Cuprins

  1. Conținut interactiv
  2. Postări de cumpărături
  3. Aplicații de mesagerie în rețelele sociale
  4. Povești pe rețelele de socializare
  5. Concursuri de social media
  6. Implicarea angajaților
  7. Influencer Marketing

1. Conținut interactiv

Adăugarea de secțiuni interactive pe site-ul dvs. este o modalitate excelentă de a oferi valoare vizitatorilor, de a-i determina să interacționeze cu site-ul dvs. și de a afla mai multe despre ei.

Să presupunem că ați fost agent imobiliar și ați adăugat un calculator ipotecar pe site-ul dvs. Oferiți valoare vizitatorilor dvs., în timp ce aflați mai multe despre ei pe baza datelor introduse în calculator.

Exemple de marketing interactiv includ:

  • Evaluări precum chestionare
  • Sondaje și sondaje
  • Calculatoare
  • Concursuri

2. Postări de cumpărături

Dacă aveți o afacere de comerț electronic, este grozav să aveți un link către magazinul dvs. în biografia dvs. sau un link către un anumit produs în poveștile dvs. Instagram – mai ales dacă sunteți o prezență verificată sau aveți peste 10.000 de urmăritori. Dar cumpărătorul de astăzi vrea să sări peste cât mai mulți pași fără a fi întrerupt de reclame. Cu Postările de cumpărături de pe Instagram, puteți prezenta sau eticheta un produs pentru ca utilizatorii să-l vadă, să se îndrăgostească și să cumpere fără a fi nevoie să vă îndepărtați vreodată de postarea dvs.

Aceste platforme au luat notă de faptul că oamenii le folosesc pentru a face cumpărături și le-au făcut mai ușor pentru comercianți să vândă prin intermediul rețelelor sociale. În ultimii ani, Instagram, Pinterest și Facebook au introdus toate modalități prin care magazinele de comerț electronic pot crea postări de cumpărături. Folosind o integrare nativă, au facilitat etichetarea și cumpărarea produselor direct în postările tale. Pentru comercianții cu amănuntul online, aceasta este o modalitate excelentă de a genera trafic către paginile de produse.

Această fotografie se află în feedul lor, iar când atingeți fotografia, apar numele și prețul rochiei. Atingeți prețul și veți fi direcționat către un ecran cu mai multe informații și opțiunea de a vizualiza articolul pe site-ul Free People. Din acest ecran, puteți, de asemenea, să derulați și să vedeți mai multe produse.

Prin utilizarea comerțului social, ajungeți la clienți noi, reduceți barierele în calea achiziției și scurtați dramatic canalul de vânzări.

Este ușor să vă configurați contul de afaceri pentru Cumpărături Instagram și este o modalitate excelentă de a îmbunătăți experiența utilizatorului urmăritorilor dvs. Înainte de a configura postări de cumpărături, profilul dvs. trebuie setat ca cont de afaceri. Va trebui să-l conectați la profilul dvs. de Facebook, care, la rândul său, trebuie să fie conectat la catalogul dvs. de produse.

Dacă vă faceți cumpărături feed-ul Instagram, veți putea, de asemenea, să vă acordați postări pe Facebook. Pentru a obține postări Facebook care pot fi cumpărate, mai întâi trebuie să adăugați o filă Magazin pe Facebook și să vă importați inventarul prin Managerul de catalog. Odată ce Facebook a aprobat totul, puteți începe să etichetați produse pentru a face și mai ușor convertirea vânzărilor sociale.

3. Aplicații de mesagerie în rețelele sociale

În fiecare lună, există 1,3 miliarde de utilizatori activi pe Facebook Messenger și aproximativ 10 miliarde de mesaje sunt trimise între oameni și companii prin această aplicație de mesagerie. Oamenilor le place comoditatea de a face cumpărături și de a primi servicii de acasă, dar totuși își doresc serviciul rapid care vine cu interacțiunea față în față în afacerile fizice. Aplicațiile de mesagerie prin intermediul rețelelor sociale pot oferi acest serviciu prompt.

WhatsApp, Facebook Messenger și WeChat oferă companiilor o modalitate ieftină și ușoară de a oferi contact direct și personalizat și de a-și îmbunătăți experiența clienților. Încercați aceste sfaturi pentru a spori loialitatea clienților dvs. făcând mesajele și comunicarea convenabile și plăcute:

  • Instalați un widget sau un plugin pe site-ul dvs., astfel încât clienții să se poată conecta direct cu dvs. în timp ce fac cumpărături.
  • Activează chatul numai când știi că cineva este disponibil să răspundă.
  • Dacă nu există nimeni care să răspundă, setați un mesaj de plecare care să știe clienții când veți reveni la ei și direcționați-i către o formă alternativă de contact.

4. Povești în rețelele de socializare

Poveștile din rețelele sociale sunt ușor de utilizat și reprezintă o modalitate incredibilă de a prezenta produse, evenimente și chiar experiențe din culise. Când consideri că o treime din Instagram Stories cu cel mai mare număr de vizualizări provin de la companii, este greu de ignorat că Instagram Stories și Stories de pe alte platforme sunt o formă eficientă de marketing digital.

Natura incitantă și trecătoare a acestui mediu îl face atât de puternic. Consumatorii trebuie să rămână la curent cu urmărirea profilurilor lor preferate dacă nu doresc să rateze oportunități sau informații speciale. Odată ce oferiți un aspect din culise, un cod de reducere sau un produs în ediție limitată prin Stories, adepții vor fi atrași de actualizările dvs. – atâta timp cât livrați.

Câteva idei simple pentru a adăuga valoare poveștilor tale din rețelele sociale sunt:

  • Căutați conținut pentru clienți în care este etichetată afacerea dvs. și repostați-l în poveștile dvs
  • Încărcați videoclipuri live pentru persoanele care nu l-au văzut în direct
  • Utilizați sondaje, întrebări și răspunsuri și chestionare pentru a implica spectatorii cu marca dvs. și pentru a încuraja implicarea acestora în conținutul dvs.
  • Creați animații simple și videoclipuri scurte cu produsul sau serviciul dvs. în acțiune

5. Concursuri Social Media

Concursurile pe rețelele sociale pot fi o modalitate eficientă de a-ți implica publicul și de a încuraja acceptarea clienților. Gândește-te la tunul tricoului la un joc de baseball. Mascota aleargă în jurul câmpului, ridicând mulțimea pentru un tricou gratuit. Și funcționează pentru că toată lumea este pe picioare, strigând pentru premiu. La urma urmei, sunt deja acolo, încântați, și cui nu iubește lucrurile gratuite?

Puteți folosi același principiu în cadrul concursurilor pentru comunitatea dvs. online – publicul este deja acolo, vrea să vă încurajeze și au nevoie doar de un mic stimulent și de un semn de mână pentru a se entuziasma și a face zgomot.

Când desfășurați un concurs de rețele sociale, asigurați-vă că vă gândiți cu atenție la întregul proces. Există mulți factori de luat în considerare, printre care:

  1. Ce obiectiv speri sa atingi?
  2. Pe ce platformă se va desfășura și cât timp va dura concursul?
  3. Care este oferta ta și cât va costa din partea ta?
  4. Ce le ceri concurenților să facă și cum le vei gestiona înscrierile?
  5. Cum este ales câștigătorul și cum îi vei primi premiul?
  6. Ce intenționați să faceți cu informațiile pe care le-ați colectat de la concurs?

6. Implicarea angajaților

Dacă aveți o afacere cu mai mulți angajați dedicați, implicați și încântați de munca pe care o desfășoară, aceasta poate fi un atu extraordinar nu numai pentru compania dvs. în general, ci și pentru reputația dvs. online.

Când angajații își iubesc munca și compania pentru care o fac, ei tind să vorbească despre asta. Și ar trebui să fie încurajați să vorbească despre asta online în timp ce etichetează sau menționează compania și împărtășesc povești interesante.

Implicarea angajaților îți construiește comunitatea online într-un mod natural și cu relație. LinkedIn este un exemplu excelent al modului în care funcționează. Puteți avea o pagină de companie în care postați evenimente și distribuiți articole, dar pentru a obține și mai mult trafic și implicare, puneți-vă angajații să distribuie și să comenteze aceste postări.

Algoritmul LinkedIn apreciază conexiunile personale, astfel încât acest lucru răspândește știrea la mai multe conexiuni, semnalând LinkedIn că oamenii din spatele postării sunt activi și implicați în compania lor. De asemenea, puteți lua în considerare stabilirea de obiective și recompensarea angajaților care vă distribuie adesea conținutul; în acest fel, oamenii care lucrează pentru dvs. sunt și mai încântați să împărtășească știrile companiei cu rețeaua lor.

Înainte de a desemna angajați dedicați ca purtători de torță sau ambasadori ai companiei dvs., este important să vă uitați la paginile și profilurile lor personale pentru a vă asigura că sunt aliniate cu standardele companiei. Verificați dacă sunt verificați, dacă profilurile lor sunt completate și dacă conținutul lor actual și trecut susține opiniile generale ale companiei dvs.

7. Influencer Marketing

Un influencer este cineva în care oamenii au încredere într-un anumit domeniu, cum ar fi sportivii profesioniști, oamenii de știință și chiar dresorii de câini de succes. Acești oameni au o urmărire online pentru a-și promova afacerea, serviciile sau mesajul, iar marketingul cu influențe accesează aceste comunități care sunt adesea mari, active și foarte loiale influencerului pe care îl urmăresc. Câteva exemple sunt plătirea unui bucătar local pentru a posta despre utilizarea produselor din ferma dvs. ecologică, urbană sau trimiterea noilor adidași unui jucător de baschet pentru a-i purta în imaginile pe care le postează.

Pentru ca marketingul de influență să fie eficient, nu trebuie întotdeauna să lucrați cu o vedetă uriașă sau cu un erou local. Căutați oameni cu un public în creștere pe platforme noi și observați cum interacționează cu adepții lor. A avea un public mic, dar dedicat este mai benefic pentru scopurile tale de marketing decât a avea un public mare, dar deconectat. De asemenea, este important ca valorile voastre să se alinieze cu cele ale influenței, astfel încât mesajul și misiunea dvs. să fie comunicate în mod corespunzător și să aveți încredere că amândoi lucrați împreună pentru a atinge același obiectiv.

Acest tip de marketing este bine cunoscut, dar vine cu multe reguli și prevederi. De exemplu, este necesar să se dezvăluie aceste tipuri de relații financiare, astfel încât influențatorii folosesc hashtag-ul sau stickerul #ad pe postările sociale. Asigurați-vă că cercetați temeinic regulile din statul dvs. și le aplicați pentru dvs., pentru echipa dvs. și pentru influențatorul cu care lucrați, astfel încât publicul să fie conștient că îi sunt comercializate și nicio lege nu este încălcată.

De Sorin

Agentie web design & dezvoltare web, specializata in crearea de site-uri web de prezentare, magazine online, campanii publicitare Facebook , Instagram si YouTube. Cu o vasta experienta in programare web si un portofoliu impresionant in Romania, Creativ24 este solutia optima pentru identitatea ta virtuala. Pana in prezent compania noastra a realizat cu succes site-uri de prezentare si magazine online.