemenea, șansele de a vinde aceluiași client sunt aproape nule. Cu siguranță nu merită să creăm o durere și o nevoie doar de a vinde o soluție fantezică.

Doză excesivă de umor

Un strop de umor în texte poate crea un moment de relaxare și chiar poate genera un raport între brand și cititor. Bucuria este un tip de emoție care oferă bunăstare și creează o experiență pozitivă.

Dar, de asemenea, să recunoaștem, lucrul la umor în text poate avea un impact dublu . În timp ce unii ar putea râde de gluma ta, alții ar putea să o urască pentru că și-au rănit principiile.

Plagiat ușor modificat

Știm deja că plagiatul este o infracțiune de încălcare a drepturilor de autor, prevăzută de Constituție . Dar cum rămâne cu plagiatul ușor modificat? La urma urmei, ei nu sunt prinși în software-ul verificat, nu-i așa?

Cine copia în mod deschis un text fără a cita sursa, într-un fel, își însușește și un drept de autor. Dacă cititorul recunoaște sursa originală, pe lângă faptul că dăunează conversiei, aceasta poate aduce și impacturi negative asupra mărcii.

La urma urmei, conținutul copiat reduce autoritatea mărcii pe piață și compania oferă o imagine de necinste . Dar, de asemenea, nu este nicio problemă în utilizarea textelor și chiar a studiilor de caz de la alte mărci. Doar acordați-i autorului creditul cuvenit, întărind poziționarea și acordul.

Folosește acest ghid ori de câte ori ai întrebări despre Copywriting și adoptă aceste sfaturi pentru ca strategia ta să devină un succes!

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.