Compania Americana Cobalt International Energy Inc. a fost luata sub supraveghere de catre  Comisia de Schimburi si Securitati din Statele Unite (SEC). Organismul SEC, impreuna cu DOJ sunt singurele instrumente ale Statelor Unite capabile sa implementeze legile americane. ConformForeign Corrupt Practices Act (FCPA), compania petroliera Cobalt poate avea de suferit daca se dovedeste a fi adevarat ca a incalcat legi federale ale securitatii.

Exploratia copetrolmpaniei Cobalt in Angola, in parteneriat cu o companie angoleza, denumita Sonangol si alte doua companii locale,  a inceput inca din 2008. SEC a inceput investigatiile in operatiunile companiei  si a iesit la iveala ca un numar de cateva actiuni erau detinute de oficiali ai statului angolez, implicati anterior si in scandaluri de coruptie. Nu este vorba doar despre un conflict de interese, dar conform legii angoleze, detinerea unor companii private sau publice de catre oficiali ai statului este strict interzisa.

Cobalt a afirmta ca nu stia cine detine exact actiuni din companiile cu care a legat parteneriate si nici nu avea dreptul de a cere o lista exacta cu informatii de acest gen.  Problema este ca se astepta mai multa precautie din partea firmei Colbalt, avand in vedere ca este lederul grupului si mai ales pentru ca oamenii politici angolezi detineau in acest caz aproximativ o treime din companiile locale. Ramane de vazut daca SEC poate pedepsi naivitatea sau ignoranta companiei. De cele mai multe ori, este posibil ca statul american sa intervina in apararea companiei ce ii poarta nationalitatea si sa transforme conflictul intr-un scandal angolez intern din care Cobalt sa para o victima.

Roxana Vataselu