pictura murala_boldura_coperta

Asociația Art Conservation Support lansează două proiecte editoriale cu sprijinul financiar al

 

Administraţiei Fondului Cultural Naţional

 

 

 

Două noi proiecte editoriale intră anul acesta în portofoliul Asociației Art Conservation Support, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul sesiunii de finanţare I /2013  pentru proiecte editoriale. Astfel, catalogul editorial al Editurii ACS se va îmbogăți în această toamnă cu un nou titlu de carte din Colecția Științific, “Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice și restaurare”, Ediția a II-a, autor Oliviu Boldura, prefața Corina Popa, alături de cel de-al doilea număr al publicației culturale anuale „Caietele restaurării”.

 

 

 

Ediția a II-a a cărții “Pictura murală din nordul Moldovei. Modificări estetice și restaurare” reprezintă o contribuție științifică originală adusă de prof. univ. dr. Oliviu Boldura în cercetarea problemelor restaurării și conservării picturii murale din Moldova și a picturii murale în general, depășind totuși dimensiunea științifică și tehnică. Volumul va fi probabil cel mai bun exemplu de analiză detaliată până la milimetru a suprafețelor murale pictate, dar și de privire de ansamblu, de viziune cuprinzătoare asupra vastelor suprafețe regăsite la celebrele monumente din Bucovina.

 

Aceste monumente, care aduc faimă internațională țării tocmai prin pictura murală cu care sunt împodobite, au fost studiate în detaliu de cel care a reușit atât de bine să le pună în valoare, păstrându-le intactă originalitatea. Experiența a peste 40 de ani de restaurare a unor monumente importante din România și experiența de peste 30 de ani de cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București ale prof. univ. dr. Oliviu Boldura se reunesc în această carte de sinteză. Nu este puțin lucru, și tocmai de aceea prima ediție a cărții, apărută în 2008, a primit premiul “George Oprescu” al Academiei Române.

 

Această a doua ediție aduce completări ale conținutului, pe baza informațiilor obținute în timpul intervențiilor de conservare-restaurare din ultimii ani, cartea urmând să iasă din tipar în toamna acestui an. Proiectul editorial este realizat în parteneriat cu CERECS Art S.R.L., Muzeul Bucovinei din Suceava și Universitatea Națională de Arte din București.

 

 

 

Publicația anuală “Caietele restaurării 2013” reprezintă o colecție de articole știintifice dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural, culegeri de metodologii, norme și principii etice și, deopotrivă, mărturii ale experiențelor practice ale cercetătorilor și specialiștilor restauratori. Articole reunesc experiența restauratorilor, chimiștilor, fizicienilor, istoricilor de artă, biologilor, aducând cititorului informații despre ultimele descoperiri, evoluția unor șantiere de restaurare, rezultate ale unor investigații de specialitate obținute prin studierea operelor de patrimoniu.

 

Cel de-al doilea proiect editorial este realizat în parteneriat cu Universitatea Natională de Arte din București, Universitatea de Arte George Enescu din Iași, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, numărul din 2013 al publicației culturale fiind disponibil începând cu luna noiembrie.

 

 

 

Despre Asociaţia Art Conservation Support

 

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

 

De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la informarea publicului larg despre ceea ce presupune conservarea patrimoniului. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.

 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi: http://www.acs.org.ro/.