Iti pui adesea intrebarea: de unde vine gustul? De ce, de exemplu, unora le plac ciupercile in timp ce pe altii nu-i intereseaza sau, mai rau, nu le suporta? Este un fapt genetic (ca si in cazul coriandrului) sau este o alegere? In acest articol ne intoarcem la mai multi factori care iti pot influenta simtul gustului atunci cand in fata noastra se afla o mancare la oala delicioasa, o salata sau fructe si legume proaspete.
Este in primul rand o reactie chimica
Simtul gustului si placerea care vine odata cu acesta provin mai intai dintr-un lant de reactii chimice: atunci cand papilele gustative sunt stimulate, acest lucru creeaza semnale chimice care merg catre creier. Si apoi cortexul insular din creier este cel care le interpreteaza si da o parere pozitiva sau negativa… Mirosul care trece prin sinusuri joaca, de asemenea, un rol.
Amestecul acestor aspecte senzoriale ajuta creierul sa interpreteze gustul mancarii tale la oala si nu numai! Intr-adevar, mirosul de branza sau textura stridiilor ne va influenta direct perceptia asupra gustului.
Poate ca acest lucru explica modul in care gustul este interpretat, dar de ce ai gusturi diferite si ce influenteaza aceste diferente?
Un alt factor provine din genele care dicteaza sensibilitatile tale la gustul dulce, sarat si amar. Aceste sensibilitati variaza de la persoana la persoana. Acesta este motivul pentru care unora nu le va placea varza de Bruxelles, in timp ce altora le va placea: gustul ei amar poate parea mult prea puternic, in timp ce pentru altii va fi aproape neobservat.
Bacteriile din stomac joaca, de asemenea, un rol
Stomacul tau poate determina, de asemenea, daca un aliment este bun pentru tine… pana la urma, stomacul este adesea denumit „al doilea creier”.
Unele studii arata ca ai miliarde de bacterii care dicteaza comportamentul tau alimentar. In special, atractia pentru zahar si grasimi exista datorita bacteriilor.
Alegerea pe care o faci intre o mancare la oala de la restaurantul NoName si o salata poate creste sau reduce o anumita populatie de bacterii. De exemplu, lactobacilii iti pot transforma pofta de proteine cu pofta de zahar! Cu cat aceste pofte sunt mai satisfacute, cu atat creste populatia de bacterii. Astfel, dorinta devine din ce in ce mai puternica.
Iata cum sa eviti sa consumi prea mult zahar: mai intai, nu trebuie sa iti satisfaci poftele trecatoare!
Ceea ce manaci in timpul vietii, desigur, iti va dezvolta obiceiurile alimentare… Chiar si ceea ce consumi inainte de a te naste datorita obiceiurilor mamei tale din timpul sarcinii, iti influenteaza gustul!
Deci, comportamentul alimentar al mamelor insarcinate poate determina gustul generatiei urmatoare. Astfel, copiii isi dezvolta propriul gust cultural inainte de a fi in contact direct cu produsele alimentare!